Orienteringslegendaren njuter av naturen och stillheten hemmavid samtidigt som hon har nära till kommunikationer.
Orienteringslegendaren njuter av naturen och stillheten hemmavid samtidigt som hon har nära till kommunikationer. Bild: Ola Pilhem

Så lärde sig Marita Skogum att se helheten

Under tio år tillhörde hon världseliten inom orientering och tog hem många titlar. Nuförtiden driver hon ett eget företag som kommunikolog.

ANNONS
|

Kommunikologi är ett kunskapsområde som handlar om gemensamma nyckelfaktorer i förändringsarbete. Marita Skogum är ofta ute på företag som konsult eller föreläsare och ger råd inför ett förändringsarbete för att uppnå det som önskas.

– Vad är det som fungerar bra och vad är det som behöver skruvas i? Bra saker ska fortsätta att fungera bra och det som ska justeras ska justeras. Det vi behöver idag är mer samarbete och att förstå helheten, säger Marita Skogum.

Hon jämför med en fotbollsmatch där det händer många saker samtidigt på olika nivåer. Alla har sina roller och det finns spelregler att rätta sig efter. Samtidigt finns det förväntningar på varje enskild spelare som innebär ett självledarskap, att var och en förstår vad som behöver göras i situationen.

Det handlar om att få en gemensam förståelse och ett gemensamt språk så att alla förstår varandra i kommunikationen.

Marita Skogum utbildar även andra inom kommunikologi och startar en kurs redan i januari, för den som söker kompetens inom att hantera förändringsarbete.

Uppvuxen med idrott

Att jobba med människor är något som hon har ägnat sig åt de senaste trettio åren men för den stora allmänheten är hon mest känd som världsmästare i orientering, en kvinna som valde sina egna vägar och nådde hela vägen fram.

När hon känner för att träna är det bara att snöra på sig skorna och ge sig ut.
När hon känner för att träna är det bara att snöra på sig skorna och ge sig ut. Bild: Ola Pilhem

Hon bor kvar i Skoghem utanför Berghem, hon är född i gården intill där hon bor nu. Den hette för övrigt Skogum från början men när hennes farföräldrar tog det namnet som sitt familjenamn bytte de namn på gården samtidigt.

Under hela sin uppväxt uppmuntrades hon av sina föräldrar och lärare att idrotta och intresset för orientering väcktes tidigt.

– Jag har ju alltid gillat idrott, jag har vuxit upp i en idrottssläkt.

Så småningom utbildade hon sig till idrottslärare och jobbade som det på Ängsskolan i Skene under hela sin elitsatsning, förutom några perioder då hon var helt eller delvis tjänstledig.

– Har man en stark motivation så går det ju med planering.

Motivationen var det inget fel på. Samtidigt som hon tävlade med den svenska eliten i orientering spelade hon basket i Sätila SK. Hon fick stora rubriker på den tiden, det var och är förmodligen fortfarande unikt att en idrottare håller så hög nivå i två helt olika idrotter samtidigt.

– En del tycker att det är en konstig kombination men jag har haft väldigt bra nytta av det, att tävla både individuellt och i en lagsport. Det blev elitseriespel så småningom och vi tog bronsmedalj i SM.

Som äldre har hon funderat mycket kring sina egna vägval som hon höll fast vid trots att det fanns de som ruskade på huvudet åt hennes idéer.

Elitsatsning 1983

Hon säger att det är viktigt att inte låsa in individer i ett fack utan istället lita på deras egna tankar. Marita Skogum jämför med att ishockeyspelare kan träna yoga eller balett för att hålla sig smidiga.

– Det här var en av nycklarna till att hålla motivationen uppe och jag var skadefri.

1982 kände hon ändå att det var läge att satsa helt och hållet på orienteringen och det var då hon inledde sin storhetstid med sammanlagt tio VM-medaljer varav 6 i guld och ett stort antal medaljer i SM och nordiska mästerskap utöver det.

Marita Skogum har vunnit sex VM-titlar och tävlade även i Mästarnas mästare.
Marita Skogum har vunnit sex VM-titlar och tävlade även i Mästarnas mästare. Bild: Ola Pilhem

En annan sak som kanske förvånade omgivningen vid den tiden var att hon kom tillbaka till elitnivå efter att ha blivit mamma 1989.

– Det var inte så vanligt att mammor kunde elitsatsa. Det är ju inte så konstigt egentligen, vi är ju två föräldrar.

Hon beskriver det som att hon förändrades som person efter att ha blivit mamma, hon kände sig lugnare och tryggare.

Efter att ha tagit guld och silver vid VM i USA 1993 kände hon att det var dags att göra något annat. Hon beskriver det som att de sista tävlingarna byggde på rå vilja.

– Jag visste att motivationen började dala.

Hon studerade till kommunikolog och arbetade som idrottslärare.

Ledde herrlandslaget

Orienteringsförbundet ville förstås annorlunda. Efter några år utanför rampljuset kom hon tillbaka som förbundskapten för damjuniorlandslaget. Efter att hon kände att hon successivt mognade in i den rollen tog hon nästa steg och blev förbundskapten för hela landslaget, inklusive det manliga landslaget.

Där var hon en pionjär.

– Det är fortfarande få kvinnor som leder män.

Marita Skogum har sparat på många bilder och minnen från karriären med bilder från tävlingar i USA och medaljer från flera världsmästerskap.
Marita Skogum har sparat på många bilder och minnen från karriären med bilder från tävlingar i USA och medaljer från flera världsmästerskap. Bild: Ola Pilhem

Marita Skogums framgångar blev en förebild för andra idrottare men det tog tid för henne att hitta rätt. I början av den egna löparkarriären pratade hon med Annichen Kringstad och försökte tillämpa samma metoder själv. Det fungerade inte för Marita Skogum men till slut hittade hon nyckeln.

– De kallar det för Maritas pussel. Det var inte en pusselbit, det är många faktorer som spelar roll.

Hon förstod tidigt att det som spelade roll, utöver det fysiska och det tekniska, var sådana saker som mentala faktorer, återhämtning, relationer och mat med mera. Och balansen och relationen mellan pusselbitarna.

– Det gällde att hitta mitt pussel. Det var precis vad jag gjorde.

Familjen har tre katter på gården.
Familjen har tre katter på gården. Bild: Ola Pilhem

Hon tränar fortfarande en del och hon ser att intresset för orientering är stabilt. Framgångarna för löpare som Tove Alexandersson är en sporre för många men även naturintresset är en faktor som lockar människor till idrotten.

– Jag tror att en hel del har upptäckt det under pandemitiden. Många mår bra av att komma ut i naturen.

Det som gör det extra kul med orientering jämfört med andra idrotter är att arenan ser helt annorlunda ut från gång till gång. En basketspelare vet ju alltid hur själva basketplanen ska se ut innan matchen börjar.

Nu har idrotten blivit mer tillgänglig även för åskådarna i och med att löparna har en gps-sändare på sig och det går att följa hur de springer.

– På min tid var det kameror vid starten, vid någon kontroll och sedan vid målet.

Marita Skogum trivs med att kombinera det fysiska och det mentala och det har varit en av hennes drivkrafter genom livet.

– Jag tror det är bra på väldigt många sätt att träna både kropp och knopp. Det hänger ihop med det jag gör nu också. Det hänger ihop, saker och ting, det är systemiskt, säger Marita Skogum.

Marita Skogum

Född: 3 januari 1961 i Berghem.

Familj: Make Michael Magnusson. Vuxna döttrarna Sandra, Johanna och Emilia. Tre katter.

Yrke: kommunikolog, föreläsare och utbildare.

Känd från: Sexfaldig världsmästare i orientering, deltog i tv-programmet Mästarnas mästare 2019.

LÄS MER:Felix, 23, uttagen till landslaget

LÄS MER:Idrottsprofilerna: Så minns vi året 2022

LÄS MER:Basketsvepet: Julskinka och influensaattack