Skolinspektionen drar in tillståndet för kritiserad friskola

Den kritiserade friskolan Montessoristiftelsen Lära för livet med verksamhet i Varberg och Sätila har på egen begäran återkallat sina tillstånd att bedriva grundskola. Som en följd av detta drar Skolinspektionen in alla tillstånd från och med årsskiftet och det innebär att ärendet avslutas.
– Vi väntar tre veckor som de har på sig att överklaga, sedan är det över för vår del, säger utredaren Eva Hansson på Skolinspektionen.

ANNONS
|

I början av terminen skrev Montessoriskolans rektor i ett brev till Skolinspektionen att stiftelsen hade planer på att lägga ner grundskoleverksamheten på grund av sviktande elevunderlag. Rektorn frågade bland annat om de fortfarande riskerade att få betala vite om huvudmannen lade ned grundskolan. Efter att Skolinspektionen nu har fått in ett tydligt besked från Montessoristiftelsen att de beslutat att lägga ner skolan dras tillståndet in helt.

– Under hösten så har huvudmannen själv återkallat sina tillstånd, både för grundskola och för fritidsverksamhet. Kommunen har sedan tidigare återkallat tillståndet för förskolan, säger Eva Hansson utredare vid Skolinspektionen.

Vad händer nu?

– Vi är inte intresserade av att några elever ska få det krångligt under mitten av terminen utan de får tid på sig till 31 december att avveckla. Vi har haft kontinuerlig kontakt med huvudmannen för elevernas bästa.

Riskerar skolan fortfarande att få betala vite?

– Nej. Vite är ju ett påtryckningsmedel. Det är ju för att man ska få en chans att rätta till brister. Det finns ingen funktion för det nu. Det är ju inte böter.

Det finns uppgifter om att skolan har haft internationella elever. Kan skolan bedriva internatverksamhet med elever från andra länder?

– Det finns inget tillstånd i vårt arkiv för det. Vår tillsyn gäller bara för de svenska eleverna. Vi sa hej till några ungdomar från utlandet men i vilket syfte de var där, det vet vi inte.

Är detta sista kapitlet vad gäller Montessoristiftelsen Lära för livet?

– För vår del är det ju det. Vi väntar tre veckor som de har på sig att överklaga, sedan är det över för vår del.

Har det här varit ett speciellt ärende för Skolinspektionen?

– Det har varit ett lite ovanligt ärende, så är det, säger utredaren Eva Hansson.

Hon tillägger att Skolinspektionen har kontakt med Varbergs kommun som är förberedd på att kommunen kan behöva placera elever på andra skolor. Eva Hansson vet i dagsläget inte hur många elever det rör sig om.

Montessoristiftelsen har haft grundskola sedan 1994

Montessoristiftelsen Lära för livet har haft tillstånd att driva en fristående grundskola för elever i årskurs 1 till 6 i Varbergs kommun sedan 1994. Från och med 2008 har friskolan även haft tillstånd att ha elever i årskurs 7 till 9 i Varbergs kommun.

När Skolinspektionen genomförde en inspektion vid skolan under hösten 2022 uppdagades det att skolan sedan flera år tillbaka undervisat elever i årskurs 7 till 9 vid en filial utanför Sätila i Marks kommun, utan att ha tillstånd för det. Skolan fick också kritik på ett stort antal punkter för andra brister och riskerade att få betala ett vite på 300 000 kronor.

Mark-Postens avslöjande om att det funnits en skola som så att säga flugit under radarn i flera år väckte stor uppmärksamhet och kommenterades bland annat i riksdagen och av skolminister Lotta Edholm (L).

Mark-Posten söker huvudmannen för Montessoristiftelsen Lära för livet för en kommentar.

Detta har hänt

I slutet av 2022 genomförde Skolinspektionen en tillsyn på Montessoristiftelsen Lära för livet i Varbergs kommun och även filialen The Montessori Centre for Work and Study, MCWS, som ligger i Rydet utanför Sätila i Marks kommun.

• April 2023: I Skolinspektionens beslut framgår det ”att det finns allvarliga och omfattande brister i verksamheten som huvudmannen bedriver”. Beslutet på 27 sidor beskrev 14 olika åtgärder som behövde göras. Skolan fick tid på sig till 11 september att åtgärda bristerna, eller riskera att få betala vite med 300 000 kronor.

• Augusti 2023: Förskole- och grundskolenämnden i Varbergs kommun återkallar Lära för livets tillstånd att bedriva förskola.

• 13 september 2023: Montessoristiftelsen lära för livet begär på egen hand att Skolinspektionen ska dra in tillståndet för grundskoleverksamheten eftersom skolan planerar att lägga ner.

• 28 september 2023: Skolinspektionen beslutar att återkalla samtliga godkännanden för grundskolan.

LÄS MER:Fristående skola hotas av vite

LÄS MER:Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal