Halvtidskoll fotbollslagen i Mark – del två

För de lokala fotbollslagen väntar nu några veckors välförtjänt semester, när seriespelet tar uppehåll över sommaren. Mark-Posten har tagit pulsen på tränarna. Detta är den andra delen, första texten finns att läsa här.
I denna text hittar ni kommentarer från tränare för IFK Örby dam, Kinna IF herr och dam, Skene IF herr, Hyssna IF dam och Torestorp/Älekulla FF.

ANNONS
LocationMark|
|

Halvtid betyder paus från intensiva träningar, utmanande matcher och mer eller mindre långa resor – men även ett ypperligt tillfälle att blicka bakåt för att lära sig inför kommande halvsäsong. Mark-Posten har därför ringt runt till tränarna för Marklagen. Detta är deras svar.

En av tränarna som nu får lite sommarledighet är Mikael Broman, tränare för IFK Örby sedan i maj då han tog över efter Katarina Olsson som fick lämna laget. Sedan tidigare är han mångårig tränaren för Örbys F17-lag. IFK Örby spelar i division 1 södra, och har vid halvtidspaus en tiondeplacering.

Vad säger ni om ert tabelläge – kommentar?

– Någonstans en position där vi förtjänar. Mött alla lag en gång. Det finns några riktigt bra lag, och några som håller vår nivå. Två läger i serien. Fyra riktigt starka. Malmö, Blåvitt, Rosengård och Halmia. Sen är det otroligt jämnt mellan de övriga, säger Broman och fortsätter:

– Jag tycker vi ska reda ut det helt enkelt. Hålla tillräckligt många lag bakom oss, efter de förutsättningarna vi skapat oss.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– En säsong som inte blev som planerat, säger han och syftar på tränarbytet tidigare under sommaren, då han ersatte Katarina ”Cancan” Olsson.

– Det har i nån mening påverkat dynamiken i gruppen. Truppen har ställt upp på de små idéerna jag försöker införa. Det är en lojal och härlig grupp som kämpar tillsammans.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Det gör det verkligen. I många matcher har vi långt till mål. Försvara hårt. Det kan man göra över tid, men vi behöver också producera framåt. Skapa ännu mer chanser. Göra mål på lägena.

Bästa minnet från första halvan?

– Segern mot Mariebo var stark.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi drar igång 25 juli. Vi har en träningsmatch mot Trollhättan och sen är det Värnamo. Första veckan är det vila. Sedan är det individuell träning de kommande två.

Mikael Broman, tränare för IFK Örby.
Mikael Broman, tränare för IFK Örby. Bild: Gustaf Hallin

Pelle Lundin är tränare för herrlaget Skene IF som vid halvtid har en fjärdeplacering i division 3 Mellersta Götaland.

Vad säger ni om ert tabelläge hittills?

– Läget i tabellen är såklart smickrande. Vet att jag är tråkig i det här svaret, fast det är oviktigt just nu. Vi tar verkligen en match i taget. Börjar vi snegla både uppåt, som neråt, så kryper en massa ”måsten” fram och där är vi inte än. Vi är, utan att tjata mer om det, ett väldigt ungt lag som lär oss i varje match. Vi står fortsatt ödmjuka och tar till oss för varje match.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Jag skulle vilja säga balansen. Vi startade halvtrögt. Bra insatser i de flesta matcherna, men vi har varit lite naiva. Vi korrigerade vår balans i laget, utan att frångå Skene IF:s DNA. Vi hade både bollinnehav och tålamod. Vi spetsade till det med att hota mer och använda våra styrkor när det gäller att göra mål, menar Lundin och fortsätter:

– Kombon har gjort oss vassare. Grabbarna har visat stort tålamod och trott på det vi gör. Vi har en fantastisk sammanhållning.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Vi behöver hitta flera lösningar på att luckra upp olika försvar. Det jobbas redan på detta, för att hitta de vägarna och kunna presentera det när grabbarna kommer tillbaka efter sina semestrar.

Lundin menar också att spelarna har tagit ett stort ansvar.

– Individuellt så har vi redan killar som klivit in och presterat oerhört bra. Många knackar på dörren och som kommer komma in och göra det minst lika bra. Vi har en väldigt bra bredd och känner ingen oro runt det.

Bästa minnet från första halvan?

– 1-7 mot Öckerö. Inte för att det kändes bra där och då. Utan för att det gav en spark i arslet på oss alla och att det motiverar oss något oerhört i att vilja starta och göra en bra höst. Vi behöver ta nästa steg, alla lag gör detsamma eller i alla fall vill göra det. Vi ska göra det.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Killarna kör ett individuellt träningsprogram ett par gånger i veckan. Utöver det så behöver grabbarna ha skoj och göra det de gillar bäst. Inför serien har vi två matcher som förhoppningsvis kommer göra oss förberedda till höstpremiären.

Pelle Lundin, tränare för Skene IF.
Pelle Lundin, tränare för Skene IF. Bild: Arvid Adrell

Tommy Pedersen, tränare för Kinna IF som huserar i division 3 i mellersta Götaland på en åttondeplacering.

Vad säger ni om ert tabelläge – kommentar?

– Lite som väntat. Vi hade kanske hoppats på nån placering till. Vi hade räknat med nånstans i mitten, men vi tittar inte så mycket på tabelläget. Det viktigaste är att hänga kvar.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Det är väl att vi fått ihop det så pass bra. Varit med i matcherna fysiskt och inte blivit överkörda. Vi har känt att vi skulle kunna vunnit om vi inte gjort misstag vi gör.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Truppen är så ung, så för varje månad som går desto större utveckling bli det. Vi kan vara topplag nästa år om vi fortsätter, och kanske kan hitta någon pappa på mitten.

Bästa minnet från första halvan?

– Faktiskt inte. Det finns många bra prestationer. Hestrafors borta gör en bra match. Det var roligt att slå dem, de är ett lag som är med där uppe.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– De är lediga fram till 17 juli. Egenträning från och med 17 juli. Börjar egna träningar 24 juli. Vi åker till Båstad 28-29 juli för läger.

Tommy Pedersen, tränare för Kinna IF herr.
Tommy Pedersen, tränare för Kinna IF herr. Bild: Gustaf Hallin

I division 4 Västra huserar Torestorp/Älekulla FF på en åttondeplacering. Laget har Christofer Larsson som tränare.

– Läget i tabellen är ingen katastrof, men vi hade väl helst velat ha några poäng till och placeringar upp.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Mest nöjd med att vi möter oss med alla lag, är med i nästan varje match. Till stor del har vi haft en bra lagmoral och jobbat tillsammans.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Vi behöver få en bättre tränings- och matchnärvaro, för att få bättre träning, uthållighet och fart inför matcher. Bibehålla inställning och lagsammanhållning som sviktat lite mot slutet.

Bästa minnet från första halvan?

– Bästa minnet är premiärsegern borta mot Gerdsken. En väldigt fin insats och skön seger.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi har träningsuppehåll ett tag men alla ska hålla igång själva och hoppas alla kommer förberedda när vi börjar träna igen inför uppstarten. Vi kommer behöva analysera och tänka till hur vi tar oss an höstsäsongen.

Christofer Larsson är tränare för Torestorp/Älekulla FF.
Christofer Larsson är tränare för Torestorp/Älekulla FF. Bild: Gustaf Hallin

Camilla Averin är tränare för Kinnas damlag som återfinns på plats 7 i division 4 Södra.

– Vårt tabelläge är väl väntat om man tittar på våra resultat de senaste säsongerna. Vi ligger dock inte sist, säger Averin til Mark-Posten.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Det var viktigt att vi tog poäng borta mot Sjötofta.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Vårt anfallsspel behöver bli bättre. Fler måste delta framåt och inte bara tänka på att säkra bakåt. Vi har en stor utmaning att få ihop tillräckligt med spelare till matcherna. Vi behöver helt enkelt få fler spelare till laget.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Pausen kommer att användas till att ta semester och ladda batterierna för höstsäsongen.

Första matchen efter speluppehållet blir onsdagen den 9 augusti på Viskavallen mot Södra Vings IF, för närvarande på plats tre i tabellen.

Camilla Averin, tränare för Kinnas damlag.
Camilla Averin, tränare för Kinnas damlag. Bild: Privat

LÄS MER:Halvtidskoll fotbollslagen i Mark

LÄS MER:Historiska matchen för Marklaget

LÄS MER:Första segern för IFK Örby på hemmaplan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.