Magnus Ringman är chefredaktör på Mark-Posten.
Magnus Ringman är chefredaktör på Mark-Posten. Bild: Boel Ferm

Magnus Ringman: Därför maskerar Mark-Posten mannens ansikte

En man tar en motorsåg och lämnar butiken utan att betala. Varför maskerar Mark-Posten hans ansikte?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHorred|

Filmen på den äldre mannen som i onsdags besökte Horreds Lantmanna sprids nu snabbt på internet. Det var butiken som först publicerade bilderna, se artikel härintill.

”Den här herren i 70 års åldern "glömde" betala för en motorsåg han gick ut med igår”, skriver affären på sin egen Facebook-sida.

Vi har sett den här typen av bilder förut. TV3:s ”Efterlyst” har i decennier byggt hela sitt tv-program på bilder av efterlysta brottslingar som söks av polisen.

Och det är väl inga problem? Det är väl bara att publicera?

Nja, så enkelt är det inte.

Svenska medier är restriktiva att publicera bilder på brottsmisstänkta. Vår viktiga samhällsuppgift är att granska makten och spegla samhället – men vi har ingen dömande funktion. Det uppdraget har domstolarna.

Ingen polisanmälan upprättad

Det första problemet i just det här fallet är att butiken har valt att inte göra en anmälan till polisen. Det är bättre att själv försöka utreda stölden med hjälp av sociala medier, resonerar affären.

Det finns visst fog för den uppfattningen. Statistiken laggar efter, men det begås årligen ungefär 1,5 miljoner ”mängdbrott” i Sverige. 2012 löste polisen enbart tre av 100 stölder och inbrott. Nu har det tillsatts en utredning som ska undersöka om det ökande antalet poliser i landet medför fler uppklarade mängdbrott.

Men i och med att det inte ens finns en polisanmälan så finns det heller ingen chans för polisen att utreda stölden av just den här motorsågen.

Nästa problem är – vem är mannen? Varför tog han med sig motorsågen? Glömde han att betala? Lider han av någon demenssjukdom eller annat som förklarar brottet?

Vi vet inte.

Och det är just därför, att vi inte vet, i kombination med att polisen inte ens fått möjlighet att utreda brottet, som Mark-Posten avstår från att visa bilder så att mannen kan identifieras.

Det innebär att det som är offentligt och tillgängligt på en plattform – Facebook – inte automatiskt är det på en annan sajt, som Mark-Posten. Trots att bara ett klick skiljer oss åt.

Orsakerna stavas pressetik och funktionen ansvarig utgivare.

LÄS MER:Välkommen till Mark-Posten, din nya digitala dagstidning

LÄS MER:Första dagen på jobbet för Mark-Posten

LÄS MER:Här sticker mannen med motorsågen – utan att betala

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.