Plastpåsen i bag-in-boxen kan vara viktig under kris

Den är alltid vecka 39, beredskapsveckan. 166 kommuner deltar och i Mark bjuds bland annat på samtalskvällar om kris.
– En del som är viktig just nu är det här med information och kommunikation, säger Leif Sternfeldt, ordförande i Marks Civilförsvarsförbund.

ANNONS

De anlände lite pö om pö, Horredsbor nyfikna på krisberedskap. Den här veckan är det nationella beredskapsveckan, där olika föreningar uppmärksammar vad alla kan göra för att stärka Sveriges motståndskraft och skydda demokratin.

Beredskapsveckan samlar olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats. I Horreds bygdegård hölls i måndags en samtalskväll om krisberedskap.

Matilda Johansson, skydds- och säkerhetschef, deltog från Marks kommun.

– Vart fjärde år är vi skyldiga att ta fram en risk- och sårbarhetsanalys i kommunen, sa hon bland annat.

Hon fortsatte:

– Ingen kommun kan klara en större kris på egen hand, vi behöver hjälpas åt och lära oss hur vi kan jobba tillsammans.

Svenska kyrkan van vid att hantera stora kriser

Från Svenska kyrkan kom kyrkoherde Daniel Whilborg från Istorps pastorat.

– Kyrkan har levt igenom digerdöden, spanska sjukan och två världskrig bland annat, det finns en erfarenhet inom kyrkan av att hantera kriser.

Hopp, gudstjänster och lokaler kan kyrkan erbjuda.

– Det som kan hända vid en kris är att väldigt många dör samtidigt, då finns det en beredskap för det genom begravningar, sa Daniel Whilborg.

Leif Sternfeldt, ordförande i Marks civilförsvarsförbund påpekade att även andra trossamfund kan hjälpa till,

Marita Sternfeldt från Markbygdens Röda korskrets berättade om Röda korsets uppgift vid kriser, katastrofer och krig.

– Röda korset har sitt emblem som är skyddat, man får inte angripa Röda korset. Huvudsyftet är att minska mänskligt lidande, det är en human organisation som hjälper alla oberoende, sa hon bland annat.

Leif Sternfeldt oroar sig över information som sprids felaktigt.

– Det är jätteviktigt hur vi tar till oss information. Det som skrivs på nätet kan vara direkt förödande. Där har vi alla ett väldigt stort ansvar att inte sprida felaktig fakta.

Krisberedskap är inte bara krig

Det finns ett arbetsmaterial för Beredskapsveckan som i år heter "Sju dagar, som syftar till att få fler privatpersoner att öva hemma. Kampanjen består av både digitala och analoga delar och broschyrer och delades ut till kvällens deltagare.

– Den sista punkten på listan över vad man behöver ha hemma grunnar jag på, det tänker man ju inte på, allt finns ju digitalt nu, sa Nisse Nyström och syftade på att ha viktiga telefonnummer på papper.

Det fanns representanter från Marks kommun tillsammans med Marks Civilförsvarsförening, Markbygdens Rödakorsetkrets och Svenska kyrkan.

– Tanken är ju att man ska förbereda sig inför kriser som kan inträffa, vi ser ju i olika delar av landet att det sker kriser som man behöver hantera på olika sätt, sa Leif Sternfeldt och nämnde den stora olyckan nyligen i Stenungsund.

Han tipsar om vikten av att ha en krislåda och annan utrustning hemma som kan vara användbar, som en vevradio och batterier.

– Var finns närmaste skyddsrum? undrade en deltagare.

– I huvudsak finns de i Skene, Kinna och Hyssna i vår kommun, faktiska skyddsrum finns på en karta på MSB:s hemsida, svarade Matilda Johansson och påpekade att ansvaret för skyddsrum ligger hos respektive fastighetsägare.

– Det kan vara en privatvilla men också kommunens bostadsbolag.

Ett tips kom från en av grupperna, att återanvända påsen från en bag-in-box.

– Plastpåsen inuti kan man återanvända för att fylla med vatten och gärna frysa in, sa en deltagare.

En bonde på plats påpekade att maten i vårt land räcker i tre dagar och att vi bara är till 50 procent självförsörjande, resten importeras.

Nästa samtalskväll äger rum både i Sätila samt Äleklulla församlingshem på onsdag kväll.

Så här kan du förbereda dig om kriget eller krisen kommer

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Mat – det är viktigt att ha mat hemma som tål rumstemperatur. Krossade tomater i burk är smart krismat med många variationsmöjligheter. Exempelvis kan tomaterna användas istället för vatten för att koka pasta eller couscous i.

Vatten – rent dricksvatten är livsnödvändigt. Minst tre liter per vuxen och dygn behövs. Tappa upp dricksvatten och koka förorenat vatten.

Kommunikation – det är viktigt att kunna ta emot information från ansvariga myndigheter, främst via SR, P4 och SVT. En gammaldags transistorradio på batteri eller radio driven på solceller eller vev är bra att ha hemma.

Värme – täta golv, dörrar och fönster, använd värmekällor som öppen spis etcetera.

Betalning och kontanter – se till att klara dig en vecka utan att handla mat, ha kontanter hemma.

Medicin – det är bra att ha hemma för en hel månad.

Mer utförlig information finns på msb.se

LÄS MER:Stort ras på E6 – vägen helt avstängd

LÄS MER:Två kyrkoherdar i Mark om ökade hotet efter koranbränningarna

LÄS MER:Molly, 13: ”Coolt med alla gamla saker” på Hembygdsgården i Horred