Tidigare bild från när Svenska kraftnät renoverar ledningssträckan från Ringhals.
Tidigare bild från när Svenska kraftnät renoverar ledningssträckan från Ringhals. Bild: Håkan Johansson

Nytt elprisstöd för hushållen

Regeringen presenterade under måndagen ett nytt elprisstöd, ett stöd till hushåll som ska gälla hela landet, sa energiminister Ebba Busch på en pressträff.

ANNONS
|

Elpriserna i november och framförallt i december hamnade på en sällan skådad hög nivå.

– I dag så vidtar vi ytterligare en åtgärd för att stötta hushållen, berättade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff.

– Det har hittills aldrig varit så höga medelpriser i tre av fyra elprisområden under en månad.

Samtidigt har vi varit duktiga på att spara på elförbrukningen, menade hon.

– Så till dagens nyhet som handlar om att regeringen i dag ämnar ta beslut om ett nytt elstöd till hushåll i hela Sverige. Mot bakgrunden som jag gett kommer vi att ge ett uppdrag om ett utökat elstöd som riktas till hushåll i hela landet, alltså alla fyra elprisområden, sa Ebba Busch.

Ett sedan tidigare utannonserat elstöd planeras betalas ut i februari. Det nya stöd som presenterades under måndagen ska betalas ut någon gång under våren och baseras på förbrukningen i november och december 2022 och ska alltså täcka hushåll i hela Sverige.

En de av det uppdrag som Svenska Kraftnät nu får handlar om att pröva frågan om ett förbrukningstak, detta förutsatt att det inte försenar utbetalningarna. Svenska Kraftnät ska pröva ifall förbrukningstaket kan ta hänsyn till högre elförbrukning på grund av kallare klimat.