Så har studenttiden varit för Anna och Nellie – nu ligger gymnasietiden bakom dem

Mark-Posten har pratat med Nellie och Anna, några av alla studenter som nu avslutar tre års studier. På torsdag var sista skoldagen för dem och klasskamraterna på naturvetenskapliga programmet.

ANNONS
|

I vanliga fall råder det full aktivitet runt och i Marks Gymnasieskola. Men när Mark-Posten möter sistaårselever någon dag före avslutningen, är det helgdag och skolan är låst och tom.

Nellie Selfors från Mjöbäck och Anna Strand från Fritsla möter Mark-Posten och berättar lite om sina skolår. Båda håller med om att naturvetenskapsprogrammet är en linje som generellt innebär mer pluggande, kanske för att många läser för bra betyg för att komma in på högre utbildningar.

För båda var det självklart att läsa vidare. Nellie Selfors har alltid tänkt gå den naturvetenskapliga linjen då hon är intresserad av biologi och kemi,

– Det var inte ett självklart val för mig men den bredaste utbildningen. Jag lutade mot att bli kemist i början men det är kanske inte det jag vill jobba med i framtiden.

Hur har de här tre åren varit?

– Det var väldigt mycket matte första året, det har varit ganska tufft. Jag känner att jag har valt rätt linje.

– Ettan var någorlunda, tvåan jättejobbig med en massa prov, och trean rätt lugn faktiskt. Det är skönt att ha gjort klart de här tre åren i ett sträck, tycker Anna Strand.

Stor sammanhållning i klassen

Nellie Selfors och Anna Strand säger att deras klass har varit väldigt tight. Alla kan prata och hänga med varandra och de berömmer sina lärare.

– Det är kanske inte just skolan i sig utan de man lärt känna som har gjort den här tiden till något roligt. Vi har gjort mycket ihop i klassen, som skidresa utomlands förra året och i tisdags var i på studieresa till Varberg, säger Anna Strand.

Nellie Selfors på flaket på avgångsdagen.
Nellie Selfors på flaket på avgångsdagen. Bild: Boel Ferm

På torsdagen åkte hela klassen runt om Skene och Kinna efter studentutspringet.

– Då ska det springas! säger Nellie Selfors.

Så blev det också med hög stämning men även med inslag av melankoli. Nu skingras alla.

Vad har varit jobbigast?

– Provperioderna. När man vet att ”nu har jag tre veckor med minst ett prov varje vecka”. Och jag är inte ett jättefan av fysik och matte men en bra lärare har gjort det roligare, säger Nellie Selfors.

– Vi har ibland haft prov på både måndag och onsdag i samma vecka. Då måste jag fundera vilket jag ska prioritera när det är så tätt inpå, säger Anna Strand.

Anna Strand som nybakad student med klasskamraten Anja Ekström.
Anna Strand som nybakad student med klasskamraten Anja Ekström. Bild: Boel Ferm

Vad tycker ni om skolavslutningen?

– Det är jätteroligt. Folk vill ha fina klänningar på balen. Men det är dyrt, en studentmössa till exempel kostar minst 1 500 kronor, funderar Anna Strand.

– Det är roligt med en fin avslutning, det blir ett minne, säger Nellie Selfors.

Efter skolan väntar jobb och studier

Både Anna Strand och Nellie Selfors säger att mössan kommer nog bara att användas en dag och sedan ligga hemma som ett minne.

Närmast åker flera av treorna på gymnasiet till Magaluf, Mallorca.

– Vi har en studentresa bokad genom skolan, vi åker om en vecka, säger Nellie Selfors.

Hon har haft återkommande extrajobb på Ica under tre år.

– Jag kommer att jobba där lite i sommar. Till hösten ska jag göra lumpen. Det vill jag själv.

– Det blir nio månader i Halmstad som sjukvårdssoldat, det ska bli väldigt roligt. Sedan funderar jag att antingen resa eller jobba utomlands ett år, jag behöver en paus. Min största dröm ända sedan jag var liten är att bli veterinär, den finns kvar, säger hon.

Anna Strand vill ta tillvara på sista sommarlovet.

– Jag tar det väldigt lugnt, jag vet inte om jag ska jobba eller plugga vidare direkt. Jag har valt att läsa vidare på företagsekonomi i Göteborg om jag kommer in. Jag vill börja plugga vidare ganska direkt.

Utspring från Marks Gymnasieskola av årets studenter. Här är det Anna Strands och Nellie Selfors klass, NA20.
Utspring från Marks Gymnasieskola av årets studenter. Här är det Anna Strands och Nellie Selfors klass, NA20. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Så har studenttiden varit för Lucas och Kristoffer

LÄS MER:Så var studenten på Marks Gymnasieskola

LÄS MER:Äntligen studenten på Marks Gymnasieskola