Ovädret Hans är på ingång – Marks kommun är rustad

Enligt SMHI är ovädret Hans på ingång och Marks kommun har vidtagit åtgärder i förberedande syfte. Samtidigt tar Kinnabor stormen med ro.
– Jag är inte alls orolig. Det här skitvädret är man redan van vid, säger Sven Öjersjö.

ANNONS
|

Ovädret Hans är försenat men väntas anlända inom kort. SMHI har gått ut med en gul varning som gäller mellan den 8 augusti vid 16-tiden till den 9 augusti klockan 23.59. Varslet innebär en varning om höga vattenflöden och räddningstjänsten har sedan tidigare uppmanat privatpersoner med golvbrunn att se till att dessa inte är igentäppta.

Detta är något även Marks kommun säkerställt som åtgärd inför Hans. Kommunens tillförordnande tekniska chef och enhetschef för rörnät, Sofia Sörqvist berättar:

– Vi förbereder oss. Vi följer väderprognosen förstås och under dagen har vi rensat inlopp till trummor och ledningar. Vi har också sopat vägarna rena så att rännstensbrunnarna är öppna, särskilt där vi känner till att vatten riskerar att bli stående.

Vilka ställen är det?

– Det finns många ställen, men om man sammanfattar så är det där det är lågpunkter som samlas i vatten. Om det inte rinner ner i en brunn så kan det ställa till med problem.

Sofia Sörqvist berättar också att kommunen förstärkt med beredskapspersonal inför kväll och natt. Hon själv är dock inte orolig för Hans.

– Vi har väderprognoser och har haft samverkan, så vi har förberett oss. Men man får följa prognosen, för den ändras mycket, säger hon.

Kommunens beredskapsplanerare Roger Johansson berättar att han deltagit i en länsövergripande samverkanskonferens. Där tillgängliggörs övergripande information från exempelvis SMHI, polis och räddningstjänst.

– Jag vet att räddningstjänsten har bemannat upp, och gjort sig redo för att ta in extra folk om det skulle bli många larm, säger han till Mark-Posten.

Kinnaborna tar Hans med ro

Samtidigt som Hans ankomst kryper närmare verkar Kinnaborna inte särskilt oroliga för ovädret. Sven Öjersjö – vars farfar härstammar från Partille-orten Öjersjö och tog med sig efternamnet därifrån – ser till och med fram emot ovädret.

– Jag är inte alls orolig. Det här skitvädret är man redan van vid. Jag är mer glad över att vi inte har den värmen som Sydeuropa har, säger han.

Vid 14-tiden föll regnet ner över Kinna centrum för en kort stund och Lisbeth Jönsson passade på att skämta om att Hans redan ankommit.

– Jag är inte så orolig, det blir nog inte så stort här i Kinna. Jag har aldrig upplevt några större konsekvenser av oväder här i Kinna, men när jag bodde i Örby har det hänt att vi fått källaren översvämmad, säger Lisbeth Jönsson.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) bär över 40 000 svenskar namnet Hans, och varför de nu fått en namne i form av ett oväder beror på Norge. Sedan mitten av 90-talet har den norska vädertjänsten YR namngett oväder. Numera samarbetar norska, svenska och danska vädertjänster kring val av namn. Främst är det dock Danmark eller Norge som får döpa ett oväder eftersom det är oftast dit oväder når först.

Vid tillfällen då oväder bildas i Sverige väljer SMHI ett namn från almanackan. Senast det skedde var år 2013 – med ovädren Simone och Sven.

LÄS MER:Dyster prognos inför kvällens supermåne

LÄS MER:Nytt skyfall på väg – en hel månads regn väntar

LÄS MER:Ovädret Hans försenat – men nu varnar SMHI