Vikarie på förskola chattade om bestialiska övergrepp på barn

Nyligen avslutades rättegången mot en 50-årig man som står åtalad för ett misstänkt mord på en äldre kvinna i Strömstad. Under förundersökningen visade det sig att mannen delat brutala fantasier om barn med andra över internet. En av dem har tidigare jobbat på en förskola i Marks kommun.

ANNONS
|

I dagarna avslutades rättegången mot en man som misstänks ha mördat en äldre kvinna på ett boende där han jobbade. Det hela uppdagades när han erkände mordet inför en person som han tillsammans med flera andra spelat datorspelet Fortnite med online. I medier har händelsen därför kommit att kallas Fortnitemordet.

När förundersökningsprotokollet nyligen blev allmän handling sipprade en mängd besvärande detaljer fram. Mannen ska tillsammans med två personer ha utbytt noveller och fantasier om bestialiska övergrepp mot barn.

Vikarie på förskola chattade om att mörda barn

En av personerna bor i Marks kommun och har under flera års tid vikarierat på en förskola. Personen är inte misstänkt eller dömd för något brott. Situationen har belysts av den frilansande journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte.

Mark-Posten har tagit del av förundersökningen och i den framgår det att vikarien haft intensiv kontakt med den mordmisstänkta mannen under hösten 2023.

Vid flera separata tillfällen frågar vikarien om mannen vill läsa en av kvinnans ”noveller”. När hon får positivt gensvar av mannen skickar hon långa texter med grova övergreppsskildringar mot barn.

Mannen kallar vikarien för ”slyna” efter att han läst klart.

”Slynans novell gör mig hård. Men slynan ska få skriva om slutet. Vill ha det längre och mer detaljrikt.”, står det bland annat i meddelandet.

En av novellerna utspelar sig i förskolemiljö och innehåller förutom skildringar av rena våldtäkter också detaljrika beskrivningar av hur hon, som själv medverkar i berättelsen, dödar ett barn genom att dränka det i verksamhetens badbalja.

Efteråt vill vikarien ha respons på det hon skrivit.

Vikarien: ”Var den okej?”

Mannen: ”Som alltid fantastisk”

Föräldern: ”Fattade vilket jäkla allvar detta var”

Den person som gjorde Lamotte uppmärksam på omständigheterna har själv haft sina barn på den förskola där kvinnan tidigare arbetat som vikarie. Mark-Posten har varit i kontakt med tipsaren och väljer att anonymisera honom.

– En tjej som jag känner berättade om fallet och att den här kvinnan bor här. Hon ville ha hjälp med att få ut informationen och ta del av vad som inträffat, säger den man vi kan kalla Niklas.

Han läste förundersökningsprotokollet.

– Då fattade jag vilket jäkla allvar detta var. Jag tänkte att det finns en risk att det kan ha förekommit övergrepp mot barn, säger Niklas.

I måndags hölls ett möte på förskolan tillsammans med kommunens verksamhetschef för förskola och grundskola, Andreas Gustafsson. I en inbjudan som skickades ut via skolplattformen Vklass fanns han på plats under eftermiddagen för att bemöta föräldrars oro.

– Han var inte ett dugg insatt. Vi lämnar våra barn i kommunens händer och vill att de ska vara trygga, då vill man att de ska ta sitt ansvar och när något inträffar ta reda på vad det är som har hänt, säger Niklas.

Önskar en utredning

Niklas önskar att kommunen anlitar specialister för att undersöka om något brott begåtts. Enligt Niklas har Andreas Gustafsson under mötet sagt att det inte går att stänga av någon när det inte finns en brottsmisstanke.

– Då måste man ta reda på om det begåtts något brott. De sitter där och ljuger och säger att (personen) jobbat vid något enstaka tillfälle men föräldrar kan intyga att hon lämnat ut barnen vid flera tillfällen, säger Niklas.

Enligt honom har föräldrar och grannar reagerat starkt på uppgifterna som blivit kända efter att förundersökningsprotokollet kommit ut.

– Alla människor tar saker olika. Det finns de som gråter, det finns de som tänker ’öga för öga, tand för tand’. De människorna har vi försökt bromsa, säger han.

Verksamhetschefen: Personen är inte anställd

Andreas Gustafsson är verksamhetschef för förskola och grundskola i Marks kommun. Enligt honom fick han reda på situationen genom rektorn på den aktuella förskolan förra veckan och bjöd in till mötet i måndags för att bemöta oron.

– Den första frågan var om personen är anställd och där är svaret nej, säger Andreas Gustafsson.

Under mötet i måndags hade han inte hela bilden av hur frekvent personen arbetat på den aktuella förskolan. Nu kan han konstatera att det är vid 72 tillfällen de senaste två åren, senast i september förra året. Vikarien hade alltså slutat erbjudas arbete innan historien från förundersökningsprotokollet rullades ut.

– Vi stämmer hela tiden av om man ska fortsätta med vikarien eller om man vill sluta boka timmar. Det var i en sådan översyn som den här personen slutade bokas, säger han.

Vilken var anledningen?

– Det var säkert en blandning, vi gallrar på två sätt. Dels om man är aktiv och tillgänglig och om vikarien håller kvaliteten eller om den inte är de två extra händer som man ska vara, säger han.

Finns det några indikationer på att vikarien har begått övergrepp under tiden hon arbetat på förskolan?

– Den frågan har ställts i personalgruppen, om vikarien varit i situationer där det har kunnat hända något. Svaret som jag fick är att det inte föreligger någon sådan oro, säger Andreas Gustafsson.

Är du trygg med rutinerna kring vilka som får arbeta på kommunens förskolor?

– När det gäller rutiner är jag inte orolig, där gör vi utdrag ur belastningsregistret och gör referenstagning, det sköter bemanningschefen alldeles utmärkt. Sedan kan man aldrig veta, är man inte belastad kan man inte veta vad som försiggår i huvudet på folk, men vad gäller rutiner är det inga konstigheter, säger han.

Kommer personen kunna fortsätta jobba i kommunen?

– I Marks kommun är det omöjligt. Vi har bett jurister sätta sig in i förundersökningsprotokollet och vi kan vara säkra på att personen uppvisar olämplighet för verksamheten, det är dokumenterat och det är vi helt säkra på.

Ska utreda om det finns skäl att polisanmäla

Enligt Andreas Gustafsson finns det också ett samarbete med grannkommunerna där man delar med sig av referenser. I nuläget görs en bedömning av kommunens jurister om huruvida man ska gå vidare och göra en polisanmälan med anledning av det som framkommit i förundersökningen. Någon egen utredning har kommunen inte möjlighet att göra.

– Vi får inte göra någon egen brottsutredning. Om vi är oroliga för att det föreligger brott måste vi lämna över till polisen. Det är bara polismyndigheten som har den kunskapen och gör det i samarbete med psykologer. Vi har ingen möjlighet att bedriva den typen av utredning och det hade inte heller godtagits som vittnesmål, säger Andreas Gustafsson.

Enligt Andreas Gustafsson ska återkoppling till berörda föräldrar ske för att möta den oro som finns.

– Jag har full förståelse för de känslor som det här rör upp men det finns ingen som kan förutse sådana här saker utan vi kan bara välja hur vi ska hantera det när vi får reda på det, säger han.

Fotnot. Mark-Posten har sökt den utpekade vikarien.

LÄS MER:Åklagarens plan: Då åtalas Majas misstänkta mördare

LÄS MER:Tonåring häktad misstänkt för grovt vapenbrott

LÄS MER:Misstanken: Ung man fritogs vid Ica i Horred – utförde gängdåd