Så många fick gå efter Örbyföretagets varsel

I början av september gick Örbyföretaget 2electrify ut med ett varsel om att 22 tjänster var hotade. Nu är förhandlingarna klara och beskedet är att 16 personer lämnar företaget.
– Jag känner en extremt positiv känsla i företaget, säger VD Robert Bjursten.

ANNONS
LocationÖrby|

Ett varsel om att 22 tjänster var i fara gick ut på solcellsföretaget 2electrify i början av september. Företaget hade dittills vuxit fort, något Mark-Posten skrivit om så sent som i våras med rubriken ”Strålande affärer för elföretag”. Nu var situationen en helt annan.

– Det var ingen drömstart på det nya jobbet men det var så illa tvunget, sa nytillsatta VD:n Robert Bjursten när varslet tillkännagavs.

48 personer var ursprungligen anställda på företaget. Idag är förhandlingarna klara och Robert Bjursten kan efter den tystnadsplikt som rått under dessa gå ut med var de landat. 16 personer totalt lämnar. 10 av dem är uppsagda, resterande har på eget bevåg sökt sig vidare.

– Har man chans att få ett nytt arbete och det är varsel inom företaget så tar man den chansen. Vi har behållit den tunga kompetensen i bolaget, vi har erfarenhet och ”know how” kvar. Vi känner oss rustade för framtiden, säger han.

Tjänster och inte personer som försvann

Enligt honom handlar det också om att varslet i grunden handlade om tjänster och inte om personer, något som efter en omorganisation lett till att den ursprungliga siffran på 22 landade i en något lägre siffra.

– Sedan kan vi inte på något sätt påverka konjunkturen, det som är trevligt är att vi står väldigt klara när det vänder, säger Robert Bjursten.

Just nu är det tufft i branschen, det ekonomiska läget får många att hålla i plånboken. Det har i sin tur gjort att de stora företaget tar på sig mindre jobb vilket får de mindre företagen att slåss om smulorna.

Enligt Robert Bjursten handlar det nu om att 2electrify ska synas mer och ligga i framkant vad gäller service och kompetens.

– Vi ska vara lätta att nå, det ska vara snyggt och städat och vi ska ha en bra kundkontakt.

Hur är stämningen i företaget nu?

– Det är en jädrar anamma-känsla här, nu är det väldigt många av mina kollegor som kavlar upp ärmarna och spottar i nävarna, säger Robert Bjursten.

Mark-Posten har sökt de fackliga representanter som deltagit i förhandlingarna.

LÄS MER:Solcellsföretaget 2electrify varslar nästan halva styrkan

LÄS MER:Strålande affärer för elföretag -satsar på solceller

LÄS MER:Från kyrkan i Örby till Ullevi – det här är Saga Ludvigsson