Magnus Ringman, chefredaktör Mark-Posten.
Magnus Ringman, chefredaktör Mark-Posten. Bild: Boel Ferm

Skjut inte budbäraren

Det finns nyheter som engagerar mer än andra. Avslöjandet om kommundansarna i Mark är ett sådant exempel.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var Mark-Postens reporter Arvid Adrell som fick tipset. I samarbete med Region Västergötland ska Marks kommun anställa koreografer. Kommunens företrädare talar om ”en fantastisk möjlighet” och att invånarna ska ”…möta dans på ett annat sätt än de kanske gör”.

Kostnaden beräknas till 400 000 kronor, varav Marks kommun står för 100 000 kronor och resten delfinansieras mellan staten och regionen.

Projektet är döpt till ”Koko”, som betyder ”kommunkoreograf”, en kanske inte helt genomtänkt förkortning.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

I våra system såg vi direkt att nyheten ”drog i väg”. Många klickade på den helt korrekta rubriken ”Mark anställer kommundansare”.

På Facebook började kommentarerna rulla in.

En man skriver: ”…vad är det för svamp som de där beslutande käkar?” En annan man: ”Stor risk för att Marks kommun försöker konkurrera mot privata intressen som idag har det svårt.” En kvinna: ”Känns fint i kristider” och kompletterar inlägget med en skrattade smiley.

När vi skickade ut vår reporter Gustaf Hallin på stan fanns det också positiva röster. Ove Eglinger från Kinna säger:

– Vi satsar inte speciellt mycket på kultur i den här kommunen. Så därför är det ganska bra att göra någon extra satsning. Att lyfta kulturen lite.

Tongångarna känns igen från debatten om kommunpoeten i Tranemo. Den här typen av satsningar på kultur väcker ibland ont blod bland vissa medborgare.

Publicistiskt är det enkelt.

Mark-Posten tar ingen ställning i sakfrågan. Vi berättar hur det ligger till – sedan är det upp till läsaren att bilda sin egen uppfattning.

Men det är inte alltid lätt att skilja mellan rapportering och åsikter. I kölvattnet av turbulensen kring barn- och utbildningsförvaltningen avslöjade Mark-Postens reporter Gustaf Hallin att kommunen tagit in en konsult som skulle städa upp i organisationen. Kostnad: 839 kronor i timmen.

Avslöjandet ledde till många delningar av artikeln i sociala medier – precis som i fallet med kommundansarna. I vissa kommentarer riktades dock udden mot tidningen i stället för kommunen. Debattörerna menade att konsultkostnaden på 839 kronor i timmen är låg i förhållande till andra konsulter.

Det är förvisso sant. En IT-konsult, exempelvis, kan kosta 1000-2000 kronor i timmen, beroende på erfarenhet.

Mark-Posten tar dock inte ställning till kostnadens storlek. Det är inte journalistikens uppgift. Vi berättar bara hur det ligger till – att Marks kommun har tecknat kontakt med en konsult för 839 kronor i timmen – sedan är det upp till andra att värdera den faktauppgiften.

Kommundansare, konsulter eller för den delen budgeten för 2023. Mark-Posten fortsätter det viktiga uppdraget att undersöka vad som händer med Markbornas skattepengar.

Lite högtravande: det här är vårt demokratiska uppdrag, att granska makten i synnerhet och samhället i stort.

Det jag vill förmedla med den här nyhetskolumnen är:

Läs vår rapportering – men skjut inte budbäraren.

Magnus Ringman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.