Gustav Karlsryd tar emot stipendiet av Prins Carl Philip.
Gustav Karlsryd tar emot stipendiet av Prins Carl Philip. Bild: Privat

Unge Istorpsbon tilldelades stipendium av Prins Carl Philip

Gustav Karlsryd, 19, från Istorp tilldelades ett stipendium av Prins Carl Philip. Detta för hans arbete i Svenska Hemslöjdföreningarnas Riksförbund.
– Att skapa saker är min grej, säger Karlsryd.

ANNONS
|

Den 24 november var 19-åringen en av fyra som mottog stipendiet ”Greta Johanssons linfond 2022”. Ceremonin ägde rum på Nordiska museet i Stockholm och enligt Gustav Karlsryd är anledningen till stipendiet hans kunskaper inom beredning.

– Jag gillar att bereda. Hela processen är att jag spinner, odlar och väver. Jag har gjort detta i nästan två år, men intresset har alltid legat där och ruvat. Att skapa saker är min grej, säger han.

Lin är en framtidsvara eftersom bomull tar så mycket vatten

Karlsryd säger också att det bästa med skapandet är att han gör nytta och samtidigt har roligt. Han tillägger att det dessutom är bra att det han gör är miljövänligt. Men trots intresset har Istorpsbon aldrig haft som mål att få motta stipendiet han tilldelades av Prins Carl Philip.

– Det var roligt att uppmärksammas. Jag hade inget behov av att sprida detta innan, men det är ju bra om andra gillar samma sak. Lin är ju en framtidsvara eftersom bomull tar så mycket vatten, säger 19-åringen.

Ende mannen som mottog stipendiet

Anledningen till varför just Karlsryd var en av dem som tilldelades stipendiet har han och familjen grubblat över. Förutom kunskaperna inom beredning och arbetet i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund så har Karlsryd en annan teori.

– Mamma och jag tror att det beror på att jag är ung och man. Jag var ju den ende mannen av alla (tolv) stipendiater, säger han.

På frågan om slöjdaren vill arbeta med sina fritidssysslor i framtiden svarar han kluvet ”kanske”, och tillägger:

– I så fall när jag kan leva på det.

LÄS MER:Nytt holdingbolag startar i Mark

LÄS MER:38-åring ny ägare till kedjehus i Kinna – prislappen: 2 400 000 kronor

LÄS MER:Enskild firma startar i Mark : Hembyggd