Centerpartisten går emot partilinjen: ”Försöker påverka mina partikollegor”

Situationen vad gäller förskolor i Horred är en het potatis. Nedläggningen av Karstorps naturförskola har skjutits upp men Leif Andersson (C) går emot partilinjen och vill hellre bygga ut, något Borås-Tidning skrivit om.
– Jag har varit motståndare till det här sedan 2021, säger han.

ANNONS

Det är heta känslor kring förskolesituationen i Horred. Förra veckan träffade politiker från Centerpartiet engagerade ortsbor för att diskutera nedläggningen av Karstorps naturförskola och situationen i stort.

Barn- och utbildningsnämnden har stora sparkrav på sig och argumenten för att lägga ned har handlat om att Karstorps förskola inte bär sina egna kostnader och är ekonomiskt ohållbart att driva.

Intressegruppen för Horredsbygdens förskolor å sin sida menar att förskolan med sin naturinriktning och lilla skala är ett föredöme i kommunen. Ett annat argument är att Björketorp är fel håll för många föräldrar som har jobb i andra riktningen, åt Varberg och Kungsbacka, vilket förkortar den tid föräldrar har med sina barn.

C-politikern går emot partilinjen

Med på mötet var Leif Andersson (C) som i motsats till den utstakade partilinjen tycker att Karstorp inte bara ska vara kvar utan byggas ut.

– Jag försöker påverka mina kollegor i Centerpartiet så gott jag kan att dels utöka Karstorp med två avdelningar och ge den samma förutsättningar som övriga förskolor med öppettider, samt ta bort nedläggningshotet som finns, säger Leif Andersson.

Han har engagerat sig i Intressegruppen för Horredsbygdens förskolor och hänvisar till styrgruppen i kommunen med Socialdemokraterna och Centern vid rodret och Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stödpartier och det styrdokument som gemensamt tagits fram dem emellan.

– Små skolor ska inte läggas ned, står det där. Jag tänker försöka få mina kollegor att vända och tänka mer centerpolitik, det här är inte det, säger Leif Andersson.

”Man måste tänka på hela Mark”

Just nu pågår en översyn av kommunens skolverksamhet och Leif Andersson menar att det är orättvist att Karstorps förskola i denna översyn har ett nedläggningshot över sig.

– Det har vi försökt få politiker och tjänstemän att förstå, om man ska göra en objektiv översyn ska man inte diska en skola innan översynen börjar, säger han.

Men han är noga med att poängtera att det inte handlar om ”bypolitik”.

– Man måste tänka på hela Mark, vi ska absolut inte stoppa någon renovering i Björketorp.

Enligt en detaljplan för Horred är runt 100 nya bostäder på gång. Leif Andersson menar att en ny förskola skulle kunna byggas i samband med detta. Något sådant finns dock inte nämnt i nuvarande detaljplan. Pengar för ett sådant projekt skulle behöva komma från kommunstyrelsen och några sådana diskussioner för inte enligt Tomas Ekberg (M).

– Något sådant finns inte i planen. Vi var emot att stänga förskolan när det beslutet fattades, sedan har barn- och utbildningsförvaltningen ett enormt sparkrav som de måste leva upp till. Då kanske det inte finns en tillräckligt ekonomi för att ha kvar Karstorp, säger han.

Men han vill samtidigt lyfta att han själv inte är tillräckligt insatt för att uttrycka sig med emfas i ämnet.

”Centerpartiet vill att hela kommunen ska leva”

Leif Andersson förväntar sig mer från sitt eget parti.

– Jag tycker att det är dåligt av Centern att inte satsa i landsbygden, säger han.

Lena Ferm Hansson är gruppledare i Centerpartiet i Mark.

– Centerpartiet vill att hela kommunen ska leva men just den förskolan har väldigt få barn inskrivna. Föräldragruppen pekar på en del orsaker till varför det är så men det blir väldigt sårbart för kommunen att driva en enhet som är så liten, säger hon.

En av de orsakerna är att själva nedläggningshotet i sig innebär att föräldrar drar sig från att söka sig till förskolan då det skulle kunna innebära att de tvingas skola in sina barn på nytt inom en snar framtid.

Hon är dock positiv till att driva förskolan som exempelvis kooperativ och lyfter att diskussionen kring Karstorp har förts i omgångar i flera år.

– Sedan har vi högt i tak i centerpartiet, vi har ofta diskussioner i partiet, säger Lena Ferm Hansson.

LÄS MER:Karstorps förskola i fokus när Centern bjöd in föräldrar

LÄS MER:Karstorps förskola hotas fortfarande av nedläggning – i framtiden

LÄS MER:Marks kommun tar nytt grepp kring skolfrågorna