Kinna U19 avancerar i seriesystemet

Kinnas U19-killar avancerar i seriesystemet. Det står klart efter en rafflande kvalseger mot Lidköpings FK.
– Det är ett bra tecken för ungdomsverksamheten att vi kan vara med i de här sammanhangen, säger Tomas Aspenskog, huvudtränare i laget.

ANNONS
LocationKinna|
|

Kinna IF:s U19 lag, pojkar födda 2005/2006, spelade i helgen en avgörande playoffmatch i Västergötlands kvalspel om den tredje och sista platsen till nästa års regionala division 1-serie.

I den avgörande matchen ställdes laget mot Lidköpings FK på bortaplan. Det blev en nagelbitare och seger för de rödblå med 2-3 efter underläge 1-0 i paus. Målskyttar för dagen blev Wilgot Elvemo och Nikola Ristic. Detta innebär att laget kniper den åtråvärda platsen för säsongen 2024.

– Egentligen är vi det bättre laget i 90 minuter men vi lyckas hamna i ett onödigt 0-2-underläge i den avgörande matchen, säger huvudtränaren Tomas Aspenskog.

Tomas Aspenskog är huvudtränare för Kinnas U19-lag.
Tomas Aspenskog är huvudtränare för Kinnas U19-lag. Bild: Gustaf Hallin

På matchgenomgången innan avspark pratade Aspenskog om skillnaden mellan förlorare och vinnare.

– Vi pratade rätt mycket om hur lätt det är att spela fotboll när det går bra. Det är svårare att spela bra fotboll när det går emot. Det är då man måste steppa upp. Vi ger oss aldrig även om vi ligger under.

Uppflyttningen innebär att laget avancerar från den lokala serien med lag från distriktet, till en högre serie med lag från lite mer geografisk spridning till kommande år.

Tomas Aspenskog jämför serien juniorserien med seniorsystemet. Motsvarigheten blir division ett, delvis två steg under Allsvenskan.

– Det är ett bra tecken för ungdomsverksamheten att vi kan vara med i de här sammanhangen.

Kinna hade ett lag där för några år sedan, innan de åkte ur.

– Det var två år sen var vi där. Vi hade många underåriga den gången.

Flera spelare med i Kinnas a-lag

Tomas Aspenskog berättar att det har varit en lång säsong för spelarna i laget.

– Det är fyra till fem pass i veckan utöver matcher. Vissa går på fotbollsgymnasiet och vissa tränar med vårt A-lag.

Spelare han syftar på är exempelvis killar som Vincent Eriksson, Elion Demiri, Emin Ramovic, Ture von Schedvin och Olle Gustafsson, som alla har varit uppe i A-laget under säsongen. Det finns även fler exempel på spelare som knackar på A-lagsdörren.

– Det är en hårfin gräns. Det finns många duktiga i U19. Det är en väldigt jämn nivå.

Chanserna att hänga kvar i den nya serien kommande säsong styrs mycket av vilken trupp tränarna kommer förfoga över, och det styrs även lite uppifrån, enligt Tomas Aspenskog.

– Vi ser över vilket behov A-laget har att flytta upp spelare, då hela Kinnas vision är att en överdriven majoritet av våra A-lagspelare ska vara egenfostrade.

Han fortsätter:

– Lyfter vi fyra till fem spelare uppåt samarbetar vi internt med ungdomslagen. Kan vi behålla truppen har vi full kontroll på situationen. Det finns jättemycket duktiga spelare i de olika åldersgrupperna.

Kinna kan möta klubbar som Qviding och Oddevold

Avancemanget innebär att laget nu kommer ställas mot än bättre lag. Det kan bli möten med klubbar som Qviding, FC Trollhättan, Lindome Gif, Oddevold.

Exakt hur många lag som spelar i serien kommande säsong är oklart, men föregående säsong fanns tolv lag med. Noterbart är att endast de fem främsta lagen hänger kvar utan risk för kval eller nedflyttning. Resterande sju lagen får kvala för att hålla sig kvar.

– Det ska ändå bli roligt. Som sagt, vi tror att vi har goda chanser att göra bra prestationer om vi får behålla de flesta spelare som det är tänkt, avslutar Aspenskog.

LÄS MER:Fortsatta derbyn i division tre mellan Kinna och Skene

LÄS MER:Kinna IF förlorade mot Hestrafors IF på hemmaplan med 3-5

LÄS MER:Skene-Kinna DERBY Vävarevallen kl 13

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.