Stal bil från 7H i Kinna – provkörde och kom inte tillbaka

En man stal bilar från handlare runt om i Sverige genom att provköra dem och inte komma tillbaka. Ett av de drabbade företagen är 7H Bil i Kinna – som kunde bidra till att mannen greps genom fingeravtryck på en kaffekopp.

ANNONS
LocationKinna|
|

Det var i december 2021 som en man avtalade tid hos den väletablerade lyxbilshandlaren 7H Bil i Kinna. Han var intresserad av en Land Rover.

– Det hade skett ett litet missöde och vi fick be honom att återkomma eftersom bilen inte var riktigt färdig, säger Jarmo Järvinen, VD för 7H Bil.

Mannen verkade inte stressad utan sade att han kunde ta en helg i Varberg och vänta. När mannen återkom genomförde 7H alla rutinmässiga kontroller av körkort och övriga bakgrundsupplysningar.

Han blir bjuden på en kopp kaffe och undertecknar ett avtal som reglerar under vilken tid han får provköra. Han drar sedermera iväg med bilen som har en prislapp på över en halv miljon kronor. Vid utsatt tid är mannen inte tillbaka och det visar sig att körkortet han visat i butiken inte är hans eget.

Fingeravtryck på en kaffekopp

Polis tillkallas och tar tacksamt emot de mängder av bilder som de otaliga kamerorna tagit av mannen. Men en uppmärksam anställd på butiken kunde också bjuda på ytterligare en ovärderlig ledtråd. Med omtanke för den anställda vill Jarmo Järvinen inte att Mark-Posten skriver personens namn.

– [Personen] hade föredömligt bjudit på en kopp kaffe och kunde berätta för polisen att [hen] var hundra procent säker på att mannen lagt den i en viss papperskorg, säger Jarmo Järvinen.

Med hjälp av fingeravtrycken på kaffekoppen kom polisen fram till att det var samma man som tidigare begått flera liknande brott men då under eget namn. Fyra gånger i Stockholmsområdet och en i Kungsbacka. I dagarna dömdes mannen till fängelse i tre månader för grovt bedrägeri och skadestånd på runt två miljoner kronor för samtliga brott.

Första och enda incidenten

7H Bil i Kinna har funnits i 21 år och det här är enda incidenten de haft. Bilen är spårlöst försvunnen, försäkringsbolaget har ersatt bilen men för bilhandlaren har försäkringspremierna gått upp.

– När något sådant här tråkigt händer ska man ställa sig frågan, vad hade vi kunnat göra annorlunda? Här är det inte så mycket vi kunde ha gjort, säger Jarmo Järvinen.

Han poängterar att de jobbar mycket proaktivt vad gäller säkerheten och har rigorösa larmsystem och rutiner för att skydda sig från dylika händelser.

– Och om vi säljer 60 bilar så är 50 av dem till kunder vi redan känner. Av resterande 10 är det en som ska provköras, säger han.

I domstolen har mannen hävdat att han haft skulder och blivit tvingad av ett gäng att utföra bedrägerierna. En anställd på 7H Bil skulle ha deltagit på distans under rättegången men behövde inte i slutändan då mannen erkände.

– Det känns ju bra att rättvisa skipas i lagens mening, säger Jarmo Järvinen.

LÄS MER:Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

LÄS MER:Läkare från Marks kommun förlorar sin legitimation

LÄS MER:Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist – spara vatten