Togs av polisen av en slump – hade knogjärn: ”Det var dumt av mig”

Av en ren slump kände en polis igen en man från Mark som satt i en bil med en annan misstänkt person. I bilen påträffades ett knogjärn och på sig hade mannen även 13 gram amfetamin. Nu har domen kommit.

ANNONS
LocationMark|
|

Det var i mitten av maj som en polispatrull i Borås hade fått tips om en man som stämde in på signalement för ett tidigare brott. Vid inspektion påträffades en man från Marks kommun i passagerarsätet. En av poliserna kände igen Markmannen och försökte därmed öppna passagerardörren som dock var låst.

Polisen beskriver i sin rapport vad som händer därefter:

”Han tar upp något svart ur fickan och lägger ned det på golvet vid sina fötter. När han sedan öppnar dörren så ser jag direkt att det ligger ett svart knogjärn på golvet i bilen vid hans fötter.”

Det var inte det enda som fanns på mannens person:

”När vi sedan tar ut honom ur bilen och lägger ned honom på marken så släpper han en påse på marken, påsen innehåller cirka 13 gram av ett vitt pulver som enligt snabbtest är amfetamin”, skriver polisen. Vid närmare analys visade det sig handla om 13,2 gram amfetamin.

I efterföljande förhör erkänner Markmannen att knogjärnet och amfetaminen tillhör honom, men vill inte berätta varifrån han köpt narkotikan. Däremot uppger han att det var avsett för privat bruk.

Tingsrätten går på åklagarens linje – så blir domen

När polisen frågar mannen varför han gått runt med ett knogjärn svarar han, enligt förhörsprotokollet:

”Jag har ingenting att svara på detta, jag ber om ursäkt att jag hade det på mig. Det var inte meningen, det var dumt av mig.”

Mannen från Marks kommun erkände narkotikainnehavet och vidgav de faktiska omständigheterna kring innehavet av knogjärn på offentlig plats men menade att han inte agerat med uppsåt utan endast av oaktsamhet.

Tingsrätten noterar i domen att mannen var fullt medveten om att han hade knogjärnet på sig eftersom han släppte det till bilgolvet, och därmed menar tingsrätten att han begick gärningen med uppsåt.

Den dömde förekommer sedan tidigare i 37 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes till fyra månaders fängelse 2019 för bland annat brott mot knivlagen och häleri.

Mannen döms av Borås tingsrätt till en månads fängelse för narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han ska även betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

LÄS MER:Gothia Cup drar igång – här är alla lag från Mark

LÄS MER:Handla när du vill på Salvia blommor i Kinna – dag som natt

LÄS MER:Annika flyttar och säljer prylarna på egen loppis