Två kyrkoherdar i Mark om ökade hotet efter koranbränningarna

De senaste månaderna har koranbränningar skett runtom i Sverige. Myndigheten för säkerhet och beredskap bedömer att hotbilden mot Svenska kyrkan ökar. Nu svarar några av Marks församlingar på hur de upplever och hanterar den ökade hotbilden efter koranbränningarna.
– Ser inte varför det ska vara tillåtet i Sverige, säger Västra Marks kyrkoherde Ola Larsson.

ANNONS
|

MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, bedömer att hotbilden mot Svenska kyrkan har ökat på grund av den senaste tidens koranbränningar. Statsminister Ulf Kristersson (M) har manat till lugn och biskopen i Göteborgs stift uttrycker oro. I Västra Marks församling har dock ingen oro infunnit sig i vardagen än.

– Man kan inte utesluta att fanatiska människor utnyttjar situationen, sen tror jag för egen del att risken är större i storstäderna än här. Risken för sånt är mindre i en liten landsortsförsamling. Där kan jag förstås ha fel, men det är min egen bedömning, säger Ola Larsson som är kyrkoherde för Västra Marks församling.

I Mark finns åtta samfund, utöver Västra Marks församling finns bland annat Örby-Skene församling. Någon oro för vedergällning i och med den ökade hotbilden finns inte i någon av församlingarna. Fredrik Gyllensvärd är kyrkoherde i Örby-Skene församling.

– Jag har faktiskt inte hört något men det har ju trappats upp under sommaren och folk är på semester. Vi är inte oroliga direkt så, men det är inte bara så att vi slänger det åt sidan heller. Man har det med sig helt enkelt att det är en ökad risk mot kyrkan och hela samhället och vi har ökade iakttagelser och sådär, säger Gyllensvärd.

Kyrkoherde Ola Larsson: ”Tar avstånd från koranbränningar”

Susann Rappman, biskop i Göteborgs stift, har tidigare sagt till Kungälvs-Posten att hon hoppas slippa se en utveckling som kräver ökad säkerhet från Svenska kyrkans håll. I Örby-Skene församling har man nyligen uppdaterat sin kris- och beredskapsplan.

– Det finns många olika typer av kriser. Det (kris- och beredskapsplanen. reds. anm.) rör alltifrån att ha aktuella telefonnummer, samlingsplatser och hur man ska gå tillväga om något händer. Det kan gälla stora kriser i samhället eller den personliga krisen, vårt dokument ska täcka fler, berättar Gyllensvärd.

Det råder många åsikter kring hur politiken ska hantera bränningarna av heliga skrifter. Många anser att Sverige inte bör ändra lagstiftningen medan andra menar att man borde förbjuda brännande av heliga skrifter. Kyrkoherden i Västra Marks församling, Ola Larsson, sällar sig till den sistnämnda gruppen.

– Jag tar avstånd från koranbränningar och tycker att man borde ändra lagarna alternativt omtolka vissa bestämmelser. Jag förstår inte varför det ska vara tillåtet här och tycker inte att det är ett exempel på att sakligt framföra sina uppfattningar. Det handlar om att utnyttja ett politiskt känsligt läge och det går ut över muslimer och äventyrar landets säkerhet, säger Ola Larsson.

Kyrkoherde Fredrik Gyllensvärd: ”Rädslan är farlig i sig”

Larsson hänvisar vidare till att polisen i andra nordiska länder har stoppat demonstrationer som innefattat brännande av heliga skrifter utifrån säkerhetsskäl. Svenska kyrkan har, genom Sveriges kristnas råd som består av företrädare för flera kristna församlingar, bland annat skrivit att de anser att koranbränningarna är ett angrepp på alla troende människor.

– Kyrkan tänker som Sveriges kristna råd, vi fördömer koranbränningarna. Både jag och kyrkorna, vi är 27 olika samfund, fördömer detta, säger Fredrik Gyllensvärd.

Det är ett känsligt politiskt läge och koranbränningarna har kopplats till såväl Sveriges Nato-ansökan som tydligare mål för terrorattentat i framtiden. Men Gyllensvärd menar att även om det är viktigt att vara förberedd på olika händelser får man inte låta rädsla styra.

– Man kan inte hela tiden gå och ha det för ögonen. Att bekämpa terrorism och ondheter är att inte gå runt och vara rädd, rädslan är farlig i sig. Kyrkan finns alltid som en del av samhället och har varit en aktör vid kriser historiskt, säger han.

LÄS MER:Konstnären var ej nöjd med levererade tyger

LÄS MER:Lars Wilderängs nya bok ligger på topplistan

LÄS MER:Sjöar och våtmarker kalkas med helikopter – räcker inte