Vackert ljusfenomen väckte frågor

Tidigt på måndagen hade solen sällskap av en oväntad ljusskepnad, som väckte förundran i Mark.
– De är lätta att missa, säger meteorolog Emma Härenstam.

ANNONS
|

På måndagsmorgonen framträdde ett oväntat ljusfenomen för Markborna. Det visade sig vara en så kallad halo, en ljusring som kan uppstå kring solen i vissa väderförhållanden.

– Det där är en halo, årligen kan se såna här halos, men det är lätt att missa den då den uppstår under en kortare period, säger Emma Härenstam meteorolog på SMHI.

På bilden ser det nästan ut som att himlen har tre solar, detta har att göra med att halon är bruten och syns bara på vardera sida om solen. Dessa kallas för bisolar.

– Det är inte en fullskalig halo, bara delar av den syns, då är det bisolarna som vi ser, säger hon.

Samma fenomen sågs även i Mölndals kommun på söndagen. En privatperson hade fångat det praktfulla ljusspelet på bild.

Ljusfenomenet kan uppstå på två sätt, enligt Härenstam. Antingen genom att cirrusmoln och slöjmoln ligger högt och bryter solens strålar.

– Det sker ofta när en väderfront är på ingång, säger Härenstam.

Eller så rör det sig om kallt och fuktigt väder som gör att iskristaller i luften bryter ljuset och skapar halon. Vilket verkar vara fallet den här gången.

– Är det tillräckligt kallt kan vi se marknära halos. Det har varit omkring sju minusgrader i de här trakterna. Då finns förutsättningar för marknära halo.

Emma Härenstam, meteorolog på SMHI slår fast att ljusfenomenet är en halo.
Emma Härenstam, meteorolog på SMHI slår fast att ljusfenomenet är en halo. Bild: Privat

Emma Härenstam såg senast en halo förra vintern. Ljusspelet den gången väckte stort intresse på SMHI-kontoret i Norrköping.

– Vi såg en riktigt fin halo, förra vinter, vi gick hela gruppen till västra fönstret för att titta på den. Den var jättevacker, då hade den väldigt många komponenter och den gick hela vägen runt, säger hon.

Av alla ljusfenomen, har du nån favorit?

– Jag älskar ljuspelare, de är fruktansvärt fina. Det är inte så vanligt. När man väl ser det är det fantastiskt vackert.

LÄS MER:De sprider julstämning i Hyssna

LÄS MER:Här är Marks mest sågade busslinje – klagomålen haglar