Centerpartiets förslag: Busslinje mellan Kungsäter och Horred

Ett förslag om förbättrade förbindelser mellan Kungsäter och Horred är aktuella efter omröstning i kommunstyrelsen i Varberg. Något Marks kommun ställer sig positiva till.
– Vi hoppas att det ska mynna ut i något positivt, säger Lena Ferm Hansson, gruppledare för Centerpartiet i Mark.

ANNONS
LocationMark|
|

Pendlingsförhållandena i Varbergs kommun är till viss del begränsade, framförallt de nära länsgränserna. I ett yttrande från kommunstyrelsen klargörs önskemål om att inleda ett samarbete mellan Hallandstrafiken och Västtrafik för att utöka pendlingsmöjligheterna mellan Kungsäter och Horred.

Behovet av att öppna upp

I dagsläget ligger problematiken i att man som pendlare måste byta färdmedel inne i stan, det går inte förbindelser över länsgränsen trots det relativt korta avståndet och att det finns en tågstation i Horred. Detta gör att även de minsta resorna blir stora.

– Bor du i exempelvis Kungsäter och har din vårdcentral i Veddige måste du ta en buss in till Varberg och sen byta, det tar en hel dag bara för att du ska kunna ta dig till din vårdcentral, säger Lena Språng, gruppledare för Centerpartiet i Varberg.

Valet av Kungsäter och Horred är enligt Språng baserat på deras korta geografiska avstånd och att det finns en möjlighet att öppna upp däremellan utan att skapa en alltför stor ansträngning. Ett stopp på Hallandstrafikens område är tillräckligt för att göra pendlingen smidigare.

Hoppas på samarbete

Övriga partier i Varberg ställde sig bakom Centerpartiets yttrande. Nu hoppas man att Hallandstrafiken ska ta åt sig detta och inleda ett samarbete med Västtrafik.

Ett förslag om förbättrade förbindelser mellan Kungsäter och Horred är aktuella efter omröstning i kommunstyrelsen i Varberg. Något Marks kommun ställer sig positiva till.
Ett förslag om förbättrade förbindelser mellan Kungsäter och Horred är aktuella efter omröstning i kommunstyrelsen i Varberg. Något Marks kommun ställer sig positiva till. Bild: Gustaf Hallin

Centerpartiets gruppledare Lena Ferm Hansson ser positivt på förslaget från kollegorna i Varberg.

– Det ser vi positivt på från Mark också, och då är det Västtrafik som är vi, säger hon och fortsätter:

Förhoppningen är att Hallandstrafiken och Västtrafik ska kunna synka tidtabeller, för att göra verklighet av bättre förbindelser.

Hon är inne på liknande tankegångar som kollegorna i Varberg, att det finns en hel del som pendlar mellan orterna för arbete.

– Om man ska ut och resa vidare så är det en mil ungefär mellan Kungsäter och Horred men ingen trafik.

Har ni haft diskussioner om detta tidigare inom kommunen?

– Det är mer Horred, Kungsbacka, Sätila, i de områdena vi är uppvaktade att utöka kollektivtrafik. Men vi ser jättepositivt på förslaget, säger hon.

Det är långt kvar innan något kan bli verklighet, men Lena Ferm Hansson hoppas att påtryckningarna från Varberg kommer landa i något positivt längre fram.

– Det är ett jättebra förslag från Centerpartiet i Varberg, att lyfta frågan.

LÄS MER:Det här kan du göra på sommarlovet i Mark

LÄS MER:Fler avgångar mellan Kinna och Göteborg – här är Västtrafiks plan

LÄS MER:Så mycket kostar skadegörelsen på busskurer i Mark

LÄS MER:Så ska Horred växa – plan för 95 nya bostäder