Hyssna IF leder tabellen – kan avancera

Damlaget Hyssna IF har legat etta i sin serie division fyra södra större delen av säsongen. Nu återstår tre matcher. Blir det vinst i alla matcherna blir de serieetta.
– Vi försöker ha roligt när vi spelar, säger Elin Grönesjö, en av tränarna och ledarna i laget.

ANNONS
LocationHyssna|
|

Hyssnalaget har haft en bra säsong, så bra att de kan komma att flyttas upp till en högre division. Hela säsongen har varit en kamp mellan dem och Kronängs IF. De har turats om att leda serien.

Hyssna IF består av ett 30-tal tjejer i åldrarna 18 till 35 år. För närvarande är de tre som delar på rollen som tränare: Elin Grönesjö, Malin Grönesjö och Emilia Skogum.

Att spela i division fyra passar laget väldigt bra, med tanke på att många av spelarna är mammor och inte har tid att träna så mycket.

– Ja, vi har ju inte riktigt velat gå upp i division tre. För att det innebär längre resor, mycket tuffare motstånd och att vi kanske måste lägga in någon träning mer i veckan, förklarar Elin Grönesjö, 29 år.

Hon är själv mamma till två barn, ett och tre år, och arbetar som barnmorska i Göteborg.

Seriesystemet görs om

Så de har helt enkelt velat ligga kvar i samma serie. Men i och med att damserierna kommer att göras om nästa år kommer de att placeras i en ny grupp bestående av de tre bästa lagen i den nuvarande fyran. Så det blir tuffare motstånd menar Elin Grönesjö, men man slipper långa resor eftersom ”man ska anpassa serien geografiskt” och kan fortsätta att hålla sig till två träningsdagar i veckan.

Elin Grönesjö ser ett stort uppsving när det gäller damfotboll i Sverige. Mycket beroende på att det gått så bra för svenska damlandslaget på sistone och det är bra även för lokala lag:

– Men jag tror att damlandslaget är väldigt viktig för unga tjejer idag. Annars så är det många som lägger av när man kanske börjar på högstadiet eller gymnasiet. Men nu finns det många stora förebilder som kanske gör att man vill fortsätta spela.

Elin Grönesjö tror att Hyssna IF är en bra plantskola för tjejer som vill lära sig att spela fotboll och gå vidare till andra lag. Mycket beroende på att laget består av spelare i olika åldrar att man lär sig av varandra.

Vad är er styrka?

– Att vi försöker ha kul hela året i allt vi gör. I träning och matcher. Att vi försöker hitta på saker även utanför fotbollen, och just jobbar på den här gemenskapen. Och att vi alla är lika mycket värda, svarar hon.

– Damfotbollen får inte samma uppmärksamhet som herrfotbollen. Men man kan se en utveckling. Jag tror att det kommer ändras i år och få mer uppmärksamhet tack vare damlandslaget, säger Nora Nilsson, 20, från Hajom.

Hon spelar i Hyssna IF sedan ett par år tillbaka.

Elin Grönesjö tycker sig inte se att hennes damlag särbehandlas på något sätt inom föreningen. Hon tar som exempel att hon och hennes syster sitter med i styrelsen och deltar i styrelsemöten och kan göra sina röster hörda. Det gäller till och med tilldelning träningstider och konstgräsplan:

– Just i vår egen klubb tycker jag att vi och herrlaget får samma behandling, säger hon.

Nästa hemmamatch är på måndag, mot Hajom/Björketorp.

LÄS MER:Ny kampsportsklubb startar i Skene Skog

LÄS MER:Kinnagolfaren Elin Kumlin satsar mot världstoppen

LÄS MER:Här skapas konstverk i naturen – av bara naturliga material

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.