Ökat tryck hos budget- och skuldrådgivningen i Mark

Inflation, räntehöjningar och höga elpriser sätter press på hushållen. Det märks hos budget- och skuldrådgivning på Marks kommun. I fjol ökade antalet nya ärenden jämfört med året dessförinnan och söktrycket ser inte ut att avta.

ANNONS
LocationMark|
|

Under 2021 inkom 153 nya ärenden till budget- och skuldrådgivningen och i fjol inkom 163 nya ärenden. Enligt Ann Åkerlind, budget- och skuldrådgivare på Marks kommun, brukar antalet nya rådsökande minska under sommarmånaderna men de tendenserna märktes inte av förra året.

– Det var ett ganska högt inflöde och det har hållit i sig sedan dess, säger hon.

Fler söker hjälp tidigare

Personer som söker hjälp befinner sig i olika livssituationer. Det är dels de som arbetar heltid, och dels de som är sjukskrivna eller arbetssökande. En skillnad gentemot tidigare är att fler söker hjälp innan problemen har hopat sig.

– Det är jättebra att vi får fler sådana ärenden. Tidigare har det varit mer vanligt att man kommer till oss när man redan har ganska höga skulder. På det viset kan vi se en förändring, säger Ann Åkerlind.

Så kan du agera när ekonomin blir tajt

Ann Åkerlinds första råd till dem som börjar få svårt att få ihop ekonomin är att göra en budget.

– Det är viktigt att se vart pengarna tar vägen och också att man följer upp budgeten. Ibland har man en tanke om att pengarna går till vissa saker men när man väl följer upp så märker man att pengarna inte alls går till det de skulle.

Det är även viktigt att se över om det finns onödiga kostnader som kan plockas bort, till exempel streamingtjänster eller dyra abonnemang. Ann Åkerlind påpekar också vikten av att inte handla på kredit eller faktura, samt att fundera ett varv extra innan man binder upp sig på kostnader.

– Nu när kostnaderna stiger och det är osäkra moment i världen som påverkar så kan det vara bra att inte binda upp sig på så mycket, utan att man har möjlighet att förändra och dra ner på sina kostnader ifall det skulle hända något. Om man blir arbetslös eller sjukskriven.

– Och att inte ta snabba lån för det brukar aldrig vara en bra lösning i längden.

Ett annat råd är att kontakta sin hyresvärd eller andra fordringsägare om man inte kan betala sina räkningar.

– Att man pratar med dem för att se om man kan hitta en lösning. Det kanske går att skjuta upp betalningen eller få en avbetalningsplan.

Många bolån löper ut

Det höga söktrycket innebär att kötiden till budget- och skuldrådgivningen har ökat. Från en till två veckor innan sommaren, till två till fyra veckor nu. Om det ekonomiskt svåra läget håller i sig så tror Ann Åkerlind att även söktrycket på rådgivningen kommer göra det.

– Det är svårt att sia om men vi har ju sett att det fortsätter komma många frågor och många som söker oss. Det har inte gått ner senaste tiden så jag tänker att det kanske fortsätter så här så länge som vi har en inflation som skapar svårigheter.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter att 72 procent av svenskarnas lån – mestadels bolån – löper ut i år. Och Ann Åkerlind tror att fler fastighetsägare kan behöva hjälp med ekonomin framöver.

– Vi har ju mycket villor och landsbygd i kommunen så det är möjligt att det kommer fler till oss när lånen går ut.

”Var aldrig rädd för att be om hjälp”

Hon påpekar också hur viktigt det är att be om hjälp och att inte dra sig för att höra av sig till socialtjänsten om man kan vara berättigad försörjningsstöd.

– Någon som blivit sjukskriven eller arbetslös kanske alltför länge försöker klara sig på egen hand och tar inte den hjälp som samhället har, även om man lever under existensminimum. Var aldrig rädd för att be om hjälp.

Rådgivarens tips på hur du kan få bättre kontroll över din ekonomi

• Gör en budget. På Konsumentverkets hemsida finns verktyget ”budgetkalkylen” som kan vara till hjälp.

• Månadsspara till en buffert.

• Se över vilka onödiga kostnader du kan plocka bort eller dra ner på.

• Bind inte upp dig på dyra abonnemang och handla inte på kredit eller faktura.

• Ta kontakt med fordringsägare om du inte kan betala dina räkningar.

• Ta inte snabblån.

• Var inte rädd för att be om hjälp när du märker att det är svårt att få ihop ekonomin.

Budget- och skuldrådgivning kan hjälpa till med:

• Att göra en budget för inkomster och utgifter.

• Att få en översikt och ta kontroll över skulder.

• Kontakta fordringsägare för en frivillig uppgörelse.

• Ansöka om skuldsanering.

Personalen på budget- och skuldrådgivningen har tystnadsplikt och hjälpen är gratis.

Källa: Marks kommun

LÄS MER:Historisk ökning av matpriserna senaste året

LÄS MER:Fortsatt oviss hyreshöjning för Mark bostads hyresgäster

LÄS MER:LARMET: Bygdegården kan tvingas säljas