Så ska Hyssna bygdegård räddas – många idéer på mötet

Hyssna bygdegård kallade till stormöte för att rädda bygdegården. 400 000 kronor krävs för att rädda upp det ekonomiska läget.
– Jag är jätteoptimistisk, säger Marie Lindqvist.

ANNONS
|

Det fanns farhågor om att Hyssnaborna skulle få stoppas i dörren. Bygdegården får enligt säkerhetsföreskrifterna inte inhysa fler än 150 personer. Så blev det inte men det var en månghövdad församling som deltog i tisdagens stormöte om bygdegårdens framtid.

– Vi behöver få in 400 000 för att hamna i ett bättre ekonomiskt läge, säger Peter Bonemark, ordförande i Hyssnabornas Bygdegårdsförening.

Ett gammalt banklån på dryga 1,2 miljoner ligger och skaver och med nuvarande ränta är det en stor utgift. Efter ett möte med banken erbjöds föreningen rabatt på räntan om man kunde pytsa in de 400 000 kronorna.

– Jag tycker faktiskt att det borde finnas 400 Hyssnabor som kunde satsa 1000 kronor, då vore det ganska lätt att lösa problemet, säger en man i mikrofonen som skickas runt och möts av applåder.

Ungdomsträffar ett förslag

Den synbart enda på plats som inte fyllt 40 får ordet.

– Man kan ordna lite träffar för ungdomar i min ålder för det finns inte jättemycket saker att göra så då åker man hellre in till stan. Kanske att ”idag har vi de här spelen, kom så får du låna för 50 kronor, billigare om du är medlem”. Det hade varit ett sätt att dra in pengar och medlemmar.

Mer applåder.

Efter en del skriverier har nog många fått intrycket att bygdegården står på ruinens brant och att konkursen är nära. Under mötet är dock Peter Bonemark tydlig med att det inte kommer att gå så långt men försvarar sin något alarmistiska ton.

– Dels så var det ju för att få folk att fatta, det finns inte obegränsat med pengar och vi dras med ganska stora kostnader. En domedagstrumma får folk att vakna till lite grann, man måste gå ut hårt för att folk ska inse att det verkligen gäller, säger han.

Försvarar domedagstrumman

– Hade vi väntat tre år till hade vi kanske inte kunnat rädda det, nu ser vi möjligheten att göra någonting i någorlunda tid.

Han tycker att mötet varit konstruktivt och är nöjd med uppslutningen.

– Vi kommer ta till oss av det som sagts, sedan är det väldigt mycket upp till Hyssnabor och medlemmar om det ska fungera i längden. Vi gör det vi kan men vi behöver hjälp, ekonomiskt och med faktiska sysslor, säger han.

Marie Lindqvist, som också sitter med i den ekonomiska föreningen Hyssna fiber, ser ljust på framtiden.

– Jag är jätteoptimistisk. Engagemanget för att behålla gården är stort och jag tror att vi kommer lösa det men det kommer kräva mycket arbete av många.

Hög snittålder på engagerade

Men några farhågor har hon.

– Vi var hyfsat många på mötet och alla vill bevara bygdegården men det krävs en insats, om det är att banka spik eller måla. Om du kollar på genomsnittsåldern här idag, det är inte många som kan klättra upp på en byggnadsställning. Vi måste hitta de yngre som också kan vara här. Och det tror jag att vi kan om vi bara når ut.

I ungefär en och en halvtimme pågår det bitvis livliga mötet. När det egentligen avslutats ber en kvinna på tredje raden om ordet.

Ska starta insamling

– Om jag går hem härifrån nu så har jag ingen aning om någon frågar, vad blev det av mötet? Jag vill nog ha lite mer konkret, vad kommer att hända?

– Jag rekommenderar att vi beslutar om att dra ihop en insamling med ett separat kontonummer för att kunna ha löpande rapportering om vad som händer, säger Peter Bonemark.

– Sedan kanske jag kan få kuppa lite allmänt och hoppa på redaktionen för tidningen Hyssna vår hembygd och be om en sida till nästa år där vi lite mer utförligt kan rapportera vad som händer så att den når ut till alla Hyssnabor, oavsett om man läser den eller inte så får man den.

LÄS MER:Marks kommun kan byta leverantör av färdtjänst

LÄS MER:Robert Högberg och Hans Gustafsson lämnar Coop Skene

LÄS MER:Djurens vänner larmar om katt-kaos och söker volontärer