Polisen gjorde på torsdagskvällen ett tillslag mot ett lager i Mark. Arkivbild.
Polisen gjorde på torsdagskvällen ett tillslag mot ett lager i Mark. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stort beslag av solpaneler i Skene – misstänkt grovt bedrägeri

Stora mängder solpaneler och dopningsmedel värda flera miljoner hittades i en lagerlokal i Skene på torsdagskvällen. Polisen har inlett en förundersökning om grovt bedrägeri då man tror att dessa beställts i någon annans namn.
– Vi hittade väldigt väldigt många solpaneler, de är extremt dyra, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisen.

ANNONS
|

Solcellerna som stals tillverkades av ett företag i Lerum, AM Solteknik Sverige. När ägarna fick en stor beställning till sitt nystartade företag, anade de inte att de hade dragits in i en bedrägerihärva. Denna var Borås tidning var först med att rapportera om.

De började ana oråd när företaget som de debiterade för solcellerna hörde av sig. De kände inte igen att de hade gjort beställningen som återgavs på fakturan.

Det gick upp för båda företagen att beställaren hade utsatts för företagskapning. I detta fall hade gärningspersonerna bland annat upprättat en falsk hemsida i företagets namn.

Ägarna för AM Solteknik Sverige tog kontakt med polisen och tillsammans åkte de till lagerlokalen som de hade skickat beställningen till.

Men de kom för sent. Deras solceller hade bara någon timme tidigare skickats till ett lager i Marks kommun.

Ovanligt stort tillslag

De följde solcellernas spår och åkte till lokalen där produkterna skulle finnas. Enligt uppgifter till P4 Sjuhärad var det i Skene. När de tog sig in i lagret var tjuvarna borta, men solcellerna – och annat stöldgods kvar.

Poliserna som var med ska ha uppgivit till ägarna för AM Solteknik Sverige att detta var det största tillslaget de hade gjort i sin karriär.

– Vid husrannsakan beslagtar man solpaneler och det inleds en förundersökning om grovt bedrägeri, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till Mark-Posten.

Att det rör sig om ett högt värde bekräftade Patrik Kågegård, polisens förundersökningsledare som först hade ärendet på sitt bord.

– Det handlar om flera miljoner. Det är väldigt väldigt många solpaneler, som är väldigt dyra, säger han.

Enligt Adlersson hittades i samband med husrannsakan även 35 000 enheter dopningsmedel och 18 000 potenshöjande tabletter.

– Så husrannsakan gav en bra utdelning.

LÄS MER:Marks gymnasium vill värva till yrkesprogrammen

LÄS MER:UF-elever vid Marks gymnasium vill hjälpa hushåll att tjäna på elförsäljning

LÄS MER:Så går det till när Systemet flyttar till Skene