Romanens betydelse i fokus när Lydia Sandgren föreläser

Hyssnabördiga Lydia Sandgren återvänder till hemtrakterna för att föreläsa om vikten av att läsa romaner. Men författaren vill inte skriva på näsan.
– Jag vänder mig emot att paketera små prydliga paket av kunskap, säger hon.

ANNONS
LocationKinna|

Lydia Sandgren är psykolog men mer känd som författare. Hon är uppvuxen i Hyssna, bor numera i Göteborg och hennes debutroman Samlade verk vann Augustpriset 2020. Tisdagen 25 april tar hon ledigt från föräldraledigheten och föreläser på Kinna teater.

– Jag känner ingen vilja att inpränta något tydligt budskap men ibland märker jag att jag gör det ändå, säger Lyda Sandgren.

När Mark-Posten når henne sitter hon knåpar med ett av de uppslag till texter och essäer som ständigt pågår parallellt. Just nu fascineras hon av slaget vid Marathon.

– Vad är det som gör att vi är så upptagna av att samlas i grupp och springa den här sträckan? Just nu återger jag den här underbara historien om budbäraren som sprang med budskapet, när det nu var, säger hon.

Enligt myten skulle Feidippides ha utsetts att springa de 42 kilometerna från Attika till Aten för att förkunna segern mot Perserna år 490 f.Kr.

– Vad det kommer resultera i vete katten, det kommer skvalpa runt bland mina anteckningar.

Hyssna var tråkigt

Uppväxten i Hyssna tror hon har påverkat henne.

– Det kanske låter lite nedlåtande men Hyssna på 90-talet var ganska tråkigt. Man var tvungen att sysselsätta sig själv bäst man kunde. Det fanns inte så mycket att göra så man fick hitta på något själv.

Från att hon var väldigt liten skrev hon små berättelser och pjäser.

– Det är möjligt att i ett annat sammanhang där jag haft lite mer tillgång till världen..., säger hon men avbryter sig själv.

– Jag hade förmodligen skrivit ändå men det var en väldigt bra jordmån för utvecklingen av min fantasi.

Hon hymlar inte med att hon tidigt var inriktad på att ta sig ifrån Hyssna.

– Men man ska inte underskatta värdet av en plats som man vill lämna, ta spjärn emot, ut i världen och vidare framåt.

Familjen bor kvar så regelbundna visiter blir det. Stora delar av Samlade verk har kommit till under jular och somrar med utsikt över åkrarna. Men någon återflytt är det inte tal om.

– Svar nej, det beror på lite olika saker. Både jag och min man är psykologer, vi har vår verksamhet och våra patienter i staden även om Hyssna är en plats jag gärna återvänder till. Men vem vet vad som händer när vi går i pension?

Asviktigt att läsa romaner

Nu är Lydia Sandgren föräldraledig med sin sju månader gamla son. Skrivandet klämmer hon in ändå, debutromanen blev till samtidigt som hon jobbade heltid.

– Jag har en tanke om att skriva något om den erfarenheten, man blir väldigt bra på att göra något med den tid som erbjuds. Jag är ganska van att köra när möjligheten ges, har jag en timme att arbeta på då arbetar jag den timmen. Då sitter jag inte och googlar eller ringer en kompis.

I Föreläsningsföreningen i Kinnas regi kommer hon på tisdag 25 april till Kinna teater för att prata om Romanens betydelse för bildning, utbildning och inbillning.

–Jag vänder mig emot att paketera små prydliga paket av kunskap, säger hon.

Men hon har ändå ett starkt budskap.

– Jag tror att det är asviktigt för människan att läsa romaner. När man läser en roman behöver man gå utanför sitt eget perspektiv och sin egen blick och försöka närma sig världen som den ter sig för en annan människa, som kan ha andra erfarenheter och tankar än en själv, säger hon och fortsätter.

– Man kan komma i kontakt med något tidigare okänt istället för att skvalpa runt i den lilla grumliga pool som ens eget liv utgör.

Ett barnskrik hörs genom telefonlinjen och även om hennes man har hand om sonen ser hon sig tvingad att komma till undsättning. Mark-Posten hinner haspla ur sig en sista fråga.

Hur går arbetet med nästa roman?

– Jag är hopplöst omständlig när jag skriver men mitt senaste svar är att det kommer något nytt under 2020-talet. Vi får se när och var det blir.

LÄS MER:Birgitta Bergin har sålt över en halv miljon böcker – besöker Kinna stadsbibliotek

LÄS MER:Frank Alm lämnar sitt uppdrag som coach för Mark basket

LÄS MER:14-årige Svante Tellnor vill ha revansch – målet är SM-guld i trial