Riksdagsledamot reagerar starkt på nya uppgifter om Montessoriskolan i Sätila

Centerpartiets utbildningspolitiske talesperson reagerar starkt på uppgifterna i P4 Sjuhärads reportage om hur eleverna behandlades på den otillåtna Montessoriskolan utanför Sätila.
– Det är någonting här som är galet, säger Niels Paarup-Petersen (C) när Mark-Posten möter upp honom under Almedalsveckan i Visby.

ANNONS

Sveriges radios reportage bygger på intervjuer med flera elever som tidigare har gått på Farm school utanför Sätila. Skolan är en del av den Varbergsbaserade Montessoristiftelsen Lära för livets verksamhet och drevs utan tillstånd under flera år.

Eleverna berättar bland annat om långa arbetsdagar i lantbruket, undermålig undervisning och kalla lokaler.

”Under vintrarna hade vi en person som skulle gå upp och tända elden” säger en 16-årig flicka som slutade på skolan hösten 2022.

Om den eleven misslyckades med att tända elden så berättade personalen för de andra eleverna vems fel det var att de fick frysa i ett kallt skolhus.

Skolpersonal stängde av värmen

Husmödrarna på skolan brukade stänga av elementen i stugorna där eleverna bodde för att spara på el, enligt P4 Sjuhärads reportage.

Enligt den pedagogiska inriktningen på skolan så skulle eleverna mellan 12 och 16 år lära sig att sköta djur och odlingar under långa arbetsdagar.

En person som reagerar starkt på uppgifterna är riksdagsledamoten och Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen (C) som Mark-Posten intervjuar på plats i Visby under Almedalsveckan på Gotland.

Eleverna har dels använts som arbetskraft och har fått hålla igång eldar själva under nätterna för att inte frysa i ett internat som saknade tillstånd. Vad är din reaktion på detta?

– Förbluffad är väl det rimliga ordet. Skolor som inte finns som gör saker som man inte får, det är inte det man går runt och tänker sig är en del av skolan i Sverige. Vi talar jättemycket om att reglera alla möjliga smådetaljer och så dyker det plötsligt upp spökskolor, säger Niels Paarup-Petersen och fortsätter:

– Om man dessutom gör det utifrån premisser som vi inte riktigt tycker lever upp till hur man bör behandla barn, det gör det ju bara ännu värre. De har inte behandlat eleverna ordentligt och ingen har haft koll på det. Det är någonting här som är galet.

Du har ju tidigare tagit initiativ i riksdagen för att kräva svar från regeringen. Hur har responsen varit?

– Man får ha respekt för att det är väldigt svårt för regeringen att svara på om det finns fler skolor som man inte vet om att de finns. Det är inte lätt.

Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson fortsätter:

– Kommunen har ju betalat pengar till fristående skolor som har haft elever som inte är där de ska vara. Här borde det finnas möjligheter att undersöka vart pengarna går.

Skulle du vilja se någon annan typ av straff annat än att stänga skolor eller låta dem betala viten?

– Det måste få konsekvenser även om de försöker rätta till felen. Det kan ju inte vara så att det kan löna sig att ta emot en massa pengar för att låta barn vara arbetskraft eller sova i frysande salar utan tillstånd.

Konsekvenserna borde vara mer kännbara, menar centerpartisten:

– Den här huvudmannen bör ju förlora sitt tillstånd överhuvudtaget. Har man begått olaglig verksamhet i svenska skolsystemet och försöker dölja att man har en skola så är man nog inte en lämplig huvudman.

Niels Paarup-Petersen tillägger att det blir en utmaning för kommunen att ta emot eleverna om en huvudman tvingas stänga sin verksamhet. På samma sätt är det komplicerat för kommunen att erbjuda elever att ta igen undervisning som de inte har fått hos sin tidigare huvudman.

Mark-Posten var först med att rapportera om den otillåtna skolan i april efter att Skolinspektionen riktat kraftig kritik mot skolan som riskerar att få betala ett vitesbelopp på 300 000 kronor. Montessoristiftelsen Lära för livet i Varbergs kommun uppmanades bland annat att upphöra med skolverksamheten vid filialen The Montessori Centre for Work and Study, MCWS eller Farm school som den också kallas för. Farm school ligger i Rydet utanför Sätila i Marks kommun.

LÄS MER:Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd

LÄS MER:Marks kommun vägrar att betala ut skolpeng till otillåten skola

LÄS MER:Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta