Tommy gör sista arbetsdagen på Marks bryggeri

Efter 96 år går Marks bryggeri i graven. Tommy Blomster gör under måndagen sin sista arbetsdag på jobbet han haft hela livet.
– Det är inte kul, jag hade gärna jobbat kvar. Jag har stortrivts, säger han.

ANNONS
LocationSkene|
|

Det skramlar ordentligt inne i den stora lagerlokalen på andra sidan Viskan från Kungsfors galleria sett. Det har bildats en kö av människor som vill panta stora säckar fulla med burkar och flaskor. Har har det skramlat i 96 år men från och med måndagen blir det tyst.

– Vi lägger ner. Nu har vi öppet i en timme till sedan stänger vi för gott, säger Tommy Blomster som gör sin sista arbetsdag.

Restauranger har slutat med drickor på glasflaska

Skälen är många. Bryggeri har det inte varit på många år, även om svagdrickan fortfarande producerats av andra bryggerier för försäljning i kommunen. Som grossist av drycker har Marks bryggeri dock hankat sig fram, fram till pandemin då många restauranger slutade med de röda backarna med drickor på glasflaska.

– Vi sålde väldigt mycket till lunchrestauranger och sådant innan och vi har hämtat in det lite på burksidan men det är inte alls de volymer som behövs, säger Martin Olsson, ägare.

En pantmaskin gick sönder

Till Marks bryggeri har man också kunnat ta med sig stora volymer burkar och flaskor för att panta. Något lite mer akut som bidragit till beslutet att lägga ner är att en av de stora pantmaskinerna gått sönder, något som kostar uppåt två miljoner kronor att ersätta. Men det har varit ett vemodigt beslut att ta.

– Det är jättetråkigt, är det, säger Martin Olsson.

Tommy har jobbat i över 40 år på Marks bryggeri

Tommy Blomster började i företaget 1982 som springpojke. Han har tvättat glas och hjälpt till med produktionen. 1994 beslutade Trafikverket om bron som nu passerar Viskan alldeles intill, då strök själva bryggeriet på foten. Sedan dess har grossistverksamheten fungerat, även om marginalerna sakta sjunkit.

– Det är inte kul, jag hade gärna jobbat kvar. Jag har stortrivts. Man träffar mycket folk, i Göteborg och hela Sjuhärad. Arbetet har varit väldigt bra men för varje år har det blivit tajtare med ekonomin. Nu blev det för mycket så då slänger vi in handduken, säger Tommy Blomster.

En am dem som tagit sig hit för att panta är Håkan Olsson, uppvuxen i Sätila.

– De körde ut en gång i veckan så det är la lite nostalgi, säger han.

Hur känns det för dig att Marks bryggeri lägger ner?

– Det är synd, de gjorde ju svagdrickan på jul och så. Men det ska la gå att få tag i ändå, säger han.

Vad framtiden har i sitt sköte för Martin Olsson och Tommy Blomster är i nuläget ovisst.

– Det vet jag faktiskt inte, säger Martin Olsson.

– Nej, det är ingen av oss som har sökt jobb så vi får se vad vi hittar på. Men alla har ju lastbilskörkort, säger Tommy Blomster.

LÄS MER:Anton Söder, 14, byggde sin egen cykelpark: Gullbergs Bikepark

LÄS MER:Bänkar försvinner spårlöst från Horred – starka tjuvar i farten

LÄS MER:Stora Enso satsar stort på fabriken i Skene