Bullsuccén fortsätter i Hajom – fler sittplatser och större bageri

Anstormningen av bullgalna besökare till Gyltegården i Hajom slog alla förväntningar. Nu utökas verksamheten med fler sittplatser, luncher och pizzakvällar.
– Nu kör vi, säger Marlene Fredin.

ANNONS
|

Det är en varm sommardag trots att det är slutet av september. En ljummen vind skakar om äppelträden och det luktar häst. På Gyltegården i Hajom kan man ta ridlektioner, bo på Bed & Breakfast och, sedan i somras, fika och köpa bröd och bullar.

– Jag hade 25 år bakom mig i kök inom hotell och restaurang när pandemin slog till och jag insåg att det är bäst att byta jobb innan jag får sparken, säger Martin Ivarson som bor på gården tillsammans med hustrun Marlene Fredin.

Gick bakkurs i tre veckor

Efter tre år inom hemtjänsten gick han en intensivkurs på några veckor i hantverksbageri specialiserat på surdeg i Östersund. Bara ett halvår senare slog bageriet upp portarna, på några få kvadratmeter i samma byggnad som häststallet.

– Det var anstormning direkt. I början var det locals men sedan kom folk från Kungsbacka, Göteborg, Varberg, Svenljunga, alltså från överallt, säger Martin Ivarson.

En galen torsdag slog alla möjliga rekord.

– Vi sålde allt vi hade, jag sade till Martin ’baka mer, baka mer!’, säger Marlene Fredin.

Martin Ivarson fick snällt grädda alla degar han förberett och så fort bageriet hade stängt för dagen skulle några får köras iväg till slakt.

– Iväg med fåren, kom hem, då hade jag köpt take away. När vi satt och åt sade jag att antingen stänger vi imorgon eller så bakar jag hela natten, säger han.

– Och att hålla stängt kändes inte riktigt som ett alternativ, säger Marlene Fredin.

Martin Ivarson fick ställa sig och knåda hela natten.

– När jag kom ut klockan sex på morgonen var disken helt fylld med nybakt. Sedan gick han och sov och jag sålde bullar hela dagen, säger Marlene Fredin.

– Och sedan gjorde vi om alltihop nästa dag, säger Martin Ivarson och skrattar.

Från Vd till ridlärare

De ser hemma ut på gården, i funktionskläder med lite fläckar här och var från arbetet som ständigt kräver deras uppmärksamhet. Här bor också ett tjugotal hästar, några får, två grisar och hundar. Men för sex år sedan såg deras verklighet helt annorlunda ut.

Marlene Fredin hade startat vårdbolag och drev till slut två vårdcentraler och ett BVC i Göteborg. De hade villa i Mölnlycke och karriären tog upp större delen av deras tid. Hon sålde företaget och fick en hög chefsroll men någonstans då hörde hon skriet från vildmarken. I deras fall Hajom.

– Det är väl det där som många säger att de önskar och vill göra, en verklig förändring i livet. När vi köpte gården hade vi ingen aning om något, eller jag kunde lite om hästar och får men vi har fått suverän uppbackning från bybor, säger Marlene Fredin.

Bygger ut med sittplatser inomhus

När de byggde bageriet lät de arkitekten rita upp hur en eventuell utbyggnad skulle kunna se ut. Ett projekt de från början tänkt skulle ligga några år framåt i tiden. Efter bullsuccén har de nu investerat bullpengarna i ett större bageri samt en sittdel inomhus med plats för cirka 30 fikande.

– Vi såg potentialen. Det här kan vi faktiskt leva på för det var så otroligt många som besökte oss i somras. Om det går vägen kommer vi kunna betala vårt uppehälle och det är bara det som är meningen, säger Marlene Fredin.

Det mesta av möbler, porslin och andra inventarier kommer från konkursbon, exempelvis klassiska Lulus i Borås. En relevant fråga som Marlene Fredin ställer till sig själv är hur de vågar satsa i lågkonjunktur när andra går under.

– Och jag vet inte om jag kan svara på det men jag tror att vi ligger rätt i tiden. Sedan har vi inga hyror som vi måste betala även om vi har investerat mycket i gården, säger hon.

”Den här jävla bullen”

Alla bakverk görs på surdeg och med mjöl från kulturarvssorter. Bröden har döpts efter gårdarna runt om i Hajom och bröden heter saker som bondmoran, pigan och – kronjuvelen – drängen med ringlad kola och florsocker.

– Den här jävla bullen, folk kom in efter att de fikat och köpte med sig tio drängar. De var besatta av den, säger Marlene Fredin.

Orosmoln finns dock i horisonten. Årets dåliga skörd kommer med stor sannolikhet leda till högre priser på mjöl, elpriserna vet man inte heller var de kommer att ta vägen. Men än så länge råder optimism på Gyltegården.

– Nu kör vi, säger Marlene Fredin.

Den 29 september öppnar bageriet igen efter utbyggnaden. Under veckosluten kommer det att serveras lunch och vid tre tillfällen blir det pizzakväll. Efter jul blir det några månaders uppehåll igen innan våren.

LÄS MER:Fler bostäder ska byggas i Horred – ny detaljplan

LÄS MER:Kinna får författare på besök – i en hel månad

LÄS MER:Strålande sommar för Rydals museum – tack vare regnet