”Det är otroligt få som det rapporteras om i förhållande till hur många som använder mobilen”, säger Håkan Klingborg, vid trafikpolisen.
”Det är otroligt få som det rapporteras om i förhållande till hur många som använder mobilen”, säger Håkan Klingborg, vid trafikpolisen. Bild: Ronny B Nilsson

Så många straffas för mobilanvändning i trafiken – stort mörkertal kvarstår

Sedan 2020 har 52 personer i Mark bötfällts för att de använt mobilen samtidigt som de kör i trafiken. Håkan Klingborg, inspektör hos trafikpolisen i region Väst, berättar att de flesta som använder mobil inte åker fast.
– Det rapporteras om otroligt få i förhållande till hur många som använder mobilen, säger Håkan Klingborg.

ANNONS

Sedan 2018 är det förbjudet att använda mobilen, om du håller den i handen, samtidigt som du kör ett motordrivet fordon. Det innebär att det är olagligt att smsa, surfa och ringa om du håller mobilen i handen medan du kör. Åker man fast för det som kallas rattsurfande får polisen utfärda 1 500 kronor i dagsböter på plats.

I Marks kommun bötfälldes flest 2021, då ertappades 34 personer av polisen. I år har fem böter delats ut för mobilanvändande i trafiken.

Håkan Klingborg är inspektör hos trafikpolisen i region Väst.
Håkan Klingborg är inspektör hos trafikpolisen i region Väst. Bild: Annelie Ivarsson Moran

Håkan Klingborg, inspektör hos trafikpolisen i region Väst, tror inte att användandet minskat sedan lagen trädde i kraft – även om antalet bötfällda i Mark är betydligt färre 2022 jämfört med 2021.

– Jag kan snarare säga att det har blivit värre. Jag tror det handlar om en generationsfråga, många som nyligen skaffat körkort har mer eller mindre vuxit upp med mobilen i handen, säger han.

Trafikpolisen jobbar främst på statliga vägar, men Håkan Klingborg anser att bruket är lika vanligt i alla trafikområden.

Mörkertalet är stort

Det görs inga riktade insatser mot mobilanvändandet av trafikpolisen i region Väst. Håkan Klingborg ser olagligt mobilanvändande i trafiken varje dag men har sällan tid att stoppa trafikanten, eftersom han är på väg till andra jobb.

– Det är otroligt få som det rapporteras om i förhållande till hur många som använder mobilen, säger han.

Användningen kan få stora konsekvenser. Han tror att många av de trafikolyckor där orsaken är svår att fastställa, beror på mobilanvändande.

– Jag är övertygad om att allvarliga olyckor och dödsolyckor skett på grund av att folk fifflat med mobilen.

Rattsurfarnas bortförklaringar

De flesta som åker fast är medvetna om att de bryter mot lagen, enligt Håkan Klingborg. Bortförklaringar om att användandet var en tillfällighet är vanliga, trots att Håkan Klingborg ser hur vanligt det är att surfa, smsa eller ringa medan man kör.

– Det är många som säger att de vet att det är fel men att de var tvungna att svara, säger han.

Det finns också de som säger emot och påstår att de inte pratade i telefon, utan att de bara höll mobilen i handen.

– Då får man förklara lagstiftningen och att det räcker med att bara hålla den i handen, säger Håkan Klingborg.

Han tycker att lagstiftningen är tillräcklig men att det är svårt att få folk att efterleva den.

– Jag tycker personligen att böter är mycket pengar, men det verkar inte vara tillräckligt avskräckande.

LÄS MER:Efter hot och våld – nioårig elev avstängd från skolan

LÄS MER:Lantbruksfastighet såld i Örby – priset: 5 900 000 kronor

LÄS MER:Nytt bolag startar i Mark – ska verka i entreprenadbranschen