Optimism inför regnrisk på Sommarfredag i Kinna: “Vi brukar ha tur med vädret”

Sommarfredagen i Kinna är ett stort kalas med spelningar, mat och dryck. Men den hotas nu av mörka moln, bokstavligt talat. Det oförutsägbara regnet kan nämligen falla under konsertkvällen.
– Det är ju alltid ett problem med vädret givetvis men vi brukar ha tur, säger Tommy Söderhagen, enhetschef och ansvarig från Marks kommun.

ANNONS
|

På fredag är är det Sommarfredag i Kinna med spelningar av bland annat artisten Patrik Isaksson och hårdrocksbandet Lillasyster. Från klockan 17 serveras mat och dryck på området som numera är en sensommarklassiker i Mark.

– Vi har haft Sommarfredagen i typ femton år. Den har hängt med länge. Förutom under pandemin när vi hade en paus har det varit varje år, säger Tommy Söderhagen som är projektledare för evenemanget.

Tidigare år har Sommarfredagen varit välbesökt med upp emot 3 000 besökare. Söderhagen säger att det beror lite på vädret men att det ofta är mycket folk.

– Det är en dag man kommer hem från semestern när man går ut och träffar såna man inte har sett på länge, så det brukar vara välbesökt och trevligt. Snittar man ligger det på en 1 300 besökare, beroende på artist och väder då. Förra året var vi en bra bit över tusen personer som tittade på Magnus Bäcklund och Partybandet och allt, berättar Tommy Söderhagen.

Ingen oro för regn på fredag

Det är Marks kommun som arrangerar och Tommy Söderhagen är i vanliga fall enhetschef för den öppna ungdomsverksamheten. Men utöver det projektleder han Sommarfredagen. Han säger att de brukar ha tur med vädret. Och mycket riktigt: På hemsidan klart.se visas regn över Kinna fram till kl 14, för att gå över till delvis sol från och med klockan 18:00.

– Det är ju alltid ett problem med vädret givetvis men vi brukar ha tur. Vi har haft många fredagar när det har regnat hela dagen men när artisterna börjar spela, då spricker det upp. Vi har, peppar peppar ta i trä, haft ganska tur med vädret. Enligt min app kommer det vara 0–0,1 milliliter regn under dagen och sen spricker det upp, säger Söderhagen förhoppningsfullt.

Vad gör ni om det regnar, har ni en plan?

– Nej, eller vi genomför det så gott det går i så fall. Det är klart att om det blir storm får vi ställa in, svårare än så är det inte. Det kan bli svårt när man bygger en stor scen om det blåser för mycket. Så vi vill inte ha för mycket blåst, lite regn är okej, men blåst vill vi inte ha för då kan det bli jobbigt med scen med höga höjder och tunga vikter, förklarar Tommy Söderhagen.

Stor variation på scenen under Sommarfredag i Kinna

Patrik Isaksson storsatsar och kommer spela låtar både från nya skivan och de gamla klassikerna. Utöver Patrik Isaksson och Lillasyster spelar Sandra and the Hookes, Nyman Brothers Blues Experience, Le Canal och Joy, Gospel.

– Det är ett bra varierat program med en stor spännvidd och genres i musiken. Det blir country, gospel, lite heavy metal med Lillasyster och Visby Rock’n’Roll som jag kallar Patrik Isaksson, säger Tommy Söderhagen och skrattar hjärtligt.

Själv ser han fram emot att få allt på plats och att det blir en fin tillställning för alla som besöker den.

– Jag brukar inte se fram emot något speciellt, jag ser fram emot att det är klart för vi planerar så länge redan från januari. Jag hoppas det blir lyckat, att folk har en trevlig stund och att det ska bli så bra som möjligt. För folk kommer ju ut för att ha kul och umgås.

Sommarfredag i Kinna

Sommarfredagen i Kinna - Kvällens program

17:00 Sandra and the Hookes

18:00 Nyman Brothers Blues Experience

19:00 Le Canal

20:00 Joy, Gospel

21:00 Patrik Isaksson

22:00 Lillasyster

LÄS MER:Aktiviteter nästan varje dag för unga i Marks kommun

LÄS MER:Påträffades i Skene med narkotika och kniv i bakfickan

LÄS MER:Mark är en av årets filmkommuner – visar utomhusbio av Ruben Östlund