Då är den riktiga bron över Husån på plats

Sedan mitten av januari har den provisoriska bron över Husån varit på plats, och underlättat för trafikanter mellan Hyssna och Rydal. Den nya ska upphandlas nästa år och kommer att medföra en längre avstängning av vägen, medan den byggs, enligt Trafikverket.

ANNONS
|

Det var i början av december förra året som Mark-Posten intervjuade fritidspolitikern och Hyssnabon Tomas Johansson om byggstarten av den provisoriska bron.

Nu möts tidningen och Johansson återigen på ”broplatsen”.

– Det är ju en bro som fungerar idag, det tycker jag är bra, säger Tomas Johansson.

Det handlar om bron vid Rydal mellan Bua och Kinna på väg 1625, strax utanför Seglora. Den tidigare bron var utdömd och avstängd under ett och ett halvt år. De som ville ta sig från Hyssna till Rydal fick åka en lång omväg och det ökade belastningen på andra vägar runt Seglora.

När Trafikverket konstaterat att arbetet med att göra en ny bro krävde större förberedelser och ett större arbete bestämde sig myndigheten för att anlägga en beredskapsbro, en provisorisk bro.

Det är den som har använts sedan i januari.

– Det är jättebra att bron är öppen igen. Det är ju betydligt kortare resväg för oss som bor i den här delen av kommunen, Hyssna, Seglora och i Rydal.

När bron var ny fanns det kritik bland trafikanterna eftersom bron är smal och relativt hög, det är svårt att se om det kommer någon från motsatta hållet.

Tomas Johansson upplever att detta är något som ortsborna tvingats vänja sig vid och att det hittills inte skapat några allvarliga problem. Det gäller att sakta ner och ge företräde.

– En cyklist syns ju inte när man börjar köra på bron men det är ju 30-skyltat.

Med tanke på att det är en provisorisk bro så säger han att det är ett väl utfört arbete.

Oro för ny avstängning

Det som han däremot är orolig för är att vägen kommer att vara avstängd länge när den ordinarie bron ska byggas.

Det är en befogad oro.

Max Arvidsson, som är projektledare vid Trafikverket, säger att det kommer att handla om en längre avstängning även om han inte kan säga hur lång tid det kommer att handla om.

– Det är pålning och hela köret, det är ganska omfattande, säger Max Arvidsson.

Någon exakt tidsplan för när det arbetet kan starta finns inte ännu.

– Vi håller på att projektera en ny bro, vi är i slutfasen på det.

Under nästa år görs en upphandling där en entreprenör ska utses som får bygga bron.

Den provisoriska bron måste rivas i samband med det.

Målet är att den nya bron ska stå klar under år 2025 och förhoppningen är att det handlar om första halvan av det året, men Max Arvidsson kan inte garantera att den tidsplanen håller.

– Det tar tid att projektera. Det kommer att bli en samverkansbro. Det innebär att det blir bärande stålbalkar med en farbana i betong.

LÄS MER:Hyssnatjejen vann SM-guld med Hammarby

LÄS MER:Robertho planerar redan för julafton

LÄS MER:Bron över Husån byggs klar – trots försvunnet räcke