Ponny misstänks ha utsatts för djurplågeri: ”Det värsta jag har sett hittills”

Ett djur påträffades avmagrad av länsstyrelsen i en hage i Marks kommun. Ägaren fick kort därefter avlida djuret, en avlivning som misstänks inte ha gått rätt till och orsakat onödigt lidande för djuret. Nu åtalas mannen för djurplågeri.

ANNONS

En man i Marks kommun står åtalad vid Borås tingsrätt, misstänkt för djurplågeri av sin ponny. Under en hel månad i början av året beskrivs djuret som sjuk, avmagrad och sårskadad, utan att mannen ska ha ordnat med veterinärbesök, själv gett den nödvändig vård. Mannen ombesörjde heller inte avlivning.

Därutöver ska han under några veckor inte ha avlivat ponnyn på rätt sätt, ”innebärande att ponnyn vid avlivningen inte skonades från onödigt lidande och obehag.”

Missförhållandet upptäcktes av länsstyrelsen som gjorde ett besök på mannens ägor. Beskrivningen av skicket för ponnyn vittnar om ett vanvårdat djur:

”Ryggraden syntes tydligt och höftben samt kors stack fram. Ponnyn var mycket muskelfattig. Det fanns grovfoder i en foderhäck. Vattenkaret var tomt och bäcken översnöad. Den befintliga ligghallen var bortstängslad så hästarna hade ingen tillgång till den.”

I andra hand har mannen, enligt åklagaren, ”uppsåtligen eller av oaktsamhet [...] brutit mot djurskyddslagens bestämmelser.”

Åklagaren menar att den misstänkte begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet.

Veterinären: ”Det värsta jag sett”

I ett utlåtande från Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket, bedöms avmagringen ha pågått mellan 3-5 månader.

En veterinär som varit på platsen efter länsstyrelsens första besök beskriver det i förundersökningsprotokollet som ”det värsta jag har sett hittills”.

Veterinären beskriver lidandet för djuret:

”Att bli så avmagrad, det är ju svält, en långsam svält där man inte tar upp näring. Att utsättas för svält, när kroppen inte får tillräckligt med näring, man blir väldigt trött och kroppen bryts ner långsamt och till slut slutar de inre organen att fungera och då dör man.”

När djuret väl hade avlivats upptäcktes ponnyn liggande bakom ladugården. Enligt länsstyrelsen hade ponnyn inte avlivats på korrekt vis då ”ponnyn endast har blivit bultad och inte avblodad på korrekt sätt.” Enligt länsstyrelsen betyder det att ponnyn ”alltså endast försatts i medvetslöshet och lämnats att dö.”

Den åtalade: ”Inte hästarna som är problemet, det är människorna”

Mannen menar dock att avblodning skett ute på en åker, och att veterinären inte sett andra sidan av djuret där hålet syntes. I förhöret anför han också att anledningen till anmälningen skulle vara ”grannosämja”.

I förhöret med den misstänkte mannen i Mark säger han bland annat att han under lång tid ”Hjälpt folk med hästar men det är inte hästarna som är problemet, det är människorna oftast.”

När mannen får frågan om han erkänner eller förnekar brott mot djurskyddslagen svarar han bland annat:

”Jag kan inte hela djurskyddslagen i huvudet, jag kan inte svara på det.”

LÄS MER:Markbo åtalas för djurplågeri – minigris fick avlivas

LÄS MER:Egyptiskt lag dök inte upp till match mot Hus på Gothia cup

LÄS MER:Man slog ihjäl änder med planka