Marks nya kommunalråd Ulf Dahlberg (S) hoppas att kommunen ska locka barnfamiljer och företag.
Marks nya kommunalråd Ulf Dahlberg (S) hoppas att kommunen ska locka barnfamiljer och företag. Bild: Ola Pilhem

Nya kommunalrådet brinner för barnens bästa

Nyvalda kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) hoppas att kommunen ska bli attraktiv för barnfamiljer och företag. Samtidigt behövs det arbetskraft inom äldreomsorg.

ANNONS

Han är själv far till fem barn mellan 1 och 18 år och det påverkar förstås hans eget liv.

– Då får man en snabb återkoppling på hur samhället klarar av sitt uppdrag, säger Ulf Dahlberg.

Att kommunen ska vara en bra kommun för barnfamiljer handlar inte bara om barnomsorg och skola utan de samverkande partierna vill ta ett bredare grepp.

– Mitt perspektiv på det här jobbet är att jag vill kunna vara med och utveckla kommunen.

För en månad sedan installerade han sig som kommunstyrelsens ordförande. Innan dess hade det varit en ganska lång process, fem veckor där partierna diskuterade sinsemellan för att se vilka förutsättningar det fanns för att samarbeta.

Nytt samarbete

Till slut bildades det en konstellation där Socialdemokraterna styr i samarbete med Centerpartiet, de kallar sig för Bästa Mark. För att få majoritet i kommunfullmäktige har de ett valtekniskt samarbete med Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det samarbetet har vi fått acceptans för inom partiet.

Valresultatet gjorde att det var svårt för något av de traditionella blocken att få egen majoritet, då gällde det att försöka hitta nya vägar till samarbete.

För några veckor sedan presenterade samverkanspartierna sitt budgetförslag, där även L, MP och V kunnat påverka innehållet.

– Det var framför allt ett övergripande mål som vi ville fokusera på, att bli bästa barnkommunen. Ska man skapa en bra framtid ska man satsa på barnen.

Ulf Dahlberg säger att det arbetet innefattar väldigt mycket. Det handlar om att ha en trafikmiljö som gör det möjligt att gå och cykla och att det finns ett bra utbud av fritidsaktiviteter.

För att locka barnfamiljer behöver kommunen även kunna erbjuda ett gott liv för övrigt med arbetstillfällen och samhällsservice. Därför är det viktigt att det finns industrimark tillgänglig när företag vill expandera och etablera sig.

Stora behov inom äldreomsorg

Det är också viktigt att det finns personal till kommunal service och särskilt äldreomsorg. Demografiskt sett så har medborgarna en hög medelålder.

– Vi tänker att det är en bra kommun att leva och åldras i.

Detta är första gången som han är politiker på heltid. Tidigare har han bland annat varit ordförande i Marks bostads AB, haft regionala uppdrag samt suttit i socialnämnden och kommunfullmäktige.

Han har en bakgrund som folkhögskolelärare och studieorganisatör. De senaste sex åren har han arbetat som lärare på Viskadalens folkhögskola där han lärde ut politiskt ledarskap. Ulf Dahlberg säger att han tidigt var intresserad av utbildningsfrågor men att han inte såg sig själv i en traditionell lärarroll.

– Jag var väl inte den bästa i skolan.

Som vuxen har han bland annat studerat ekonomi och pedagogik. Han började utbilda sig till sjuksköterska men tog paus från den utbildningen när han fick erbjudande om nytt jobb.

– När jag fick chansen att jobba på Viskadalen så kände jag att jag kommit helt rätt.

Han är 51 år och uppvuxen i Mölnlycke men sedan 2001 är han Skenebo.

Fritiden ägnar han framför allt åt familjen.

– Det är mitt intresse. Efter det, om jag får greja i trädgården så är det en avkopplande fritidssysselsättning.

I mån av tid försöker han hinna med att cykla, springa eller simma.

Budgetförslag för 2023 till 2024

Förslaget från Bästa Mark - Samverkan för Marks kommun innehåller rubrikerna Bästa barnkommun, Bästa företagskommun och Hela Mark ska leva.

I siffror innebär förslaget att skattesatsen ska vara oförändrad på 21,51 procent.

Här är ett axplock av förslagen:

Kultur- och fritidsnämnden tillförs 1,5 miljoner kronor där 800 000 kronor ska gå till föreningsbidraget för att jämna ut skillnaderna mellan hyrda anläggningar och anläggningar som föreningarna driver själva.

Socialnämnden tillförs 1 miljoner kronor som bland annat ska användas till att anställa en fältassistent.

Miljönämnden tillförs 600 000 kronor för att genomföra åtgärder för kommunens vattenkvalitet bland annat.

Teknik- och servicenämnden tillförs 14,7 miljoner kronor som bland annat ska gå till stöd till enskilda vägar. Kommunstyrelsen har en reserv på 10,1 miljoner kronor om kostnaderna för mat och energi skulle öka.