Allt färre skiljer sig – så är läget i Mark: ”Som fångenskap”

Skilsmässorna minskar och i Mark är antalet för 2023 hittills det lägsta på åtta år.
– Logistiken står i vägen, många orkar inte skilja sig, säger terapeuten Björn Rudman som varje vecka möter människor som vill men inte kan.

ANNONS

Statistiska Centralbyrån kommer varje kvartal med en rapport om hur många ansökningar om skilsmässor som kommer in till tingsrätten runtom i Sverige. I rapporten som sträcker sig fram till sista augusti 2023 är det tydligt att antalet gifta par som väljer att officiellt gå isär är färre än på länge.

Nyhetsbyrån Newsworthy har brutit ner statistiken och levererar siffror för varje region och kommun. I Mark registrerades 37 skilsmässor under perioden januari till augusti 2023, vilket är 20 färre än 2022 och det lägsta sedan 2015.

Alternativet är sämre

Björn Rudman, terapeut med lång erfarenhet av att hjälpa både par och individer med sin relation, säger att det sannolikt är det han kallar ”logistiska skäl” som ligger bakom att allt färre skiljer sig. Samtidigt är han övertygad om att det i själva verket är fler än någonsin som vill skilja sig men inte kan eller orkar.

– Tiderna att skilja sig har aldrig varit svårare än nu. Ekonomin och oron för allt från räntor till matkassar och el kombinerat med att allt fler mår psykiskt dåligt gör att många helt enkelt inte orkar skilja sig. SCB:s statistik för hur den psykiska ohälsan ökar är ju inte att leka med, säger han.

– ”Det är för komplicerat, jag har inte råd, jag mår för dåligt”, så känner många. Och alternativet upplevs som ännu jobbigare än att stanna kvar och härda ut. Man känner sig inmålad i ett hörn och det leder till att man mår ännu sämre.

En ofrivillig fångenskap

Sedan urminnes tider har det varit kvinnor som drabbas värst när ekonomin viker och enligt Björn Rudman är detta fortfarande ett faktum. Männen sitter oftast på det ekonomiska esset i förhållandet, har högre lön och har inte i lika stor utsträckning varit hemma med barnen.

– Det där gäller i allra högsta grad fortfarande och det kan liknas vid en slags ofrivillig fångenskap. Det är inte alls säkert att mannen gör det medvetet, men resultatet är att kvinnan sitter fast i något hon inte vill vara kvar i.

När tvåsamheten sätter in, företrädesvis efter giftermål, så är tendensen att många lämnar sin individualitet bakom sig och går in i att göra allt gemensamt. Att ta sig ur detta och hitta en självständighet är, enligt Björn Rudman, första steget till att skaffa sig kraften att ta sig ur ett äktenskap.

Ta hand om sig själv är starten

Att hitta ett mål och mening med livet som det är kan vara jobbigt när läget är ansträngt åt alla håll, men utan fokus på sig själv är möjligheterna till förändring små.

– Du får börja med att göra det du kan för dig själv. Sova bättre, äta bättre, träna och röra på dig i den mån det finns möjlighet. Träffa vänner utanför tvåsamheten som du vill umgås med men kanske tappat bort längs vägen. Det stärker dig som människa för att kunna ta det kliv du behöver.

Det må låta som enkla knep att ta till men för någon som i grunden mår dåligt och inte har möjlighet att skilja sig så är det inte så enkelt. Att separera och bryta upp en familj är en svår process och man måste ha förståelse för att alla bara kan göra så gott de kan.

– Det finns egentligen inga icke godtagbara anledningar till att stanna kvar, man gör helt enkelt det man är kapabel till i stunden. Men att ta hand om sig själv är en bra start, säger Björn Rudman.

LÄS MER:Moderaterna vill införa minibibliotek på Marks förskolor

LÄS MER:Okänd Kinnabo har vunnit en miljon på Andra chansen

LÄS MER:Medicinskt ansvarig sjuksköterska: “Antal covidpositiva har ökat”