Vinnare tre år i rad – nu får de möta nobelpristagare

Ägget klarade ett fall på 15 meter genom barnens uppfinning. Elever från Pärlan Montessoriskola har för tredje året i rad vunnit en av kategorierna i Chalmers tekniktävling ”Rädda Ägget”. Nu får barnen mingla med nobelpristagare.
– Jag tänkte att det brukar inte hända, säger Jamina.

ANNONS

Rektor Johan Nydewall på Pärlans Montessoriskola i Skene är inte förvånad över att eleverna vann i år.

– Vi använder teknik i massor av ämnen. Eleverna är oerhört duktiga på att samarbeta, det är nog det som är anledningen, säger han.

Klass Tigeröga består av elever mellan klass tre och fem. Det är de äldre eleverna som får åka till Chalmers och presentera sitt projekt samt möta nobelpristagare.

– Hela klassen får biobiljetter, diplom och en statyett. Nio elever får sedan göra miniworkshops fördelade tre och tre på varsin nobelpristagare. Ingen vet vad ämnet blir men det ska vara ”något som faller”.

Möter nobelpristagare

Av de tre pristagarna i kemi kommer Carolyn Bertozzi och Barry Sharpless samt en representant från människorättsorganisationen​ Memorial, en av två fredspristagare, att medverka på Chalmers i Göteborg den 14 december. Det blir en heldag i Göteborg för hela klassen.

– Först upplever vi jul i Haga, sedan blir det prisutdelning på Chalmers och kvällen tillbringas på Universeum som är öppet bara för oss, det är där workshopen äger rum, i Hajrummet, säger Johan Nydewall.

Motivering till den bästa presentationen

Presentationen visar på kreativitet, nytänkande samt interaktivitet och är en estetiskt färgglad ”eye catcher”. Förutom en tydlig beskrivning av gruppens arbetsprocess, materialprover och skisser kan man även fördjupa sig i en mycket intressant bakgrundsstory om bläckfisken Gunnar.

2 500 elever tävlar

Han berättar om ett tidigare år när en klass från skolan fick övernatta i Hajrummet när det vunnit Vetenskapsfestivalens tävling.

– Vi vaknade med en stor haj över oss. Och så hade vi hajk i djungeln.

2 500 elever är med och tävlar i Rädda ägget.

– Det är minst 100 klasser med runt 25 i varje klass, så det är hög konkurrens.

Från vänster övre raden: Juli Ledström, Lava Andersson och sittande från vänster: Vide Hansson Sundberg, Janina Sjösten, Vilda Cordts och Ebru Kara samt bläckfisken Gunnar, det vinnande bidraget.
Från vänster övre raden: Juli Ledström, Lava Andersson och sittande från vänster: Vide Hansson Sundberg, Janina Sjösten, Vilda Cordts och Ebru Kara samt bläckfisken Gunnar, det vinnande bidraget. Bild: Boel Ferm

Klasserna får ställa upp med två farkoster. Tigeröga tävlade med en Legotårta och bläckfisken Gunnar. Under två dagar i november testade alla deltagande klasser sina konstruktioner i trapphuset på Chalmers institution för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2.

Ägget var helt i båda konstruktionerna efter fallet på 15 meter och det blev bläckfisken som vann pris i kategorin ”Den bästa presentationen”.

– Vi har använt skumgummi, bubbelplast och kartong. Kroppen är av frigolit med tyg runt om. Sedan lägger vi i ägget och sätter på en vadderad plop med en enkel knut. Fallskärm använde alla, berättar Janina Sjösten om idén till bläckfisken.

Hon är gruppledare för projektet.

Hur känns det att få möta nobelpristagare?

– Jag tänkte att det brukar inte hända.

Janina Sjösten med presentationen av bläckfisken på skärmen.
Janina Sjösten med presentationen av bläckfisken på skärmen. Bild: Boel Ferm

Rädda Ägget

Teknikutmaningen Rädda Ägget är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats varje år sedan 2002.

​Bidragen tävlar i tre olika kategorier:

• Den tekniskt smartaste konstruktionen

• Den roligaste och mest kreativa konstruktionen​

• Den bästa presentationen

Elever bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att hitta på och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg så att det kan släppas från 15 meters höjd – utan att gå sönder.

Under två dagar i november välkomnas de deltagande klasserna till Chalmers för att testa sina konstruktioner i trapphuset på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2.

Vid besöket får eleverna också Uppleva teknik i Chalmers Fuse – ett av Sveriges största makerspace. Där får de experimentera och testa på teknik, träffa nuvarande och tidigare studenter på Chalmers.

Klasserna med de tre vinnande bidragen får sedan komma tillbaka till Chalmers i december för att ta emot sina priser ur handen på en av årets gästande nobelpristagare.

LÄS MER:Marks Filmstudio firar tioårsjubileum

LÄS MER:Så blir du bäst informerad i Marks kommun

LÄS MER:Fyndlagret stänger: ”Svårt att nå lönsamhet”