Birgitta Bergin har sålt över en halv miljon böcker – besöker Kinna stadsbibliotek

Från ax till limpa tar det cirka ett år för författaren Birgitta Bergin att få en bok helt färdig. Hon besöker i dagarna Kinna för en författarkväll. Med över en halv miljon exemplar sålda böcker arbetar hon sedan många år tillbaka som författare på heltid.

ANNONS

Som av en händelse utkommer Birgitta Bergins nya bok ”Smultronstället” samma dag som hon besöker Kinna bibliotek för en författarkväll. Bokens huvudkaraktär är, också som av en händelse, en framgångsrik författare: ”Efter ett liv i rampljuset som framgångsrik författare bestämmer sig Agnes för att förverkliga sin gamla dröm om att vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Men den nye chefen verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för henne.”

– Min sista bok är alltid min bästa tycker jag, men boken ”Det enda jag vill är att leva”, är en absolut favorit. Den är bra att börja med om man inte har läst något av mig tidigare, säger Birgitta Bergin på telefon någon dag före sitt besök i Mark.

Jag minns det jättetydligt, vi skulle ha gäster på kvällen, det blev väldigt mycket champagne.

Hon har aldrig besökt kommunen förut. Birgitta Bergin tycker om att besöka bibliotek och berätta om sitt författarskap och sina böcker. Just biblioteken har tagit in nästan alla hennes böcker. De finns också på streamingtjänster, som e-böcker, ljudböcker, pocket och inbundna.

– Jag vill gynna biblioteken, de är så viktiga tycker jag, både för oss författare och för läsarna.

Birgitta Bergin har precis kommit hem till Kungälv från Stockholm. På onsdag besöker hon Kinna och nästa dag ska hon till Trosa för en författarafton.

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

– Jag brukar säga att från ax till limpa tar det drygt ett år. Jag börjar tänka på en idé, skriver ner den som ett synopsis, gör research. Råmanuset ska sedan till förlaget och en redaktör. Sedan ska det göras design, omslag och marknadsföring.

Författare med våldsam fantasi

Birgitta Bergin är alltid med på Bokmässan i Göteborg, ända sedan debuten 2012. Hon ser mässan som ett jätteviktigt forum.

Var hittar du inspiration?

– Överallt i verkliga livet. Sådant jag upplever, läser, ser och kommer i kontakt med. Alla som umgås med mig lever farligt!

Birgitta Bergin förklarar att hon till exempel kan sitta på tunnelbanan i Stockholm och höra en diskussion mellan två personer som kan bli en idé, ett embryo till en bok.

– Jag har en våldsam fantasi, det måste man nog ha som författare. Men ingen kan känna igen sig, det jag lånar är helt taget ur sin kontext. Som till exempel ett samtal från en middag.

Birgitta Bergins 15:de bok Smultronstället kommer ut på onsdag 19 april. Samma kväll har hon en författarkväll på biblioteket i Kinna.
Birgitta Bergins 15:de bok Smultronstället kommer ut på onsdag 19 april. Samma kväll har hon en författarkväll på biblioteket i Kinna. Bild: Privat

Det finns en bok, baserad på en sann historia, som är skriven i samförstånd med den som berättar, Holländarn.

– Den rör sig från Andra världskrigets koncentrationsläger, till 60-talet och nutid. Allt är faktiskt inte feelgood. Jag brukar säga att jag skriver lite ”mörkare” feelgood.

Hur gör du research?

– Gräv där du står. Jag kan ibland förlägga en handling i något jag känner väl till. Som att jag har ett hus i Marbella och kan Spanien, och jag har bott i Bryssel många år och kan infrastrukturen. När jag skriver om småstäder brukar det bli min stad Kungälv.

Nästa bok är redan på gång och den utspelar sig i Senegal i Afrika.

– Dit åkte jag enbart för research, där hade jag aldrig varit förut.

Jag har en våldsam fantasi, det måste man nog ha som författare.

Birgitta Bergin arbetade tidigare inom PR och marknadsföring.

– Jag har jobbat inom film, tv och reklambyrå innan jag la allt på hyllan och började skriva på heltid.

Minns du när din första bok blev antagen?

– Jag minns det jättetydligt, vi skulle ha gäster på kvällen, det blev väldigt mycket champagne.

Det var sommaren 2011, i juni, som ett litet bokförlag ville ge ut den första boken, Tre veckor. Birgitta Bergin hade pratat med flera bokförlag om utgivning men ett förlag valde att ge ut hennes första två böcker.

– Den och min andra bok Fångad i Marbella sålde inte så mycket, vi hade ingen direkt reklam. De finns bara kvar som digitala ljudböcker i dag.

Birgitta Bergin hade skrivit länge på sin första bok.

– Det var fantastiskt att de ville ge ut den, jag är tacksam i dag, de vågade satsa på mig i början.

Idag finns inte förlaget kvar.

Brinner för feelgood och relationsdrama

Debutboken är ett relationsdrama och handlar om tre veckor före jul och är skriven i dagboksform.

– Alla mina böcker är relationsromaner, det är det jag tycker om att skriva om och brinner för. De handlar ofta om olika generationer som jag väver in, det blir ett intressant samspelt. Min nya bok ”Smultronhyllan” som jag framför allt ska prata om i Kinna, handlar om äldreboende.

Det finns ofta både spänning och psykologisk stämning i Birgitta Bergins böcker. De är vanligtvis avslutade berättelse och persongalleriet är nytt i nästan alla böcker.

– Som författare vill man utforska nya områden. Jag måste känna mig nyfiken och ha roligt under tiden, och det gör man inte om man skriver samma story med nya namn. Jag är ute och tafsar lite här och där. Nosar hit och dit. Vilket jag tycker är kul.

Några böcker hör ändå ihop. Som de fyra som alla har ”oemotståndligt” i sina titlar.

– De ska man helst läsa i rätt ordning. Där kan en del personer återkomma.

Tillsammans med författarkollegan Christina Larsson som skriver deckare och kriminalromaner, håller hon skrivarkurser en gång om året i Spanien.

– I år är det sjunde året i rad. Det är som ett vuxenkollo. Det finns bara getter, får och kossor runt omkring. De som är med på kursen får vänner för livet. Vi har själva lika roligt, säger Birgitta Bergin.

På Kinna bibliotek ser man fram emot besöket och att höra Bergin prata om ”Smultronhyllan”.

– Det är en insiktsfull berättelse om riktiga människor med riktiga problem, om kärlek, äldre människors önskan om att ha en röst hörd, arbetsrelationer och stark vänskap – en bladvändare med karaktärer att både älska och hata, säger Lars Bilting, bibliotekarie i Kinna.

Birgitta Bergin

Född: 12 juni 1962 i Kungälv.

Debuterade: 2012 med Tre veckor.

Skriver: Relationsromaner och feelgood.

Familj: Man, två vuxna barn, ett barnbarn.

Husdjur: En Pepsi, blandrashund malteser och yorkshireterrier.

Läser: Gillar att läsa relationsromaner och psykologiska thrillers med spänning. Helst inte rena deckare och kriminalromaner med blod i.

LÄS MER:Författare från Öxabäck aktuell med ny bok

LÄS MER:Eva vinner över döden - varje gång

LÄS MER:Lina Nyberg först ut under vårens ”Fredags”-program