Kinna får författare på besök – i en hel månad

I höst prövar Marks kommun ett nytt grepp. I samarbete med Västra Götalandsregionen får en författare möjlighet att bo i Kinna under en månad. Det kallas för ”artist in residence”.
Författaren Maria Richardsson har med sig en rykande färsk deckare i bagaget.
– Jag kan absolut väva in Kinna i en kommande bok, säger Maria Richardsson.

ANNONS
|

Det är Kinna bibliotek och Marks kommun som står som värd för hennes författarresidens.

– Vi ser det som en jättebra möjlighet, säger bibliotekschef Kajsa Åberg.

Ett av målen med projektet är att nå ut med litteratur till flera målgrupper.

– Vi valde Maria Richardsson för att vi kände att vi kunde jobba på ett bra sätt med henne i Mark, säger Kajsa Åberg.

Bakgrunden är att Maria Richardsson, som är från Skövde, har skrivit både ungdomslitteratur och deckare för vuxna.

Miljöombyte och kulturutbyte

Begreppet ”artist in residence” innebär att en författare eller konstnär får möjlighet att bo på en särskild plats under en månad. I det här sammanhanget handlar det uteslutande om författare eller översättare. Västra Götalandsregionen som står bakom satsningen kallar det för ett litterärt residensprogram eller AIR litteratur.

Det är regionen som står för hela kostnaden. Författaren får ett stipendium och ett arvode och regionen står även för boendekostnaden.

Marks kommun betalar ingenting för besöket. Biblioteken anmäler att de vill stå som värd för en författare och kan även välja vilken författare de vill ta emot. Projektet är öppet att söka för författare från hela världen. Författarna i sin tur kan rangordna vilken ort de helst vill besöka.

– Biblioteken är ju de som väljer vem de vill ta emot så att det passar med deras inriktning, säger Johanna Lindström som är koordinator för AIR litteratur.

I år genomförs besöket under november månad. Det är första gången Marks kommun medverkar.

Författaren Maria Richardssons egna förväntningar på den månadslånga vistelsen är att hon ska få tid att färdigställa sin nästa bok som hon är inne i slutfasen på. Samtidigt vill hon uppleva en ny ort och träffa läsare i Marks kommun.

Nya boken i deckarserien heter Skärsår

Hon valde att söka till Kinna just eftersom hon inte känner till orten sedan tidigare och att det är relativt nära till hennes hemort Skövde.

– Jag hoppas att den här miljön ska hjälpa mig med lite extra inspiration. Jag tänker att jag ska gå promenader och ta in omgivningarna.

I slutet av oktober kommer hennes sjätte bok ut, deckaren Skärsår. Det är den tredje romanen om Skövdepolisen Lena Borell.

– Det är inga mysdeckare, de kan vara lite otäcka.

Marie Richardsson påpekar samtidigt att de inte är utstuderat grymma eller extrema utan att hon försöker lägga sig så nära verkligheten som möjligt.

Vill träffa barngrupper och föreläsa

Vid besöket i Marks kommun räknar hon med att få besöka flera bibliotek än det i Kinna. Hon kommer att diskutera med biblioteken vad de har för önskemål men hon är inställd på att både föreläsa och prata med barngrupper.

Hennes första böcker var relationsromaner som vänder sig till unga vuxna och hon vill fortsätta att skriva för ungdomar även om hennes tre senaste böcker vänder sig till vuxna.

– Jag gillar att skriva i olika genrer.

Debutboken "Den blomstertid nu kommer" som kom 2017 handlar om fyra femtonåriga tjejer och utspelar sig på 1980-talet. Maria Richardsson skriver på sin hemsida om boken att den handlar om känslor, psykisk ohälsa och att komma underfund vad man vill i livet.

"Jag pratar gärna med ungdomar som har läst boken om psykisk ohälsa utifrån händelserna i boken” skriver hon.

AIR litteratur Västra Götaland

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i Västra Götalandsregionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och bibliotekets eller den fria kulturaktörens önskemål.

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Kinnabo har gett ut Hålet i skogen med egna illustrationer

LÄS MER:Romanens betydelse i fokus när Lydia Sandgren föreläser

LÄS MER:Sätilabon Lars Wilderäng tar sig ut i världen för att skriva om spioner och storkonflikter