Nu blir det säkrare vid skolorna längs Gästgivaregatan i Skene

I juni påbörjas en ombyggnation av Gästgivaregatan i Skene. Tanken är att trafikmiljön ska bli säkrare och arbetet väntas pågå en bit in i nästa år.

ANNONS
LocationSkene|
|

Planerna har funnits länge men en trafikutredning gjordes med anledning av den nya högstadieskolan som byggs i närheten och med bidrag från Trafikverket kan man nu dra igång. En ombyggnation av Gästgivaregatan i Skene påbörjas i mitten av juni och väntas ta nästan ett år.

– Detaljerna är inte riktigt spikade än men vi väljer att ta den första etappen just framför Ängskolan och bort mot korsningen vid Skene centrum, säger Viktor Larsson, projektledare.

– Men det man kan säga är att den sträckan kommer vara rejält hastighetsbegränsad, säger han.

Svårt ta sig fram under arbetet

Första sträckan som ska grävas upp och göras om är den mellan Sommargatan och korsningen mot Skene centrum. Ny asfalt ska läggas, gång- och cykelvägar ska utökas och fartgupp eller annan sorts hastighetsbegränsande åtgärder ska byggas. Arbetet kommer innebära att man får räkna med byggtrafik och transporter som kan påverka framkomligheten.

Gästgivaregatan är bred med ett par ganska låga fartgupp framför skolorna. Det har framförts synpunkter på att bilar inte håller de 30 kilometer i timmen som är tillåtna.

– Det kan ju upplevas så, det har inte gjorts någon hastighetsmätning så vi vet inte, säger Viktor Larsson.

Eleverna får lämna synpunkter

Tanken är att gatan ska bli tryggare och eleverna på både Ängskolan och Tingvallaskolan ska få säga sitt om hur de upplever trafiksituationen längs Gästgivaregatan. En första dialog med respektive rektorer har tagits och i andra hand ska elevråden involveras.

– Vi hoppas få in mycket synpunkter och funderingar kring hur de upplever det, säger Viktor Larsson.

Även om byggstarten är ganska snart så hinner man ändå få in dessa synpunkter i projekteringen. I ett första skede passar man nämligen på att renovera vatten- och avloppssystemet.

– Det hade ju varit synd att behöva komma tillbaka och riva upp allt det fina vi byggt, säger Viktor Larsson.

Klart till våren 2024

Alla som bor längs sträckan kommer att ha tillgång till sina bostäder men boende på Marbogatan behöver köra österut mot väg 156 och boende på Sommargatan västerut på Gästgivaregatan. Gång- och cykeltrafik kommer att ledas om och busshållplatsen Gästgivaregatan är indragen under perioden.

Alltihop beräknas vara klart till våren 2024 men då mycket av arbetet kan sinkas beroende på väder kan detta justeras.

LÄS MER:Bil stals i Ystad – hittades i Kinna med GPS

LÄS MER:Marks kommun vägrar att betala ut skolpeng till otillåten skola

LÄS MER:Enorma huset har ingen ägare – någon använder det som förråd