Skateklubben i Mark vurmar för fler åkytor

Marks skateklubb vill ha fler platser för skateboardåkare. Det finns redan en mindre på Lyckeskolan och snart finns det även en yta på Björketorpskolan.
– Det är kul om det finns lite åkytor i olika delar av kommunen, säger Jesper Lundström, kassör i föreningen.

ANNONS
LocationMark|
|

Än så länge finns det bara en liten träbox på plats på Björketorpskolans skolgård, en fyrkantig låda med metallkant. John Eliasson från Marks skateklubb demonstrerar hur den kan användas. Han är en av dem som har varit engagerad i att projektet blir av.

– Vi har fått tillåtelse av kommunen och skolan, säger han.

Om någon vill driva igenom en stor betongpark vore det fint.

Det började med en förfrågan från kultur- och fritidsförvaltningen som kontaktade skateklubben. De undrade om en parkeringsplats i Björketorp kunde passa för skateboardåkare.

– Vi kollade p-platsen men asfalten var för dålig. Då såg vi mycket bättre asfalt på Björketorpskolan intill, säger Jesper Lundström.

Kommunen tog kontakt med rektorn som var positiv.

John Eliasson från Marks skateklubb, visar upp den nya skateytan utanför Björketorpskolan.
John Eliasson från Marks skateklubb, visar upp den nya skateytan utanför Björketorpskolan. Bild: Gustaf Hallin

Marks skateklubb och kommunen hade ett möte i slutet av juni och skateklubben lämnade in en enkel skiss.

– Jag träffade rektor och vaktmästare på skolan samt Evelina Nekby, utvecklingsledare på kultur- och fritidsförvaltningen, säger John Eliasson.

Kommunen och skolan positiva

Kultur och fritid såg positivt på att Marks skateklubb får tillgång till en yta av asfalten på skolgården på Björketorpskolan för de som vill åka skateboard och bor i till exempel i Björketorp eller Horred. Evelina Nekby är för närvarande på semester men skriver i ett mejl i samband med tillståndshandläggningen:

”Det hade även möjliggjort för föreningen att kunna förlägga en del av sin verksamhet i Björketorp på till exempel lov och helger. Föreningen har flera barn som idag åker från Björketorp och Horred till Skene för att åka skateboard, men om det fanns en yta i Björketorp för detta skulle de kunna göra det oftare och det hade säkert blivit fler barn som fick upp ögonen för skate i området.”

Jesper Lundström påpekar att det bara är ett litet projekt.

John Eliasson från Marks skateklubb, visar ett trick.
John Eliasson från Marks skateklubb, visar ett trick. Bild: Gustaf Hallin

– Om någon vill driva igenom en stor betongpark vore det fint, det är nog många i föreningen som gärna vill det. Personligen trivs jag bäst ute, säger han och fortsätter:

– Jag åker själv mest ute på gatan eller inomhus på vintern.

Marks skateklubb har en inomhusanläggning vid Industrigatan i Skene. Just nu är den stängd.

– Vi håller på att bygga om. Vi brukar öppna på slutet av september när det blir sämre väder ute, säger Jesper Lundström.

– Vi har barnskate på onsdagar där annars och det har varit en del barn från Björketorp. Jag tror det var föräldrar till barnen som frågade kommunen om man kunde ha en skategrej i Björketorp, säger John Eliasson.

Asfalten slipas för skating

För några veckor sedan var skateklubben på skolgården i Björketorp med en liten slipmaskin.

– Det är mest för att hjulen på en skateboard är så små och hårda, det skakar för mycket om asfalten är dålig. Slipningen tar bort lite toppar från asfalten så det blir bättre, säger Jesper Lundström.

Det finns redan en mindre yta på Lyckeskolan i Kinna där klubben har fått ställa dit ett hinder.

– Vi ska få ett litet bidrag av kommunen på några tusen så att vi kan bygga några betongstockar, kanske ett litet hopp, inget stort. Vaktmästaren vill inte ha för mycket grejer på skolgården på grund av bland annat snöröjningen, säger Jesper Lundström.

John Eliasson säger att det här är ett första test för att se om skateare kommer att lockas.

John Eliasson är glad över den nya ytan.
John Eliasson är glad över den nya ytan. Bild: Gustaf Hallin

– Det är kul om det finns lite åkytor i olika delar av kommunen. Det är kul om det sprider sig och blir på lite fler småställen, säger John Eliasson.

Det som återstår på Björketorpskolan är att köra dit en så kallad curb, en betongbänk.

– Man får nog ha en prova på dag och visa för att locka folk. Det här är bara ett litet projekt än så länge, säger John Eliasson och tar brädan och demonstrerar hur det kan se ut.

LÄS MER:Stark seger för Björketorp i toppmatchen mot Viskafors

LÄS MER:Nya ägare till hus i Björketorp – prislappen: 1 300 000 kronor

LÄS MER:Björketorp tog revansch på Brämhult