Örestens flygklubb röjer upp efter vildsvinens framfart – ”Du landar på eget ansvar”

I lördags höll medlemmar i Örestens flygklubb en fixardag. Allt ska göras fint inför säsongen då både egna och andra klubbars flygplan ska starta och landa där. Men ett problem är vildsvinens framfart på landningsbanan.

ANNONS
|

Koden för flygplatsen belägen mitt i skogen, är ESGM. E står för Europa och S för Sverige. De två sista bokstäverna står för flygplats och ort. Det råder full aktivitet över hela flygfältet. Cirka 15 medlemmar, de flesta i övre medelåldern, håller på och röjer på och runt om fältet.

– Vi har arbetsdagar varje vår och höst, säger Börje Helfelt som iklädd blå overall går runt och krattar.

Han har själv flygcertifikat och berättar att klubben äger ett eget plan, en Cessna. Dessutom kan medlemmar hyra en del av de privatägda planen som finns där.

Vi är rätt sura på de där grisarna

Förutom allmänt underhåll runt om är vilda djur ett problem.

– Vi försöker förhindra oauktoriserad inflygning av svalor i hangaren, säger Börje Helfelt.

Ett annat problem är vildsvin.

– Vildsvin som bökar upp hål i marken är ett problem och en säkerhetsrisk vid landning, säger Anton Vialle, styrelsemedlem i klubben.

Tillsammans med Robert Svensson visar de hur det ser ut efter svinens framfart.

Örestens flygklubb i Mark har städdag efter vildsvinens framfart. Robert Svensson och Anton Vialle visar hur det kan se ut.
Örestens flygklubb i Mark har städdag efter vildsvinens framfart. Robert Svensson och Anton Vialle visar hur det kan se ut. Bild: Boel Ferm

Båda har flygcertifikat. Robert Svensson tog sitt flygcertifikat vid 70 års ålder.

– Man får flyga upp igen vartannat år, det borde bilförare också få göra, säger han.

Anton Vialle visar deras stolthet, en Piper PA 28 Archer II.

– Den har vi sett en del av Europa med. Vi har bland annat flugit till Tyskland, Italien och Slovenien, säger Anton Vialle.

Han är dessutom Frivilliga Flygkårens, FFK, länschef och flyger skogsbrandsbevakning. FFK är en del av Svensk krisberedskap och fungerar som en flygande resurs när samhället ställs inför prövningar. Medlemmarna utför varje år uppdrag för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Länsstyrelser, Räddningstjänster och Försvarsmakten.

Skjuta eller kissa för att hålla vildsvinen borta

”OBS! OBS! Vi har vildsvin på fältet!!! Besökande piloter uppmanas att kontrollera banförhållande, då vildsvin kan ha bökat upp djupa spår. Du landar på eget ansvar”, står det på flygklubbens webbsida.

– Vi är rätt sura på de där grisarna. Om ett plan fastnar med ett noshjul i en uppbökad grop kan det bli tvärstopp, säger Anton Vialle.

Han säger att det lär finnas två effektiva sätt för att få stopp på vildsvinen, avskjutning eller att kissa där svinen rör sig.

– Det blir ju inte så lätt på en så här stor landningsbana, den är 680 meter.

Att hägna in banan är också en lösning men är för dyrt för klubben. Så jägare anlitas och medlemmarna lagar och täpper igen uppbökade hål i marken.

Den 20 och 21 maj hålls öppet hus hos klubben. Flygande gäster uppmanas att flyga ett varv över fältet för bankontroll innan de landar.

Interiör i en Piper PA 28 Archer II.
Interiör i en Piper PA 28 Archer II. Bild: Boel Ferm

Örestens flygklubb ESGM

Är en ideell förening i Marks kommun som bedriver flygverksamhet för sina medlemmar, samhällsnyttig uppdragsflyg för Frivilliga flygkåren samt skolverksamhet.

50 aktiva piloter och 100 medlemmar.

Klubben driver en egen flygskola för PPL(A)(LAPL(A) privat pilotcertifikat.

Örestens Flygklubb äger och förvaltar flygplatsen.

Beläget en mil sydväst om Kinna.

Flygfältet används av privatflygplan.

Flygklubben äger ett eget flygplan och har tillgång till fler.

Här finns även privatägda plan.

ESGM är en ICAO-kod (Internationella civila luftfartsorganisationen) är en fyrställig kod avseende flygplatsers geografiska läge, som uteslutande används av piloter och flygledning.

LÄS MER:Stor militärövning – så kan det märkas i Mark

LÄS MER:”Där kommer de!” Åtta Jas 39 Gripen dundrade över Kinna

LÄS MER:Här är alla direktflygen från Göteborg