Nu bygger Erikshjälpen i Skene ut – en rejäl satsning

Markarbetet utanför Erikshjälpens lokaler har redan påbörjats. Till sommaren hoppas de att allt ska vara klart så att de kan börja använda sina nya större lokaler.
– Vi har planerat för den här utbyggnaden ganska länge, säger Jonas Alteryd, föreståndare.

ANNONS
|

När Mark-Posten hälsar på är det måndag och affären håller stängt men de anställda, praktikanterna och volontärerna har ändå fullt upp.

– Vi är ju här och arbetar alla dagar och det är som mest att göra när butiken inte är öppen, säger föreståndaren Jonas Alteryd.

Det är då som hyllorna ska fyllas på och de nya prylarna som kommit in ska granskas och lokalen ska städas. Sedan håller butiken öppet tisdagar, onsdagar, torsdagar och lördagar och då brukar det komma många kunder.

– På tisdag när vi öppnar kan det säkert vara femtio personer i kö. Det är roligt att det finns en sådan efterfrågan på second hand.

Jonas Alteryd har märkt av att intresset har ökat bland yngre att ta vara på äldre saker och kläder. Det stora intresset har också fört med sig att Erikshjälpen börjar växa ur lokalerna i centrala Skene där de har varit sedan 2005.

Nu gör Erikshjälpen en rejäl satsning genom att bygga ut med 380 kvadratmeter och flytta en av innerväggarna, i samarbete med Bjelkenfors bygg.

Arbetsmiljön i centrum för Erikshjälpen

Det handlar om butiksdelen men ännu mer om personalutrymmen och den delen av lokalen där de tar hand om och förbereder sakerna som ska säljas.

– Det är lite trångt, det är det allt, säger Jonas Alteryd.

Nu är de 8 anställda och omkring 75 volontärer. Dessutom har Erikshjälpen mellan 25 och 30 praktikanter, personer som får arbetsträna där i samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Vi ser hur många människor växer och blir rustade för att kunna komma ut i arbetslivet. Det är ett av våra stora uppdrag, det sociala uppdraget.

Den delen som de kallar beredningen, där alla förberedelser görs, kommer att bli rejält större. Butiken och även kaféet kommer också att bli något större.

– Kaféet är en bra social mötesplats, det är en viktig knutpunkt i Skene.

Dessutom kommer det att göras en invändig renovering i delar av lokalerna.

Vill kunna öka

Investeringen görs med hjälp av sparade medel så det kommer inte att påverka det bistånd som Erikshjälpen står för varje år, till barn i Sverige och hela världen.

2022 redovisade Erikshjälpen i Skene ett överskott på 3 miljoner kronor.

– Vi har planerat för den här utbyggnaden ganska länge. Vi har sparat medel utan att minska utdelningen till bistånd.

Byggprojektet kommer inte heller att påverka kunderna i någon större utsträckning, affären kommer att hålla öppet under hela byggtiden med undantag för några dagar.

– Det är en investering. Målet är att vi ska kunna ta emot mer saker och sälja mer. Det är vi ganska säkra på att vi ska kunna göra.

Jonas Alteryd vill inte lova något datum när allt ska vara klart eftersom så många saker kan spela in med tanke på underleverantörer och materialleveranser.

– Det är svårt att sia om exakt när det blir klart, till sommaren hoppas vi.

LÄS MER:Sätila of Sweden har nyanställt och satsar på ökad produktion hemma

LÄS MER:Listan: De äger mest mark i kommunen

LÄS MER:Kyrkan märker av att behoven ökar