Riksdagsledamoten riktar kritik mot Tidöavtalet

Jessica Rodén (S) är det tidigare kommunalrådet som tagit sig till riksdagen, och nu får känna oppositionens vindar blåsa.
– Jag kommer vara en röst för socialdemokraterna men också en röst för Mark och Sjuhärad, säger 46–åringen till Mark-Posten.

ANNONS
LocationMark|
|

Vinterkylan har anlänt till centrala Kinna där vi stämt träff. Jessica Rodén (S) har någon dag tidigare kommit hem till kommunen efter ytterligare en arbetsvecka i huvudstaden.

Hon är kommunens senaste riksdagsledamot. Sedan tidigare finns Mikael Larsson (C), och Jan Ericson (M) som representerar Mark, men tillsammans med Petter Löberg är Rodén socialdemokraternas ombud i huvudstaden från Sjuhärad.

Hon berättar om den första tiden i riksdagshuset som att ”vara i en torktumlare”.

– Det är väldigt mycket som inte handlar om det politiska arbetet, som är så nytt. Det kändes lite att man gick åt ett håll men var på väg till ett annat. Men jag fick otroligt bra hjälp av partikamrater att komma till rätta och hitta sin plats, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen prestige i att hitta eller veta hur man ska göra. Alla har varit nya på jobbet.

Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun.
Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Under den första tiden har det kretsat kring att lära sig arbetet i utskottet. Jessica Rodén sitter i socialförsäkringsutskottet. En roll hon är nöjd med, och frågor som ligger henne nära.

– Det är frågor som är otroligt viktiga för oss socialdemokrater. Socialförsäkringsfrågor är en otroligt viktig grundbult i vårt välfärdssystem. För att samhället ska finnas där när det behövs.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att hela tiden ha en dialog med organisationer och människor som berörs av sjukförsäkringen och ser hur vi kan göra den ännu bättre och utifrån vilka värderingar jag som socialdemokrat har. Man blir aldrig färdig.

46–åringen har haft en relativt kort karriär inom politiken. Hon började engagera sig på allvar 2014, och fick 2021 det högsta kommunala uppdraget i kommunen när dåvarande kommunalrådet Lisa Dahlberg blev mammaledig. Jessica Rodén satt på posten i drygt ett och ett halvt år.

– När jag tackade ja till riksdagslistan, visste inte jag att Lisa Dahlberg skulle vara föräldraledig. Ibland är det tillfälligheter som avgör.

Hon fortsätter:

– Det känns otroligt roligt att få företräda Mark-borna i riksdagen. Jag kommer vara en röst för socialdemokraterna men också en röst för Mark och Sjuhärad.

Jobbet som riksdagsledamot skiljer sig dock en hel del från uppdraget som kommunalråd, berättar hon.

– Som kommunstyrelsens ordförande har man koll på det mesta. Det finns inte ett ärende som inte gått igenom mig.

Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun.
Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

2022 hände det även saker på det nationella planet politiskt. En ny regering med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och stöd av Sverigedemokraterna tog makten.

För Jessica Rodén innebär det att hon tillsammans med partikamrater arbetar i opposition.

– Den nya situationen vi socialdemokrater har, att gå från regeringsställning till att vara i opposition. Hur hanterar vi den och hur är vi en konstruktiv opposition? Vilka verktyg har vi i oppositionsarbetet? Det är otroligt spännande.

Efter en tid presenterades Tidöavtalet, där partierna lade fram sina tankar och planer för Sverige.

– Jag tycker det syns väldigt tydligt att Sverigedemokraterna varit med och tagit fram det och haft mycket att säga till om för att Kristersson ska vara statsminister. Det är sorgligt, jag tycker inte att det är ett parti som har bra värderingar. Jag tycker inte de driver bra politik.

Hon fortsätter:

– De är med och dikterar villkoren för den politik som regeringen ska driva, men är inte med och tar ansvar, och kan inte hållas ansvariga. Men jag tycker inte när man är det största partiet i regeringens samarbete, då ska man inte stå utanför, utan vara med och ta ansvar för den politiken.

På det lokala planet styr Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

Hur ser du på samarbetet som blev nu efter valet?

– Jag tycker det känns jättebra. Det tar mer än fyra år att sätta sin prägel och få genomslag för grejer man påbörjade för fyra år sedan. Att man kan fortsätta den resan med Centerpartiet. Jag är också helt övertygad om att det är det bästa för Marks kommun, att ha mer socialdemokratisk politik.

Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun.
Jessica Rodén (S), riksdagsledamot och tidigare kommunalråd för Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Jessica Rodén

Ålder: 46

Bor: Tostared.

Familj: Barnen Elias, Mira, och Mattis. Maken Heikki.

Arbete: Riksdagsledamot sedan 2022. Tidigare kommunalråd i Marks kommun.

Engagemang: Varit fotbollsledare. Tidigare ordförande i Aikido Dojo IF.

Intressen: Trädgårdsarbete och att vara ute i naturen.

LÄS MER:Mikael Larsson (C) brottas med tunga försvarsfrågor

LÄS MER:Så mycket makt har Mark i riksdagen