Brist på parkeringar i Kinna centrum när A-traktorerna tvingats flytta

Tidigare valde många elever på Lyckeskolan i Kinna att parkera sina A-traktorer ovanpå parkeringsdäcket men sedan någon månad tillbaka är det inte tillåtet. Fastighetsägaren Jussi Savolainen är förtvivlad eftersom det nu står A-traktorer parkerade på kundparkeringar i centrum.

ANNONS
|

När Mark-Posten träffar Jussi Savolainen intill Knallehems fastighet, den som kallas för Gamla Posten, så har han med sig en bunt gula lappar. Han brukar fästa dem på bilar som har stått länge på privata parkeringsplatser eller kundparkeringar.

– Vi har försökt skylta så gott vi kan men det hjälper inte, säger Jussi Savolainen.

Ett hål i gräsmattan skvallrar om att någon plockat bort en av Knallehems skyltar.

Jussi Savolainen driver fastighetsföretaget Knallehem som äger flera kontors- och butiksfastigheter i Kinna centrum med tillhörande parkeringsplatser och även lägenhetshus. En av hyresgästerna är även denna tidning.

Ändrade parkeringsregler för A-traktorer

Problemen började för någon månad sedan när Marks kommun förbjöd alla bilar förutom personbilar att parkera ovanpå parkeringshuset Lilla Lyckegatan, mellan Lövåsgatan och Sätragränd och en liten bit från Lyckeskolan.

– Jag blir så irriterad. De försöker göra det lätt för sig själva och då skadar det andra, säger han och syftar på kommunen.

Tidigare brukade många av skolans elever parkera där med sina A-traktorer, eller epatraktorer som det kallades förr.

– De vill stå så nära Lyckeskolan som möjligt. Problemen blev värre när kommunen satte upp skyltar på parkeringsdäcket att bara personbilar får stå där. I morse stod det bara en bil på parkeringsdäcket.

A-traktorer räknas som arbetsredskap och är alltså inte personbilar i juridisk mening, även om de nuförtiden mest används som ett transportmedel.

Pizzerian drabbas

Att det nu är förbjudet för A-traktorer att stå på parkeringsdäcket innebär att ungdomarna måste leta parkeringsplatser i andra delar av centrum.

– Då har de flyttat problemet till mig.

Jussi Savolainen misstänker att de ändrade reglerna hänger ihop med att det förekommit nedskräpning på de platser där det stått många epatraktorer. Det syns spår på parkeringsdäcket, snabbmatsförpackningar och annat skräp som kommunen inte hunnit städa undan ännu.

– Nu får vi städa istället och våra hyresgäster får inte plats. För oss är det ett stort problem.

I tisdags räknade han till nio A-traktorer som stod parkerade intill fastigheten som kallas för Gamla Posten. Det är parkeringar som är reserverade för kunder till Pizzeria Campino och andra hyresgäster i huset.

– Han som har pizzerian är förtvivlad för hans kunder får inte plats.

Hoppas på nytt parkeringshus

När Mark-Posten träffar Jussi Savolainen under onsdagsförmiddagen står ett mindre antal A-traktorer parkerade vid huset, några av dem får gula lappar.

Han är noga med att påpeka att han inte bara vill peka ut ungdomar, det kan finnas vuxna också som parkerar där de inte ska eller som skräpar ner för den delen.

– Det är inte bara epatraktorer.

Han märker att det den senaste tiden står ovanligt många bilar runt fastigheten, under många timmar.

– Alla mina hyresgäster vet var de ska stå. Det står att det är privata och förhyrda parkeringar.

Han efterlyser ett nytt parkeringshus så snart som möjligt intill Lyckeskolan. Det har påbörjats ett sådant projekt men det har dragit ut på tiden.

Nu finns det 30 till 40 parkeringsplatser söder om Lövåsgatan där bilarna får stå hela dygnet, de platserna brukar snabbt bli upptagna. Norr om Lövåsgatan finns det ett tiotal parkeringar som främst är avsedda för centrumhandelns kunder, där får bilarna stå i två timmar.

Jussi Savolainen har varit i kontakt med skolledningen.

– Jag har pratat med rektorn men hon kan inte mer än säga till.

Han säger också att han överseende om någon parkerar en kort stund för att uträtta ärenden i centrum men inte hela dagen.

Jussi Savolainen har även försökt få tag på någon i kommunen att diskutera problemet med.

Vad tycker du att kommunen ska göra?

– Öppna parkeringsdäcket för epatraktorer igen.

Som fastighetsägare får han lov att ta ut en parkeringsavgift men Jussi Savolainen försöker undvika detta in i det längsta. Istället delar han ut gula lappar med information om att bilen står felparkerad.

– Vi kan lappa dem med 700 kronor men vi har inte gjort det ännu.

Konkreta förslag från ungdomar

Mark-Posten pratar med två 16-åriga killar som har parkerat sina A-traktorer på rätt sida vägen, där det är tillåtet att stå.

De vill vara anonyma i reportaget men de är väl förtrogna med parkeringsproblemen.

– Det är för jäkligt. Vi kan nästan inte stå någonstans. De har stängt av p-däcket för oss så det finns inte jättemånga parkeringar. Vid Campino får man gula lappar, säger den ene av killarna.

De har ett par konkreta förslag för hur problemen skulle kunna lösas. Antingen om p-däcket öppnar upp för A-traktorer igen och att kommunen sätter upp papperskorgar där, de känner till att det har skräpats ned där.

För det andra, att lärarna parkerar sina personbilar på parkeringsdäcket så att det frigörs parkeringsplatser på skolans egen parkering.

Mark-Posten har sökt företrädare för kommunen för en kommentar.

LÄS MER:Ny lokal för motorintresserade ungdomar i Berghem

LÄS MER:Polisen vill att a-traktorer besiktas varje år

LÄS MER:A-traktorer – frågan som delar kommunen