Vemod och pepp i nya Servicekiosken i Kinna

Efter 50 år går en epok i graven. När hyresavtalet löpte ut tvingades Servicekiosken i Kinna flytta in i nya resecentrum. Men systrarna som driver Servicekiosken deppar inte ihop.
– Vi är peppade, man får ju försöka, säger Karin Bergström.

ANNONS
|

Det är nytt och fräscht men systrarna Karin Bergström och Agneta Ekholm har lyckats sätta sin egen prägel på de nya lokalerna i Kinna resecentrum. Väggarna är tapetserade med stora foton av systrarna, travhästar och en farbror som spelade fotboll i Elfsborg.

– Vi är peppade, man får ju försöka, säger Karin Bergström med ett skratt och fortsätter:

– Vi plockar in efter hand det som vi känner att vi behöver, men det är så mycket skit.

Än är alltså inte den gamla kiosken helt tömd.

– Man hittar ju så mycket gammalt godis, gammalt bröte bakom hyllorna. Sen vi fick reda på att vi skulle flytta in här har man ju inte brytt sig om att städa heller, säger Agneta Ekholm.

Det var systrarnas pappa Jarl Gustafsson som startade kiosken 1972. Efter drygt 50 år i den lilla fristående byggnaden precis intill järnvägen i Kinna sade kommunen upp arrendeavtalet 2020. Själva flytten är inte längre än ett tiotal meter men det är vemodigt att lämna kiosken de vuxit upp i.

Det känns jättekonstigt

– Jag var bara 5 år då och jag är 55 idag. Jag har levt med det här hela mitt liv, jag minns ju inget annat. Det känns jättekonstigt, jag har ju stått i den där kiosken i 35 år, säger Agneta Ekholm och pekar ut genom dörren.

Och de har aldrig längtat efter att göra något annat.

– Inte arbetsmässigt för vi trivs ju otroligt bra. Sedan är det ju mycket jobb och ibland saknar man att vara lite mer fri, för man är jättebunden. Vi har öppet 365 dagar om året, säger Agneta Ekholm.

Jarl Gustafsson i sin nyöppnade kiosk. Bilden är förmodligen tagen 1973 eller 1974.
Jarl Gustafsson i sin nyöppnade kiosk. Bilden är förmodligen tagen 1973 eller 1974. Bild: Privat

Spelet och andelarna är den stora affären.

– Vi ligger sjua eller åtta i Sverige på inspelade pengar, och då ligger vi ändå i lilla Kinna. Jämför man med stora städer så är det ju fantastiskt bra, säger Karin Bergström.

Och det är ingen slump. Karin Bergström har ett stort intresse för hästar och har fött upp egna. Hon pekar upp mot bilderna på ena väggen.

Fick blommor av stamkunder

– Bägge de hästarna där är helsyskon födda hemma hos oss i Hyssna. Och den känslan när de vinner, just min egen lilla häst, det går inte att beskriva i ord.

Och finaste minnet från kiosken är när 43 personer fick dela på 5,7 miljoner efter att ha köpt Karins boosthundring.

– Den reaktionen man fick då, den glädjen, jag ryser när jag tänker på det, säger Karin Bergström. Det är många kunder som hänger med på den vecka efter vecka.

Nu återstår det att se om folk fortsätter att hitta systrarna i deras sprillans nya lokaler.

– De flesta av våra kunder är trogna och man får ju hoppas innerligt att de kommer in här också, att de inte sviker oss bara för att vi flyttar, säger Agneta Ekholm.

Men det verkar inte finnas någon risk för det. Stamkunderna Inge och Helene Sigfridsson hade i alla fall inga problem att hitta.

– Först och främst så får vi önska lycka till nu, säger Helene Sigfridsson och räcker över en bukett blommor.

– Men ni är la söta, tack snälla vad gulliga ni är, säger Karin Bergström.

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter

LÄS MER:Snart kan du ta ett dopp i nya bassängen