Per har renoverat Feskekörka – och skvaltkvarnen i Istorp

Snickaren Per Söreke i Istorp vill använda sig av naturliga material och helst äldre tekniker. Han har varit med och renoverat Feskekörka i Göteborg och nu också Ekarebo skvaltkvarn.
– En grundtanke är att det mesta går att laga, säger han.

ANNONS
LocationIstorp|
|

Ett ständigt porlande och plaskande hörs från bäcken vid Ekarebo skvaltkvarn i Istorp. Den flera hundra år gamla kulturbyggnaden har just fått ett ansiktslyft och mannen som gjort jobbet heter Per Söreke, snickare bosatt i Istorp.

– Jag fick en förfrågan om att lägga om takpannorna, byta vindskivor och lite sådant. Det var väldigt mycket mossa på taket, säger han.

”Nio av tio gånger kan man laga”

Hembygdsföreningen gav uppdraget och när Mark-Posten besöker kvarnen är det bara ett plastrep inuti som ska bytas ut mot ett i tjärad hampa. Ett stort intresse för klassiska material och tekniker har lett till att just Per Söreke utfört jobbet.

– Jag jobbar främst med gamla hus och har en grundtanke att det mesta går att laga. Jag har varit på flera projekt där de haft andra som sagt att det inte är någon idé och att det borde rivas. Men om man kollar vad som är dåligt och orsaken bakom kan man nio gånger av tio laga det. Och det behöver inte bli speciellt mycket dyrare heller, säger han.

Är med från träd till bräda

På Ekarebo skvaltkvarn har Per Söreke förutom renoveringarna byggt ett staket för att göra kvarnen mer lättillgänglig. Det har bland annat inneburit att han varit tvungen att exakt anpassa en bräda till den ojämna stenplattan intill. Materialet är ek.

Arbetssättet innebär också att han ofta måste vara närvarande under hela kedjan. En trädetalj som måste bytas ut i ett äldre hus kan vara svårt att hitta på brädgården. Ofta går han då ut i skogen, antingen på sin egen mark i Istorp eller hos andra markägare, och väljer ut ett träd som är lämpligt för just det som behövs.

Tröttnade på kontorsjobbet

Per Söreke är uppvuxen på gård i närheten av Växjö och där startade intresset för att fixa och dona. Han har jobbat på byggen större delen av sitt vuxna liv, kört entreprenadmaskiner och också huggit i med själva byggandet. Men det var efter några år på kontor som han bytte bana.

– Jag är väl inte riktigt den typen som kan sitta på kontor, det bara kröp i hela kroppen och jag var tvungen att göra något annat. Och så blev det, säger han.

En bidragande faktor var också att han tillsammans med sin partner köpte ett gammalt torp i Istorp. När de skulle fixa till det, som från början hade björnbärssnår växande ur golvet, stötte han på de äldre tekniker som använts under årens lopp.

Renoverade Feskekörka i Göteborg

Efter två år på yrkeshögskola i Svenljunga startade han för drygt fem år sedan sitt företag och sedan dess har han haft fullt upp.

– Hela tiden, säger han.

Hans specifika kompetens har involverat honom i flera udda projekt på kulturbyggnader. Bland annat var han med och renoverade Feskekörka i Göteborg som nyligen återinvigdes. Något som innebar flera utmaningar.

– Främst var det ju väldigt långa längder och stora, tunga delar. Bjälkarna var 20 gånger 20 centimeter tjocka och åtta meter långa, säger han.

I många fall var delarna i botten ruttna vilket gjorde att hela huset fick lyftas i olika etapper för att de skulle kunna bytas ut.

– Det var väldigt kul och häftigt att få vara med i gänget som renoverade Feskekörka men det var inte speciellt glamoröst. Det var 150 år gammalt damm överallt och var man än tog regnade det ner. Det var en väldigt smutsig miljö, säger han.

Fler vill renovera miljövänligt

De flesta projekt Per Söreke har i sin kalender är dock privatpersoner med äldre hus som gärna vill behålla den karaktären. Det har också hänt att han har fått återställa renoveringar gjorda med nyare material. Att jobba med mer klassiska och naturliga material är något han uppfattar som en trend.

– Tyvärr är det så att många av de material som konventionella byggfirmor använder och innebär i större grad, utan att trampa på några tår, ett större resursslöseri. Man använder också material som inte funnits så länge och man inte vet så mycket om, som lim och plaster, säger han.

Jobbar gärna med handverktyg

Han har batteriverktyg i arbetsbilen men upplever att hans kunder accepterar att mycket görs med handverktyg. Enligt honom behöver det inte ens ta längre tid, om man använder dem rätt.

– Jag är på ett projekt nu där jag gör handhyvlade fönsterfoder. En annan snickare hade åkt till Derome och köpt en färdighyvlad vitlackerad list och slagit i men den här kunden vill att det ska se ut som att det är gjort på 17- eller 1800-talet. Det är sådana saker som är kul, säger han.

Det senaste året har han nästan enbart jobbat i närområdet och än ser jobben inte ut att sina.

– Jag har inget problem med att köra till Göteborg men det blir ganska långrandigt att pendla. Så det är något jag skulle vilja göra mer, jobba lokalt alltså, säger han.

LÄS MER:Bostadsprojektet vid Kungsfors försenas

LÄS MER:Så ska skolfrågan i Mark hanteras efter röriga kommunfullmäktige

LÄS MER:Ungt par startar ekoodling i Öxnevalla