Risk för översvämning – SMHI varnar för skyfall

SMHI varnar för skyfallsliknande regn senare under måndagen – och risken för översvämningar i källare, viadukter och dagvattensystem uppenbarar sig. Läs om hur mycket regn som väntas falla över Marks kommun.

ANNONS
LocationMark|

Vi har inte direkt översköljts med regn de senaste veckorna. Med några mindre undantag har vi dag efter dag tagit del av rapporter om torra gräsmattor, ledsna blommor och sol, sol och åter sol på meteorologernas väderprognoser.

Men det blir det ändring på nu.

SMHI har nämligen gått ut med en varning för skyfallsliknande regn, för delar av regionen.

SMHI varnar för översvämningar

Under sena måndagseftermiddagen väntas det braka loss – och pågå fram till tisdag morgon, med en hel del lokala variationer.

– Det kan bli allmänt stökigt väder. Lokalt kan det bli upp till skyfallsintensitet, säger Emma Rosengren, meteorolog på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, kort och gott kallat för SMHI.

Bakgrunden är en kallfront som rör sig från väster och för med sig en hel del regn. Varningen är utfärdad från och med 17-tiden under måndagen fram till och med tisdag morgon vid 04-tiden, då regnet väntas röra sig inåt landet och bort från Marks kommun.

Risk finns för översvämning i källare, dagvattensystem, vägar och viadukter. Även trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar.

Det faktum att det på många håll är torrt i markerna kan öka risken för översvämningar.

– När det är för torrt hinner marken inte ta upp regnet tillräckligt snabbt när det kommer så mycket så pass fort. Det kan alltså lättare svämma över i torra områden, förklarar meteorologen.

Därför blir det svalare under tisdagen

De lokala variationerna kan också bli stora:

– Vissa orter kanske inte får något regn alls, medan man några kilometer bort kan få lokala översvämningsproblem, konstaterar hon.

Det råder även viss åskvarning över Marks kommun.

– Det skulle kunna komma kraftigare vindbyar också, varnar Emma Rosengren för.

Kallfronten som sveper över Atlanten och in över Marks kommun innebär också att vi kan vänta oss en svalare tisdag – på sina håll kan det rendera i en temperatursänkning på hela åtta till tio grader.

– Det blir tillfälligt kallare, säger hon men berättar att det sedan väntas svänga tillbaka redan under onsdagen.

Så mycket regn väntas falla över Marks kommun

16,7 millimeter regn under måndagen. Under tisdagen räknar SMHI med cirka 6,0 millimeter fram till lunchtid.

Källa: SMHI

LÄS MER:Svalkande listan: Här är kommunens bästa badplatser

LÄS MER:Dollarstore återkallar stol – risk för allvarliga skador

LÄS MER:Plattformen Lediga jobb fungerar igen