Den invasiva arten parkslide sprider ut sig i Torestorp

Den kan bli två och en halv meter hög, sprider sig fort och tar död på andra växter. Försöker man bekämpa växten kan den i stället sprida sig med stor hastighet.
– Det är ett stort problem här i Torestorp, den finns nästan överallt, säger Henrik Andersson som bor och arbetar på orten.

ANNONS
|

I maj fick markägare runt om i Marks kommun brev från länsstyrelsen då flera invasiva arter finns i kommunen. Framförallt har det hittats rekordmycket gul skunkkalla, en art som skoningslöst breder ut sig i naturen och slår ut inhemska arter.

Som Mark-Posten skrivit om tidigare är det sedan 2015 förbjudet att låta gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin växa på sin mark, enligt EU:s förordning om förebyggandet av invasiva arter. Det är fastighetsägarnas skyldighet att ta bort växterna.

– Det finns en massa invasiva arter som inte är med på listan, som parkslide. Man är inte ålagd att bekämpa den på samma sätt, säger Anders Bergström, naturvårdshandläggare vid naturavdelningen hos länsstyrelsen i Västra Götaland.

Torestorp i Marks kommun. Parkslide sprider ut sig och kväver all annan vegetation.
Torestorp i Marks kommun. Parkslide sprider ut sig och kväver all annan vegetation. Bild: Boel Ferm

Han påpekar att parkslide är väldigt problematisk då den är svår att bekämpa och det finns egentligen ingen metod som är enkel och helt säker.

– Den är ju vacker och har varit populär i trädgårdar tills man förstått problemet med den.

Mångårigt projekt att bli av med parkslide

Om man väljer att börja bekämpa parkslide får man vara beredd på att det kan ta många år innan man blir av med den.

– Ibland rekommenderar vi att inte ge sig på den om den inte redan orsakat problem. Parkslide har en tendens att skicka ut rotskott och bli mer aktiv om man börjar bekämpa den, säger Anders Bergström.

Parkslide kan alltså agera ”aggressivt”. Den har en kraftig rotmassa som går både på djupet och bredden.

– Även om den klipps ner kan den fortsätta år efter år. Det kan räcka med små små fragment för att den ska slå rot och bilda nya plantor.

På när håll syns de bambuliknande stammarna som parkslide har.
På när håll syns de bambuliknande stammarna som parkslide har. Bild: Boel Ferm

Röjsåg är inte att rekommendera då det kan bidra till ökad spridning.

– Till slut blir det bara parkslide överallt. Den kan sprida sig snabbt men också hålla sig på samma ställe i många år, säger Anders Bergström.

Han förklarar att parkslide är en främmande art för Europa, och den har inga egentliga naturliga fiender. I till exempel Asien, som i Japan, där finns det insekter som har den som värdväxt.

– Där den är naturligt förekommande agerar den inte på samma sätt.

Alla delar av parkslide måste brännas

Anders Bergström säger att om parkslide ska bekämpas gäller det att tänka till. Det beror också helt på hur det ser ut på platsen. Om arten riskerar att sprida sig till grannen eller vattendrag till exempel kanske man ska överväga att bekämpa den eller åtminstone förhindra ytterligare spridning.

Klipper man ner parkslide så gäller det att ta tillvara på delarna på ett säkert sätt.

– Lägg i säckar och kör till en återvinningsstation, kolla så att de kan ta emot det. Parkslide är absolut inte trädgårdsavfall, det ska eldas upp.

Man kan täcka över parkslide med en presenning och så ängsblommor över, de får inte ha rötter som kan skada duken. Den behöver räcka fem till sex meter utanför själva beståndet då markskotten skickar utlöpare. Sedan kallt räkna med att hålla platsen täckt i upp till fem år.

Parkslide kan bli manshög.
Parkslide kan bli manshög. Bild: Boel Ferm

– Det är dumt att börja gräva om man inte satsar på att gräva bort allt. Ett problem är var man gör av jordmassorna.

Det gäller alltså att svälta ut det stora rotsystemet.

Invasiva arter kan påverka hela ekosystemet

Anders Frank är teamleader/arbetsledare på Naturvårdslaget i Marks kommun.

– Jättebalsamin och björnloka är vi ute och bekämpar i stora delar av kommunen. Parkslide kräver utbildning som vi inte har. Det rör vi inte för det är så svårt, säger han.

Anders Bergström påpekar att det värsta med invasiva arter är att de kan konkurrera ut inhemska arter vilket påverkar hela ekosystemet.

– Rapportera gärna in fynd av invasiva arter till Artportalen på nätet. Det hjälper oss att få lite mer koll på läget, säger Anders Bergström.

Just nu pågår en utställning om några olika invasiva främmande arter. Utställningen heter Våra ovälkomna gäster och är producerad av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket. Den visas på flera av landets naturum, bland annat på naturum Hornborgasjön där utställningen pågår under resten av året.

Parkslide (Reynoutria japonica, tidigare Fallopia japonica)

Parkslide är en storväxt som kan bli upptill 2,5 meter hög, har grov stjälk och är ljust grön eller rödbrun, växer upprätt med rik grenighet.

Parkslide är spridd i södra Sverige upp till Dalarna med enstaka fynd längs kusten upp till Umeå, men finns ännu inte i inlandet norr om Dalälven.

Parkslide, släktingen jätteslide och hybriden hybridslide är alla seglivade växter med mycket stor spridningskraft, som snabbt kan ta över stora områden och tränger ut andra arter.

De är stora problem i trädgårdar och i infrastruktur och är mycket svåra att bekämpa.

Parkslide är en invasiv och besvärlig växt att bekämpa. Läs noga på om bekämpning innan du börjar.

Tänk på att det ibland kan vara bättre att inte bekämpa den då bekämpningen i sig kan innebära spridning av växten.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS MER:Kravet: Ta bort gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin

LÄS MER:Kampen mot invasiva arter stoppas – får inga pengar

LÄS MER:Mästerskap i möbelsnickeri i Torestorp – Sverige, Danmark och Norge deltog