Karstorps förskola i fokus när Centern bjöd in föräldrar

En våg av både oro och engagemang sveper genom Horredsbygden efter beslutet om att Karstorps Naturförskola ska läggas ned. Under måndagskvällen presenterade Intressegruppen för Horredsbygdens förskolor sin syn på saken för Centerpartiet.
– Det är inte konstigt att beläggningsnivån är låg med tanke på hotet om nedläggning, säger föräldern Jimmy Johnsson.

ANNONS
|

Mark-Posten har tidigare rapporterat om att det finns ett politiskt beslut om att Karstorps Naturförskola ska läggas ned. Detta beror på att Barn- och utbildningsnämnden i Marks kommun har ett sparkrav på 27 miljoner kronor och att det planeras att bygga en ny förskola i Björketorp med 5-6 avdelningar.

Kommunens tjänstemän menar att Karstorps Naturförskola inte kan täcka sina egna kostnader och att det finns för få barn som går på förskolan. Det finns ännu ingen tidsplan för när detta kommer att ske, och förslaget är att flytta barnen till motsvarande förskolor i Horred och Björketorp.

Beslutet att lägga ner förskolan har lett till oro, frustration och ovisshet hos föräldrar och andra med koppling till förskolan. Under måndagskvällens gruppmöte för Centerpartiets medlemmar hade partiet bjudit in Intressegruppen för Horredsbygdens förskolor.

– Några av oss i partiet träffade ett par föräldrar för någon månad sedan och besökte förskolan. Då önskade föräldragruppen att få träffa flera politiker. Då bokade vi in ikväll för att de skulle presentera hur de tänker, säger Centerpartiet i Marks kommuns gruppledare Lena Ferm Hansson till Mark-Posten.

”Vi vill i första hand att förskolan ska finnas kvar”

Emma Persson, Jimmy Johnsson och Linnea Andersson är representanter för föreningen, som verkar för att få beslutet om nedläggning upprivet. Deras argumentation bygger på flera pelare.

– Vi vill i första hand att förskolan ska få finnas kvar, men framförallt vill vi se en helhet i barnomsorgen på Horredsbygden, säger Emma Persson till Mark-Posten.

Gruppen menar att nedläggning av förskolan dels skulle innebära en miljöpåverkan, men också att barnen får längre dagar och att föräldrar får mindre tid med sina barn.

– Varför ska Horredbarnen gå till Björketorp när de ändå inte kommer att gå i skola där senare? Byggandet av en ny förskola har inte ens påbörjats. Vi tycker att ni borde tänka om och tänka rätt, säger Jimmy Johnsson och vänder sig till Centerpartiets politiker.

Intresseföreningen vill se ett perspektivskifte på förskolan och menar att själva nedläggningshotet mot förskolan dräper dess ekonomi.

– Det är inte konstigt att beläggningsnivån är låg med tanke på hotet om nedläggning, men det finns barn, och inför nästa läsår börjar 18 nya barn på förskolan. Varför satsar man inte istället på att visa att förskolan finns och ge den en chans att blomstra?

Linnea Andersson fyller i och förklarar vad som är speciellt med förskolan:

– Vi ser med fördel att det finns förskolor med profiler. På Karstorp är barnen mycket ute och eftersom det bara finns en avdelning, så lär sig mindre och större barn att samarbeta. De mindre utvecklar sig mycket av att titta på de större, säger hon och tillägger:

– Vilken stolthet, särskilt ni i Centern, borde se Karstorp som, där barnen lär sig odla och var maten kommer från. Förskolan borde ses som ett flaggskepp för kommunen.

”Det är bara att fortsätta kämpa”

Catarina Johansson som är en av Centerns två ledamöter i barn- och utbildningsnämden var också på plats under kvällens möte.

– Att det är ett flaggskepp beror på hur man ser på det och det får de stå för, säger hon till Mark-Posten och tillägger:

– Jag säger inte att Karstorp inte är bra, men vi måste ha en helhetsbild. Det vi inväntar nu är en översyn av skolorna.

Mötet mellan intresseföreningen och Centerpartiet pågick i ungefär en timme och det avvarades tid för både debatt, frågor och tydliggöranden. Efter mötet säger Linnea Andersson från intresseföreningen:

– Det är bara att fortsätta kämpa, upplysa och prata med flera partier. Vi ville komma hit och förklara och kampen för Horredsbygden och barnen kommer fortsätta.

LÄS MER:Marks kommun tar nytt grepp kring skolfrågorna

LÄS MER:Karstorps förskola hotas fortfarande av nedläggning – i framtiden

LÄS MER:Karstorps förskola kan läggas ned tidigare