41 villor på gång i Ubbhult

Kommunens mål är att Ubbhult ska växa med 17 nya bostäder fram till 2030. Nu finns det planer som vida överträffar den målsättningen. Bygg- och miljönämnden är positiv.
– Det är rätt stort, det är 41 hus som de i teorin kan tänka sig att göra, säger ordförande Pelle Pellby (S).

ANNONS
|

Det var i torsdags som frågan var uppe i nämnden och politikerna gav ett positivt planbesked som innebär att det nu ska göras en detaljplan för området i Ubbhult. Det rör sig om ett område där det idag växer lövskog, nära den kooperativa förskolan Bybarn. Fastigheten heter Härkila 3:3.

Det är byggföretaget Byggservice i Mark Ab, Bimab, som står bakom ansökan.

– Det var positivt får jag säga, säger Henrik Munthe projektchef vid Bimab.

Han ser att det finns en stor efterfrågan på bostäder i området. Byggföretaget äger inte marken, det som händer nu är att de ska prata ihop sig med markägaren om hur de ska gå vidare med detaljarbetet.

Oklart hur lång tid det tar

Det är ännu för tidigt att säga något konkret om när bostäderna kan börja byggas. Kommunen ska först göra klart detaljplanen och där finns det en del frågetecken som behöver rätas ut.

Däremot är Henrik Munthe övertygad om att det kommer finnas en efterfrågan.

– Anledningen till att vi vill göra detta är att det finns ett stort intresse i området som vi ser det, säger han.

Ansökan gäller 41 småbostadshus, det vill säga enplans- eller tvåplansvillor och en viktig del av projektet är att det ska vara nära till rekreation och natur.

Eftersom det rör sig om ett så stort projekt så krävs det en ny detaljplan.

Kommunen vill expandera i nordväst

Kommunen har sedan tidigare en ambition att det ska byggas fler bostäder i nordvästra delarna.

– Vi vet ju att den västra delen är attraktiv. Jag tycker att det är spännande. Det är också ett lokalt företag som står bakom, Bimab i Hyssna, säger Pelle Pellby (S) ordförande i bygg- och miljönämnden.

Sedan nämner han att det också finns ett antal frågetecken som måste redas ut i samband med att kommunens tjänstemän tar fram detaljplanen.

– Hur ser kollektivtrafiken ut, hur ser servicen och tillgängligheten ut? Hur påverkar det Ubbhult i stort?

De synpunkter som har kommit in från kommunens olika förvaltningar handlar bland annat om att det finns ett riksintresse för naturvård inom planområdet, därför är det viktigt att bebyggelsen inte påverkar landskapsbilden. Det kallas för drumlin, en form av moränbacke som bildar en kulle i landskapet.

Invånare hoppas på bättre kollektivtrafik

Andra frågor handlar om bristen på kollektivtrafik och att det kommunala VA-nätet behöver byggas ut i området.

Lina Persson som är ordförande i Kråkereds bygdeförening känner inte till att den här detaljplanen är på gång men är generellt positiv till att Ubbhult utvecklas med nya bostäder.

– Som förening är vi positiva till att Ubbhult utvecklas, säger Lina Persson.

Hon hoppas att en utbyggnad med fler bostäder också ska innebära bättre kollektivtrafik och fler gång- och cykelbanor. När den nya skolan byggs så hoppas hon också på en idrottshall.

Med fler bostäder kanske det också skapas ett större underlag för annan samhällsservice. Ubbhult har ett speciellt geografisk läge i och med att samhället ligger nära kommungränsen. Som det ser ut nu så kan invånarna välja att åka till Sätila, Hällingsjö eller Kungsbacka när de ska handla.

LÄS MER:Förväntan i luften på första skoldagen i Ubbhult

LÄS MER:Nu kan du paxa lya i Ubbhult – men byggstarten är oklar

LÄS MER:Fotbollens dag i Ubbhult – matcher, träningar och glass