Albin i Hyssna säger upp: ”Jag tycker att det är förjävligt”

Legendariska möbeltillverkaren Albin i Hyssna flyttar tillverkningen utomlands efter mer än hundra år i Hyssna. På golvet på fabriken är stämningen uppgiven efter beskedet.
– Jag tycker att det är för jävligt, fruktansvärt. Det är jättetråkigt, säger Lena Asping.

ANNONS
|

Företaget har sitt namn efter Albin Johansson som startade möbeltillverkningen i Hyssna 1920. För några år sedan köptes företaget upp av Stolab med säte i Smålandsstenar och det är det företaget som nu har beslutat att säga upp samtliga anställda i Hyssna. Tidningen Mark-Bladet var först med att rapportera om nedläggningen.

– De är naturligtvis ledsna och besvikna. De flesta av dem har varit där en lång tid och de tycker mycket om sin arbetsplats, säger Ronny Mattsson som är lokal ombudsman för GS-facket.

Albin i Hyssna är ett stoppmöbelsföretag, det är framför allt själva sömnadsarbetet som görs i Hyssna. Möblerna används bland annat inom vårdsektorn och i kyrkomiljöer.

– Stolab möbel AB meddelade för cirka en månad sedan att de planerade att lägga ner verksamheten på grund av arbetsbrist. Det gäller bara anläggningen i Hyssna.

Flera har jobbat länge för företaget

Huvudanledningen var att företaget behövde ändra i sin organisation.

– De ser en vikande orderingång som gör att de behöver effektivisera, säger Ronny Matsson.

Företagets besked blev att verksamheten i Hyssna ska läggas ner och att den tillverkningen lejs ut externt. Det erbjöds inga andra alternativ.

Det är elva medlemmar i GS-facket som sägs upp,

De flesta av de elva har jobbat såpass länge att de har maximal uppsägningstid, sex månader, och de får också stöd genom omställningsförsäkringen och trygghetsförsäkringen.

– Mitt intryck är att flertalet är aktiva och söker jobb.

Ronny Mattsson noterar att det är en smal bransch, för många kan det innebära att de tvingas byta.

Informerades i början av september

På golvet på fabriken är stämningen uppgiven. I början av september fick de beskedet under ett kort informationsmöte då Vd Martin Johansson deltog på plats.

– Jag kommer inte ihåg exakt vad han sade, det blir lite black out. Men att Albin i Hyssna ska läggas ner och att produktionen ska förläggas till Litauen, säger Lena Asping.

Hon har arbetat på företaget i åtta år och för henne är framtiden just nu oviss.

– Jag blir arbetslös så jag vet faktiskt inte. Jag får söka jobb, säger Lena Asping.

– Det är det som är så jobbigt, man vet ju knappt hur man gör, fyller Marie Flysjö i.

De elva anställda som får lämna företaget har olika uppsägningstid beroende på hur länge de arbetat i fabriken. Vissa har sex månader på sig att hitta en ny sysselsättning efter att ha arbetat här i närmare 30 år.

– Jag tycker att det är för jävligt, fruktansvärt. Det är jättetråkigt, säger Lena Asping.

De tror att varumärket Albin i Hyssna, som i sin marknadsföring stoltserat med att tillverkningen sker i Sverige, kommer att ta skada.

– Albin kommer tappa sin kvalitet. Jag tror inte att det är många som vill köpa Albin sedan, säger Marie Flysjö.

Uppsägningar har skett flera gånger de senaste åren men inte i den här skalan. Något som gjorde beskedet än mer överraskande är de upprustningar och inköp av nya maskiner som gjordes så sent som för bara ett par år sedan.

– Jag hade tänkt gå ner i tid och jobba två, tre dagar i veckan när jag fyllde 66 men det blev inte så. Många här har familj och nu blir de utan jobb, säger Lena Asping.

Hon hamnar ytterligare i kläm då hon är fyllda 65 och ramlar ner i ett glapp i systemet.

– Inget avgångsbidrag, ingen jobbcoach för att jag är för gammal, försäkringarna från facket gäller bara till 65 år och jag är för gammal för A-kassa. Men staten säger att man ska jobba till man är 66, säger Lena Asping.

Marie Flysjö menar att det just nu är mycket känslor bland de anställda och att det är svårt att hitta arbetsglädjen de sista månaderna hon är på plats.

– Jag går i december och har ingen aning om vad som händer då. Jag tycker att det känns jävligt surt, man känner sig utnyttjad och lurad, säger hon.

Tillverkning flyttar till Baltikum

Det är som sagt företaget Stolab möbel AB som äger Albin i Hyssna.

– Vi känner med dem som jobbar i produktionen där, säger företagets vd och ägare Martin Johansson.

Han säger att bakgrunden till nedläggningen är det allmänna konjunkturläget. Företaget behöver göra investeringar vid fabriken i Smålandsstenar och då fanns det inte ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva enheten i Hyssna.

– Vi var tvungna att göra ett val om vi ska kunna upprätthålla produktionen i Smålandsstenar.Vi tycker det är tråkigt att behöva ge upp Hyssna men vi har försökt att göra det bästa av situationen. Det är ju ingen som har gjort ett dåligt jobb, säger Martin Johansson.

Förutom de 11 kollektivanställda så berörs 5 tjänstemän av nedläggningen. 4 av tjänstemännen kommer att kunna fortsätta i företaget men i nya roller. Det rör sig framför allt om säljare som inte är knutna till någon specifik ort.

I ett pressmeddelande berättar Stolab möbel AB att sömnadsproduktionen ska flyttas från Hyssna till Baltikum: ”Denna flytt kommer att ge oss en möjlighet att växa och samtidigt behålla den höga standarden på våra produkter.”

Martin Johansson är noga med att påpeka att varumärket Albin i Hyssna kommer att leva kvar.

– Varumärket Albin kommer att finnas kvar även om produktionsenheten i Hyssna försvinner.

LÄS MER:Bristande underhåll av byggnader i Marks kommun – blir dyrt för skattebetalarna

LÄS MER:Nu växer Skene skog med nytt kontor

LÄS MER:Plastpåsen i bag-in-boxen kan vara viktig under kris