Pollensäsongen är igång – björken spås bli årets stora plåga

Våren är här och pollensäsongen 2023 är igång. Än så länge har låga halter av al och hassel uppmätts, men det är björken som spås bli årets stora plåga.
– Jag tror inte att det kommer bli någon av de allra värsta säsongerna, men det kommer att kännas, säger Åslög Dahl, forskare och ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Våren har kommit till Mark och Västsverige. Och även pollensäsongen har kickat igång. Hittills har låga halter av al- och hasselpollen uppmätts på den närmaste mätstationen. Men i takt med att temperaturen stiger kan halterna stiga till måttliga.

– Den vanligaste alarten – klibbalen – har börjat lite smått redan nu, men den har inte brakat lös riktigt. Men då kommer pollenhalterna förmodligen att stiga, säger Åslö Dahl.

Forskarna på pollenlaboratoriet ser nu att det kommer vara ganska mycket alpollen i år – men också en hel del björkpollen.

– Det är en sån där säsong där den totala mängden björkpollen kommer vara högre än medelvärdet.

”Kommer att kännas”

Åslög Dahl förklarar att björken ”svänger i sin intensitet”. Hur mycket björkpollen det blir ett år beror på hur mycket björken blommade året innan, i kombination med fjolårets och årets temperaturer på våren och försommaren.

– Så vad som händer nu 2023 påverkas av hur vädret var 2022. Förra året var det ganska måttligt med björkpollen, så de har haft kraften att ladda upp lite.

Så det är dags för björken att blomma ordentligt i år då?

– Ja, det kan man säga. Jag tror inte att det kommer bli någon av de allra värsta säsongerna, men det kommer att kännas.

Ta pollenmedicin i tid

För Marks del så ligger man såhär i början av säsongen troligtvis lite senare i pollenutvecklingen än kustkommunerna, eftersom det generellt är mildare väder vid kusten.

– Så här under vintern kan det påverka ganska mycket, men ju längre fram på våren man kommer desto mer jämnar det ut sig. Men på halterna märker man nog ingenting, de kan vara väl så höga.

Björkpollenet väntas kickas igång i mitten, slutet av april. Men även det beror på vad vi får för temperaturer framöver.

Hur ska man tänka som pollenallergiker, när ska man börja medicinera?

– Man ska börja medicinera åtminstone ett par veckor innan man räknar med att det blir mycket pollen, säger Åslög Dahl och hänvisar vidare till tipsen nedan:

Så förebygger du pollenbesvär

Förutom att förebygga besvär genom att medicinera i god tid, kan du också tänka på:

• Undvik att träna hårt utomhus så att ”flåset” ökar – då andas man in mer pollen.

• Undvik att vädra. Vädra inte heller på natten, eftersom pollen som kommer långt bortifrån ofta sjunker till marknivån just nattetid.

• Duscha gärna håret när du kommer inomhus. På så sätt undviker du att få med pollen i sängen när du lägger dig.

• Nässköljning (finns på apoteket) är ett sätt att skölja bort pollen från nässlemhinnan.

• Häng inte tvätt på tork utomhus.

Källa: Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

LÄS MER:Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

LÄS MER:Smittspridningen av luftvägsvirusen avtar – men kan ta fart igen

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige